Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 46
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
nova adresa

Sunčani bregec seli se na novi brijeg kojim će jurcati spašene životinje

Foto: Vjeran Žganec Rogulja/Pixsell
1/6
18.03.2024.
u 16:15

Ne može to preko noći, selimo se polako i gradimo. Skupljamo donacije za ogradu, stupove i pletivo jer je površina velika pa treba ograditi. Bit će to idealno za životinje. Dobro bi nam došao i građevni materijal za nastambe, kaže Nikola Bosak

Utočište za životinje Sunčani Bregec seli se s područja općine Vinica na novu, desetak kilometara udaljenju lokaciju u selo Druškovec u općini Maruševec, također u Varaždinskoj županiji.

– Dosad smo bili na pravom brijegu, a sad idemo na nešto niži bregec. Pašnjak je na kosini, a objekti na nešto ravnijem dijelu – šali se Nikola Bosak koji je i pokrenuo lijepu priču o utočištu za životinje na imanju kod Vinice. Sad kreće ispočetka u Druškovcu.

– Selimo se polako i gradimo, ne može to preko noći. Skupljamo donacije za ogradu, stupove i pletivo jer je površina velika pa treba ograditi. Bit će to idealno za životinje. Dobro bi nam došao i građevni materijal za nastambe – kaže nam Nikola koji je prije nekoliko dana i javno zamolio za pomoć.

– Naše utočište, smješteno u slikovitom hrvatskom Zagorju, trenutno ima oko 60 životinja, svaka sa svojom posebnom pričom. Kako naša krznata i pernata obitelj nastavlja rasti, tako raste i naša potreba za prostorom. Naša trenutna lokacija, iako ispunjena toplinom i brigom, više nije dovoljna da zadovolji potrebe naše rastuće obitelji. Zato smo privatno krenuli u misiju osiguranja nove, veće parcele od 22.000 četvornih metara, gdje možemo stvoriti utočište koje će biti idealan dom životinjama za koje se brinemo – naveo je Bosak. Kaže nam da je nova lokacija čak pet puta veća od dosadašnje, a i puno pristupačnija.

– Na novom bregecu čekaju nas postojeći objekti koje treba doraditi za životinjske nastambe i zbog njihove sigurnosti ograditi pašnjak, a za to molimo pomoć – kaže Nikola. Kako bi se osigurali što bolje uvjete za životinje, udruga Sunčani bregec pokrenula je crowdfunding kampanju za prikupljanje novčanih donacija. Dobro bi im, kaže, došle i donacije u materijalu. Nikola je na prvom Sunčanom bregecu sam izradio nastambe, a i hranu i liječenje životinja uglavnom je sam financirao.

– Utočište je nastalo u želji da postanemo karika u lancu protiv eksploatacije farmskih životinja. Želimo im dati glas i ujedno pružiti ljudima priliku da dođu i upoznaju ta divna stvorenja. Jednom kad otvorenog uma provedeš određeno vrijeme u njihovu društvu, počinješ ih gledati u drugom svjetlu. Tada se počinju propitivati predrasude koje nosimo u sebi. Eto, ta promjena u shvaćanju i odnosu prema drugim bićima naša je želja i naš cilj – ispričao nam je Nikola u razgovoru u siječnju prošle godine, kad je na imanju bilo pedesetak životinja i kad još nije znao kolikom će brzinom broj stanara utočišta rasti. Svako malo stigne novi stanar.

– Da, rastemo... Sad nas je šezdesetak. Radim kako mislim da treba, ne bih htio prenatrpati, pa se pojavilo pitanje stati na ovim životinjama koje su trenutačno tu ili se seliti. Našli smo u blizini posjed koji nam je odgovarao za utočište i odlučili smo se za preseljenje – ističe. Nada se da bi za dva do tri mjeseca u tome mogli i uspjeti.

– Nestrpljivi smo, baš kao i životinje, da ih konačno upoznamo s rajem na zemlji i omogućimo im pašnjak i prostor kakav zaslužuju – dodaje. Među novim stanarima bio je i mali ovan Jura iz Daruvara, ugrizao ga je pas pa se kretao s pomoću kolica. U utočištu su učinili sve da mu pomognu u oporavku, dobro je napredovao i uz pridržavanje mogao je i hodati. Na žalost, Jura nije dočekao preseljenje na novi brijeg kojim bi jurcao, prije kratkog vremena iznenada ih je napustio. No, zato svi ostali nestrpljivo čekaju preseljenje, a na novom imanju o njima će se  i dalje brinuti Nikola.

– Imamo svinje, koze, ovce, kokice, guske... Imamo i nekoliko pasa i mačaka, ali više smo orijentirani na farmski dio – napominje. No sve su životinje dobrodošle na Sunčanom bregecu, utočištu koje se širi zahvaljujući mladom entuzijastu.

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije