Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 148
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Strasbourg

Zastupnici EP-a traže da se stane na kraj ilegalnoj trgovini kućnim ljubimcima

maca
Foto: Andrew Milligan/Press Association/PIXSELL
08.02.2016.
u 14:30

EU je 2013. revidirao pravila o putovanjima s kućnim ljubimcima, no unatoč tomu i dalje im se vrlo lako može krivotvoriti identitet

Europski zastupnici pozvali su u raspravi na plenarnoj sjednici u Strasbourgu prošli tjedan da se stane na kraj ilegalnoj trgovini kućnim ljubimcima u EU uvođenjem kompatibilnih nacionalnih sustava za registraciju kućnih ljubimaca.

Napomenuvši da europski građani drže 126 milijuna pasa i mačaka kao kućne ljubimce, njemačka zastupnica Renate Sommer (CDU, EPP) istaknula je u raspravi da je ilegalna trgovina psima i mačkama treći najunosniji izvor prihoda nakon trgovine drogom i oružjem.

Sommer je upozorila da se pse i mačke često uzgaja u jako lošim uvjetima, bez ikakve kontrole i brige za njihovo zdravlje, a dokumente im se često krivotvori. Osim toga, vlasnici ih često napuštaju kada ih više ne žele ili kada su bolesni i prepuštaju ulici.

Ilegalna trgovina psima i mačkama, naglasila je, problem je ne samo s aspekta organiziranog kriminala nego i javnog zdravlja i zaštite potrošača jer životinje mogu biti prijenosnici stotina različitih bolesti koje mogu biti opasne i za ljude.

EU je 2013. revidirao pravila o putovanjima s kućnim ljubimcima, no unatoč tomu i dalje im se vrlo lako može krivotvoriti identitet.

Europska komisija objavila je prije tri mjeseca preliminarne zaključke istraživanja o trgovini psima i mačkama potvrdivši potrebu veće harmonizacije nacionalnih sustava za identifikaciju i registraciju kućnih ljubimaca.

Europski propisi nisu djelotvorni, upozorila je Sommer, pozivajući da se stane na kraj toj mafiji uvođenjem kompatibilnih nacionalnih sustava za identifikaciju i registraciju kućnih ljubimaca kako bi se moglo točno utvrditi podrijetlo životinje, njezina dob i zdravstveno stanje.

U raspravi je sudjelovao i zastupnik IDS-a Ivan Jakovčić (ALDE) upozorivši na neodgovarajući status i uvjete rada skloništa za napuštene životinje u nekim zemljama članicama.

Od Europske je komisije zatražio da utvrdi visoke standarde za rad takvih azila te da te standarde uskladi na cijelom području EU-a.

"Mnogim građanima njihov kućni ljubimac, pas ili mačka, znači sve. Često imamo priliku čitati dirljive priče o kućnim ljubimcima koji su usrećili njihove vlasnike. Ti građani od nas traže da donesemo odgovarajuće propise te da ih uskladimo na nivou EU-a kako bi ti propisi bili kompatibilni. Na taj ćemo način pokazati svoju ljudskost", kazao je.

"Želim posebno ukazati na problem s azilima za napuštene životinje koji postoji u nekim zemljama članicama. Zalažem se da nađemo način kako pomoći takvim azilima koji su prema svom statusu i načinu financiranja često u podređenom, neadekvatnom položaju. Pozivam Europsku komisiju da utvrdi standarde za rad azila za životinje te da te standarde harmonizira na cijelom području EU-a", istaknuo je, kako je objavio njegov ured.

>> Hrvatski zastupnici u raspravi o Srbiji upozorili na otvorena pitanja s Hrvatskom

Komentara 5

DU
Deleted user
08:23 10.02.2016.

Veseli me da se raspravlja o ljubimcima jer to znači da su migrantsku krizu riješili.

Avatar d-ano
d-ano
18:50 21.02.2016.

Ep...pp...vodi brigu vise o zivotinjama sto je sa trgovinom ljudima i ljudskim organima virusima i komercijalnim bakterijama,,,,,,,monstruma sadasnjace je sve vise u vidu multinacionalnih kompanija i njihovih politika nego u migrantima koji su svedeni na nivo kucnih ljubimaca ili neljubimaca.......

Avatar nekakav
nekakav
11:25 09.02.2016.

zašto se uvijek naglasak na borbi protiv droge, prostitucije, trgovine ljudima, životinjama, stavlja na mafiju, trgovce, posrednike? daleko je lakše i učinkovitije udariti po korisnicima. eto, pronađemo ti da imaš sibirskog tigra, kojeg ne možeš uvesti po nikakvim zakonima, dozvolama.a. i kaznimo te sa 5-10 godina zatvora. isto je sa slonovačom, rogom nosoroga, kljovama slonova. udarite po kupcima, pa ćete ubrzo vidjeti rezultate. pogledajte samo kolke se kišne šume sijeku, da bi utažile želju za kvalitetnim drvom stanovnika japana, europe i sjeverne amerike. pogledajte samo kolko je kulturnog blaga opljačkano u africi, bliskom istoku. pa gdje je to sve završilo, ako ne u 'bogatim i civiliziranim, kulturnim, društvima' zapada. još jednom, udariti treba na korisnike. uhvatimo te sa slonovačom, ideš na 10 godina u zatvor, plus kazna od stotinjak tisuća dolara, eura, svejedno. onaj koji kupuje takve stvari ima novca, on nije sirotinja. kao i kod droge. bez novca nema ni droge. a do novca kroz prostituciju, i tako dalje. zašto se boriti protiv organiziranog kriminala, ako mu se može stati na kraj daleko jeftinijim i efikasnijim sredstvima?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije