Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 153
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Preporuke nagrada

Nagrada EU za književnost Luki Bekavcu za 'Viljevo'

luka bekavac
20.04.2015.
u 09:46

Za svoj drugi roman 'Viljevo' Luka Bekavac dobio je nagradu Janko Polić Kamov, ali i nagradu Europske unije za književnost

Nakon Mile Pavićević i Lade Žigo, i Luka Bekavac osvojio je nagradu Europske unije za književnost. Vijest o nagradi objavljena je u Londonu, prvog dana tamošnjeg sajma knjige na kojem je nešto kasnije nagradu za najboljeg nakladnika izborila i Fraktura, koja je u svoj izdavački program očito dalekovidno uvrstila i "Viljevo".

Bekavac koji na zagrebačkom Filozofskom fakultetu predaje teoriju književnosti rođen je 1976. godine u Osijeku. Studirao je i doktorirao u Zagrebu. Objavljivao je autorske tekstove i prijevode u časopisima Zarez, Quorum, Frakcija, Tvrđa, Književna revija, Gordogan, 15 dana te u emisijama Trećega programa Hrvatskog radija i Radija 101. Bio je član uredništva časopisa Quorum, a objavio je desetak knjiga prijevoda fikcije i publicistike (Martin Amis, Jonathan Franzen, Naomi Klein, Aleksandar Hemon..., ali i sedamdesetak tekstova o postžanrovskoj i eksperimentalnoj glazbi.

Kada je 2011. godine u Profilu objavio prvi roman "Drenje" dobio je iznimno pohvalne kritike, ali i nominacije za niz regionalnih književnih nagrada. I drugi roman, "Viljevo" koji se tematski naslanja na "Drenje" (oba romana uredio je Roman Simić Bodrožić), također je izazvao hvalospjeve, ali je izborio i nagradu. Bekavac je tako ušao u povijest kao prvi dobitnik nagrade koja nosi ime Janka Polića Kamova, a ustanovilo ju je Hrvatsko društvo pisaca. Treba reći da novčani dio nagrade Kamov iznosi 10.000 kuna.

A sada se na Kamova naslonila i međunarodna nagrada koja će, kao što je to i red za nagradu EU, biti dodijeljena u Bruxellesu te autoru podebljati račun za pet tisuća eura, ali mu omogućiti i prijevode na europske jezike. Pri tome valja reći da je "Drenje" već prevedeno na makedonski i objavljeno lani u Skopju.

Govoreći o svojim romanima, samozatajni autor kaže da je tu riječ o svojevrsnim ciklusima, ali i djelima koja su čak i nastajala simultano. Bekavac u razgovoru za Vijenac ističe da je roman "Drenje" popularnije pisan, dok je "Viljevo" eksperimentalnije. Ipak, autor ih je gledao kao literarni diptih, a nije isključeno da se diptih možda ne pretvori i u triptih. 

>> Luka Bekavac dobitnik Europske nagrade za književnost

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije