Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 113
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Virginia Woolf

Dnevnik spisateljice nakon 70 godina i na hrvatskom

Wikipedia
28.02.2024.
u 08:30

Dnevnik je pisala od 1918. pa do smrti 1941., a 1953. objavio ga je njezin suprug, pisac aktivist Leonard Woolf

Engleska spisateljica Virginia Woolf svojim je romanima odredila modernu svjetsku književnost, ali bila je mnogo više od kreativne prozne umjetnice: esejistica, književna kritičarka i dijaristica. Osobni dnevnik pisala je gotovo cijeli život i iza nje je ostalo oko 2000 stranica zapisa.

Njezin je suprug Leonard Woolf priredio izbor tih zapisa koji je 1953. objavljen pod naslovom "Dnevnik spisateljice", a sada 71 godinu kasnije i naši ga čitatelji prvi put mogu čitati na hrvatskom jeziku u prijevodu Ande Bukvić Pažin i izdanju Bodonija.

Dnevnički zapisi Virginije Woolf u ovoj knjizi nastajali su od 1918. do smrti 1941., no vrlo su aktualni. Izdavač ističe da se ne moraju čitati po redu i da je u pitanju poticajno štivo u slučaju kojeg se treba složiti s kritičarkom Natašom Govedić, koja je u pogovoru napisala: "Ako želite znati kako funkcionira književnost iznutra, pročitajte 'Dnevnik spisateljice'. Ako želite učiti o stilovima proze i stilovima kritike, čitajte ga nekoliko puta. Ako želite izdržati u bilo kojoj vrsti stvaralaštva, imajte kraj jastuka 'Dnevnik spisateljice'.

Virginia Woolf dala je sve od sebe da nas podrži u turbulencijama umjetničkog rada i da nam se trajno pridruži u krvotoku slova koji još nazivamo i književnošću." Virginia Woolf smatra se začetnicom feminističke esejistike, a autorica je važnih ostvarenja književnoga modernizma, romana "Gospođa Dalloway" (1925.), "K svjetioniku" (1927.) i "Valova" (1931.) te eseja "Vlastita soba" i "Tri gvineje" (1938.).

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije