Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 176
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nova knjiga: Karin Slaughter "Slomljena"

Krimić čiji glavni lik priča 
o onima koji su “drugačiji”

Nasovnica knjige
Foto: Arhiva Znanje
04.03.2015.
u 10:25

Karin Slaughter piše uvjerljiv psihološki profil čovjeka koji je izuzetno inteligentan, ali kojega plaše posljedice razotkrivanja

Karin Slaughter podiže tenzije. Junaka svog krimi serijala – specijalnog agenta Willa Trenta – dovodi u gotovo nemoguće situacije. No, ne prijete mu ni opasni kriminalci, ni potencijalni ubojice, čak ni policijska hijerarhija s kojom se mora svakodnevno nositi, pa i sukobljavati. Glavna prijetnja agentu Willu Trentu je on sam.

Priča u romanu “Slomljena” (Znanje, urednica Bojana Franić, prijevod Mirta Jambrović, 99 kuna) počinje dolaskom specijalnog agenta u mali provincijski gradić u kojem policija istražuje ubojstvo mlade djevojke, studentice s obližnjeg koledža. No, Will Trent je poslan tamo kako bi istražio policiju samu, i to mu odmah na prvom koraku stvara mnogo neprijatelja. Pod teškim je pritiskom, njegova partnerica samo što nije rodila i zbog toga mu ne može pomoći. A bez njezine pomoći on je gotovo nemoćan.

Karin Slaughter stvorila je lik Willa Trenta tako da mu je dala veliki hendikep. On je, naime, disleksičar i samim time njegovu su metode rada pomalo drugačije. Za problem s kojim se bori cijeli život znaju njegova šefica (koja ga unatoč tome gura u najsloženije istrage, jer razumije kolika je korist od uma koji “radi” drugačije, što podržava i njegova učinkovitost) i njegova partnerica koja mu među ostalim – čita. U ovoj priči on ostaje bez te ključne podrške i stoga je traganje za počiniteljem zločina još složenije, za čitatelja još uzbudljivije. Karin Slaughter ovdje se pokazala kao doista vješta autorica koja majstorski dozira sve elemente priče. Dok traje istraga, Trent pokušava sačuvati svoju tajnu i na tim nas stranicama autorica uvodi u svijet ljudi koji se cijeli život bore s oznakom “drugačijeg”. Pri tome zapravo piše uvjerljiv psihološki profil čovjeka koji je izuzetno inteligentan, ali kojega plaše posljedice razotkrivanja.

Sitnim detaljima koje unosi u priču (primjerice, obične naočale za dalekovidnost) ona pokazuje kako hendikep očajničkim prikrivanjem svih tragova samo postaje još gori i teži, a pri tome naravno objašnjava mehanizam po kojem djeluje um takvog čovjeka, točno i precizno opisuje što ga priječi da pomogne sam sebi, ali i potraži pomoć od drugih. Upravo zbog ovog zanimljivog glavnog lika krimići Karin Slaughter izdvajaju se iz onog što ovaj žanr uobičajeno nudi.

U prvim romanima s Willom Trentom u ulozi glavnog istražitelja (sve ih je objavilo Znanje) zanimljivo je bilo pratiti uvjerljivost samog lika i njegovih problema. Sada je ljestvica podignuta još više i bit će izuzetno zanimljivo čitati ih i ubuduće. Što se novo može ugraditi u svijet osobe koja ne može čitati, a da to ta ista osoba koja je ni manje ni više nego istražitelj, uspije prevladati. Odgovore zna autorica koja je očito prvo “izgradila” svoj glavni lik, da bi ga sada vodila iz jedne mučne istrage u drugu, ne gubeći povjerenje čitatelja.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije