Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
fenomeni

Staro pariško kazalište koje je postalo dom legendarnog P. Brooka

Peter Brook
23.11.2014.
u 17:04

O kultnom statusu koji Bouffes du Nord i danas uživa u Parizu svjedočilo je puno gledalište na premijeri Mimi ovog tjedna

Pariško kazalište Bouffes du Nord, smješteno pokraj Sjevernog kolodvora, danas na rubu četvrti koju su svojim trgovinama, restoranima i licima potpuno zauzeli Indijci, utemeljeno je 1876. godine. U to doba u njemu se igralo sve i svašta, a zgrada je prelazila iz ruke u ruku, ovisno o uspješnosti impresarija. Tako je bilo sve do 1974. godine, a nijedna od kazališnih trupa koje su u njemu djelovale nisu si mogle priuštiti obnovu sve otrcanije zgrade. A onda je došao Peter Brook (na fotografiji). 

Legendarni engleski kazališni redatelj odabrao je Bouffes du Nord za svoj umjetnički dom i ostavio ga onakvim kakvim ga je zatekao. Tamo je nastala većina najvećih Brookovih predstava, otamo su odlazile u svijet. Kada je Brooklyn Academy za svoj festival 1988. poželjela ugostiti Brookovu Mahabharatu, on im je odgovorio: vrlo rado, ali vi u New Yorku nemate Bouffes du Nord. Ali, u New Yorku su toliko željeli Brooka da su u obnovu jednog starog i zapuštenog kazališta uložili pet milijuna dolara da bi izgledalo upravo tako oljušteno i zapušteno kao što i danas izgleda Bouffes du Nord. Velika je čast za Hrvatsko narodno kazalište iz Zagreba što je postalo partner teatra Bouffes du Nord u projektu "Mimi", koji u siječnju dolazi u Zagreb.

O kultnom statusu koji Bouffes du Nord i danas uživa u Parizu svjedočilo je puno gledalište na premijeri Mimi ovog tjedna. Brook je prije tri godine upravljanje kazalištem predao u druge ruke, ali i dalje ga posjećuje i u njemu postavlja svoje projekte i upravo se tamo dogodine planira proslava njegova 90. rođendana. Kazalište zato ni danas ne oskudijeva subvencijama jer Francuska i Pariz znali su cijeniti odluku velikog umjetnika da ostane među njima. "Mimi" nije Brookova predstava i sasvim sigurno nema genijalnost njegovih projekata, ali je dio Brookova umjetničkog naslijeđa u Parizu. Onako oronulih zidova Bouffes du Nord izgleda kao sklonište preživjelih umjetnika nakon apokalipse. A možda upravo to i jest, pomisli čovjek čim iz tog prostora posvećenog jednim velikim genijem izađe na pariške ulice. 

>> S Brookom moramo biti spremni na sve

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije