Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Eurokaz

Japanci se čude mojem viđenju njihova tradicionalnog kazališta

Eurokaz
Tomislav Miletić / PIXSELL
10.06.2010.
u 12:24

Razgovarali smo s Frédéricom Fisbachom, redateljem predstave “Potomci uškopljenog admirala” koju izvode članovi marionetskog kazališta Youkiza.

Nakon repriznih predstava iz vlastite produkcije na Eurokazu je napokon počeo “pravi”, međunarodni program. Otvorit će ga premijera predstave “Potomci uškopljenog admirala” u režiji Francuza Frédérica Fisbacha i izvedbi marionetskog kazališta Youkiza, jednog od najstarijih lutkarskih kazališta u Japanu.

– Još od razdoblja Edo, prije 350 godina, trudimo se unositi novosti u kazalište. I kabuki je, kad se pojavio, bio suvremeni izričaj. Zbog svoje tradicije odgovorni smo raditi predstave koje će novim generacijama biti klasici. Tu se uklapa suradnja s Fisbachom - objasnili su nam članovi Youkiza.

Upravo zbog progresivnih elemenata, rezultati njihove suradnje u Japanu izazvali su čuđenje.

– Zavladao je šok nakon premijere. Japance su iznenadile moje intervencije u njihova pravila. Primjerice, u našoj predstavi lutkari skidaju tradicionalne kukuljice s glave, a lica lutaka koje animiraju vjerne su kopije njihovih lica. Također, lutkari u japanskom teatru šute, a ja sam ih zamolio da povremeno izgovaraju dijelove teksta. Riječ je o malim, ali dosta kontroverznim izmjenama – tumači nam Fisbach.

Danas je on jedan od najutjecajnijih francuskih redatelja, a japansko kazalište proučava od kraja 1990-ih.

– Tada sam, uz stipendiju, otišao učiti o njihovu suvremenom kazalištu, a na kraju me fascinirao tradicionalni teatar – priznao nam je Fisbach. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije