Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Vinkovci

Istraživanje će pokazati je li biskupiju gradio car Valentinijan I.

vinkovci
arhiva
12.06.2012.
u 14:57

Arheolozi vjeruju da je Kamenica rudnik podataka jer postoji mogućnost da je kompleks koji čine sakristija, kapelica, grobnice, krstionica... gradio rimski car Valentinijan I,

Ostaci ranokršćanskog crkvenog kompleksa, vjerojatno s prijelaza 4. na 5. stoljeće, pronađeni su na lokalitetu Kamenica, udaljenom otprilike kilometar od Vinkovaca. Arheolozi vjeruju da je riječ o senzacionalnom otkriću.

Ostatke biskupije pronašli su pomoću georadarskog stroja na dubini od jednog do dva i pol metra snimanjem tla. Arheolozi vjeruju da je Kamenica rudnik podataka jer postoji mogućnost da je kompleks koji čine sakristija, kapelica, grobnice, krstionica... gradio rimski car Valentinijan I., čemu u prilog ide nađeni mramor jadranskog podrijetla, dok se na tome području uglavnom nalazio alpski mramor. Postoji mogućnost da je ondje spaljen mučenik Polion, poslije proglašen svecem.

Otkriće je vrijedno i stoga što je radar pokazao gotovo tisuću metara zidova, no tek nakon što počne kopanje i izvidi se stanje nalaza, znat će se i kako će se objekt rekonstruirati – potpuno ili djelomično. Projekt je dio priče kojim Ministarstvo kulture iduće godine obilježava Milanski edikt pa će na proljeće početi istraživanje lokaliteta, kad se skupi novac.

Ključne riječi

Komentara 1

DU
durica
16:51 12.06.2012.

Projekt nije nikakav "dio priče" - ovakvim pisanjem i VL daje svoj obol srozavanju pisanog hrvatskog jezika.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije