Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 7
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Pola stoljeća kratke priče Večernjeg lista

U Noći knjige autori čitaju svoje priče iz Večernjakova natječaja

Čitaju i prošlogodišnja pobjednica Korana serdarević i višestruko nagrađivani Dimitrije Popović
Foto: Pixsel
23.04.2014.
u 09:20

Od 20 sati u knjižari VBZ-a "Fadil Hadžić" priče čitaju :Božica Brkan, Stipe Čuić, Enes Kišević, Zvonimir Majdak, Dimitrije Popović, Branka Primorac, Korana Serdarević i Irena Škorić

Pola je stoljeća prošlo otkako je te davne 1964. godine u Večernjem listi pokrenut natječaj za kratku priču. Danas on nosi ime Ranka Marinkovića, slavnog književnika koji je godinama bio predsjednik žirija, prvi među jednakima u moćnoj gomilici onih koji su birali pobjednike na natječaju na kojem su se okušala prva pera hrvatske književnosti, ali i stvarala nova.

Čekamo nove pobjednike

Ovu jedinstvenu obljetnicu u povijesti hrvatskog novinarstva Večernji list obilježava tijekom cijele godine, pod visokim pokroviteljstvom Ministarstva kulture i Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti. Prva je velika svečanost u povodu pola stoljeća kratke priče Večernjeg lista u Noći knjige, 23. travnja. U knjižarsko-galerijskom centru VBZ-a “Fadil Hadžić” (Ilica 13, u 20 sati) organizirali smo javno čitanje kratkih priča. Sami autori čitaju svoje priče, neke od njih već ovjenčane nagradama, ali i neke koje su upravo u rukama žirija koji bira pobjednike 49. natječaja za kratku priču Večernjeg lista “Ranko Marinković”. U programu sudjeluju: Božica Brkan, Stipe Čuić, Enes Kišević, Zvonimir Majdak, Dimitrije Popović, Branka Primorac, Korana Serdarević i Irena Škorić.

Kroz program vodi glumac Goran Grgić, a sve o kratkoj priči Večernjeg lista posjetitelji će moći doznati od Tomislava Sabljaka, selektora koji taj posao radi od 1964. godine.

Cjelokupna bibliografija

Jedinstvena je ovo prilika da svim ljubiteljima knjige predstavimo važno poglavlje povijesti književnosti u Hrvatskoj, koje je ispisano upravo na stranicama Večernjeg lista, ali i najavimo treću knjigu u biblioteci posvećenoj našoj kratkoj priči koja izlazi na jesen. Naime, 50 godine obilježit ćemo i knjigom u kojoj ćemo objaviti 50 najboljih priča po izboru Tomislava Sabljaka, ali i sabrati cjelokupnu bibliografiju svih 50 godina otkako najbolji kratkopričaši gostuju na našim stranicama. Bit će to stoga i platforma za nova znanstvena istraživanja kratke priče u nas.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije