Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SVEČANO ZATVARANJE

Peristil mora ostati prva pozornica Splitskog ljeta

Dmitrij Kitajenko i zagrebačka filharmonija
Foto: Ivo Čagalj/PIXSELL
16.08.2014.
u 12:48

Žiri je nagradio glumca Nikolu Ivoševića i violinista Marca Grazianija

        Uručivanjem nagrada Judita i spuštanjem festivalske zastave na Peristilu je završeno 60. Splitsko ljeto. Koncertu Zagrebačke filharmonije održanom pod ravnanjem Dmitrija Kitajenka, kojeg je jubilarnom izdanju kazališnog festivala poklonio Grad Zagreb, nazočio je predsjednik RH Ivo Josipović, zagrebački i splitski gradonačelnici Milan Bandić i Ivo Baldasar, a Splitsko ljeto prigodnim riječima zatvorio je splitsko-dalmatinski župan Zlatko Ževrnja.

Nagradu Judita koja se dodjeljuje za najvrednija umjetnička ostvarenja u dramskom i glazbenom programu na ovogodišnjem Splitskom ljetu dobili su Nikola Ivošević glumac HNK Split za ulogu Jaga u Shakespeareovoj drami Othello u režiji Eduarda Milera, i violinist Marco Graziani, solist u Koncertu za violinu i orkestar u D-duru Petra Iljiča Čajkovskog. Predsjednik Ivo Josipović pohvalio je organizatore 60. Splitskog ljeta koji su unatoč teškoj ekonomskoj situaciji uspjeli.

– Ovakav festival nije lako organizirati u ekonomski teškim vremenima, ali umjetnost je vitalna. Ni teška vremena ni kriza ne mogu pobijediti umjetnost – kazao je predsjednik, pohvalivši Peristil kao nezaobilaznu pozornicu. Smatra kako je lažna dilema da Peristil može služiti samo za kulturu ili samo za turizam. Jer Peristil može služit i kulturi i turizmu. Maestro Tonči Bilić, ravnatelj Splitskog ljeta, izjavio je kako je ostvaren cilj ovogodišnjeg festivala jer je program 60. Splitskog ljeta bio reprezentativan.

Nakon službenog zatvaranja, u Meštrovićevu Kašteletu koncert su, izvan konkurencije, održala braća Teofilovići uz gitarista Miroslava Tadića.     

>> Prerađeni Othello o vještini manipulacije

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije