Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Akvizicije

'Ova izložba je temelj za čuvanje naše baštine i identiteta'

izložba, Muo (1)
Foto: Tomislav Miletić/Pixsell
1/7
16.04.2013.
u 21:14

Miroslav Gašparović, ravnatelj MUO-a, posebno je ukazao na Zbirku Magjer, od koje je na izložbi pokazana tek trećina, koja je donirana Zagrebu 1967. godine, a Muzej za umjetnost i obrt je preuzeo brigu o njoj prije dvije i pol godine.

Dio ”skrivenog blaga” Muzeja za umjetnost i obrt, oko 700 predmeta od ukupno 10.435 koliko je prikupljeno u posljednnih deset godina otkupima i donacijama, predstavljeno je na izložbi ”Akvizicije MUO 2003.-2013.” koja je otvorena u utorak u Zagrebu.

Izložbu je otvorila zamjenica zagrebačkog gradonačelnika Jelena Pavičić Vukičević koja je rekla da se radi o impresivnom broju novih umjetnina, u muzeju koji ih ima oko stotinu tisuća.

Miroslav Gašparović, ravnatelj MUO-a, posebno je ukazao na Zbirku Magjer, od koje je na izložbi pokazana tek trećina, koja je donirana Zagrebu 1967. godine, a Muzej za umjetnost i obrt je preuzeo brigu o njoj prije dvije i pol godine.

Gašparović je istaknuo i nekoliko značajnih otkupa u posljednje vrijeme, poput zbirke arhitekta Edvina Šmita.

”Zahvaljujući njemu danas imamo jednu kapitalnu i cjelovitu zbirku grafike”, rekao je Gašparović.

Ravnatelj MUO-a pozvao je posjetitelje da vide djelić bogatstva koje će se i dalje skrivati u depoima muzeja, jer sve odjednom, kako je rekao, jednostavno nije moguće pokazati.

”Ova izložba bit će daljnji poticaj za nastavak onog što je temeljni zadatak muzeja, a to je čuvanje naše baštine i identiteta, pogotovo sada pred ulazak u EU”, istaknuo je ravnatelj MUO-a.

Vesna Jurić Bulatović, pomoćnica ministrice kulture podsjetila je na brojne projekte MUO-a koji su ga pozicionirali kao jedan od vodećih europskih muzeja.

”Nadam se da će u tom smislu ova izložba akvizija MUO-a posljednjih deset godina ponovo potvrditi vrijednost i značenje temeljnog muzejskog rada, a to je prikupljanje, istraživanje i prezentiranje muzejske građe”.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije