Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
tako to rade u brinju

Komunalni redar najavio trovanje pasa lutalica hranom

Obavijest
Foto: Facebook
17.04.2015.
u 12:48

Napravio je to bez dogovora i zato će odgovarati, kažu u općini Brinje ograđujući se od obavijesti

Brzinom munje društvenim mrežama proširila se vijest kako su u Brinju odlučili stati na kraj psima lutalicama postavljanjem hrane. Svi su to odmah shvatili na isti način – u hrani će biti otrov.

Takvo rješenje iščitavalo se iz obavijesti koja se pojavila u mjestu i zbog upozorenja koje je istom obavijesti upućeno vlasnicima pasa.

– Mole se svi građani koji imaju svoje kućne ljubimce da ih drže isključivo u svom dvorištu ili u blizini svog stambenog objekta vezane ili zatvorene kako ne bi došli do hrane koja će biti postavljena za pse lutalice – stoji u obavijesti. Ova akcija, kako je objašnjeno, pokrenuta je baš na inicijativu mještana Brinja, a provodi se u suradnji s Veterinarskom stanicom Brinje. Isti ti mještani pozivaju se i da komunalnog redara obavijeste pronađu li uginulu životinju, odnosno vide li psa lutalicu.

Iako na obavijesti nema ni datuma kad je napisana, a ni datuma kad se ovo uklanjanje misli provoditi, od načelnika općine Brinje zatražili smo objašnjenje kako je moguće da provode nešto što je kažnjivo zakonom, odnosno uz čije dopuštenje se provodi ova akcija?

Nije imao dopuštenje

– Komunalni redar je samoinicijativno, bez konzultacija sa svojim nadređenima, kao i bez konzultacija s Veterinarskom ambulantom Brinje, objavio obavijest o uklanjanju pasa lutalica. Općina Brinje se ograđuje od sporne obavijesti komunalnog redara protiv kojeg će se pokrenuti postupak zbog teške povrede službene dužnosti zbog nanošenja štete ugledu službe – stoji u priopćenju koje potpisuje Zlatko Fumić, općinski načelnik.

U prilog tome kako općina Brinje ne stoji iza obavijesti komunalnog redara ističu kako je općina sklopila ugovor s Veterinarskom stanicom Rijeka, koja za njih obavlja poslove hvatanja i zbrinjavanja napuštenih i izgubljenih životinja te uklanjanja. U istom priopćenju ispričavaju se zbog nedoličnog i nepromišljenog ponašanja komunalnog redara.

A mi bismo dodali – i kažnjivog ponašanja. Kako je moguće da u zemlji u kojoj postoji Zakon o zaštiti životinja u službi koja bi se trebala brinuti za njegovo provođenje dođu na ideju da se sa psima lutalicama, kako nazivaju napuštene životinje, obračunavaju kao u vremenima koja su prošla i koja se ne bi smjela ponoviti. I pitamo se – što bi se dogodilo da sve nije došlo do medija? Koliko napuštenih životinja bi svoj život skončalo u agoniji i boli? I bi li itko odgovarao za to? Ili bi se općina Brinje i tada ograđivala od postupka komunalnog redara? 

Htio zastrašiti neodgovorne

Veterinarska inspekcija o svemu je odmah zatražila i očitovanje Veterinarske ambulante Brinje.

- Navedena veterinarska ambulanta nema nikakve veze u organiziranju ove neprimjerene akcije, sve je samostalno napisao komunalni redar Općine Brinje – navodi se u priopćenju iz Ministarstva poljoprivrede. Dodaju kako je dotični veterinarsku inspekciju izvijestio da je to bilo sredstvo zastrašivanja neodgovornih vlasnika pasa, koji inače ne drže svoje pse pod kontrolom.

- U stvarnosti to nije namjeravano učiniti, niti su ikada na takav način postupili prema životinjama u svojoj Općini. Izjavio je i kako mu je žao na nesmotrenoj pogrešci, kojom je svima, Upravi za veterinarstvo i sigurnost hrane, Veterinarskoj ambulanti Brinje, ali i sebi, nanio nepotrebne neugodnosti jer su građani odmah, s pravom reagirali na obavijest. Obvezao se i da će plakate postavljene na dva mjesta u općini Brinje odmah ukloniti – kažu iz Ministarstva poljoprivrede.

Ključne riječi

Komentara 14

Avatar Vigo__the__Carpathian
Vigo__the__Carpathian
13:18 17.04.2015.

Bacite to smece u zatvor na par godina da dode sebi!!

OS
osica
14:02 17.04.2015.

Kakav moraš biti monstrum da životinji priuštiš umiranje u takvim patnjama ? Van iz službe, zalutao u službu a " moć mu ne ograničava pam....t ", ma kakav postupak, nogomet jer "vuk dlaku mijenja a ćud nikada"

AJ
ajmo
14:12 17.04.2015.

To je bolesnik naložio i nadam se da nikada više neče raditi taj posao trovati okolo pse pa molim ljepo a što ako otruje nečije dijete .Ma treba njega u zatvor zlotvor bjesomučni manijak fuj.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije