Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Simpozij

O sukreatorima Baleta 20. stoljeća - Petru i Ljubinki Dobrijević u Hrvatskome centru ITI

simpozij
01.10.2014.
u 13:02

Time se obilježava 80. godina života i 60. godina umjetničkog rda Ljubinke Dobrijević te pet godina od smrti Petra Dobrijevića.

Petar Dobrijević i Ljubinka Dobrijević – sukreatori Baleta 20. stoljeća naziv je radionice koja će se održati 4. i 5. listopada u Hrvatskome centru ITI u Basaričekovoj 24 u Zagrebu. Time se obilježava 80. godina života i 60. godina umjetničkog rda Ljubinke Dobrijević te pet godina od smrti Petra Dobrijevića. 

Generacija naših plesnih umjetnika u Europi 1950-ih i 1960-ih naziv je uvodnog predavanja Maje Đurinović koja će 4. listopada u 11 sati imati razgovor s Ljubinkom Dobrijević. Teme su rad u HNK u Zagrebu i značenje  Octavija Cintolesija, susret s Mauriceom Béjartom, osnivanje Baleta 20. stoljeća, suradnja Ljubinke Dobrijević s Béjartom kao plesačica i asistentica. Bit će riječi i o Petru Dobrijeviću kao plesaču u Posvećenju proljeća i drugim baletima. 

Gledanje ulomaka iz Béjartovih baleta u kojima su plesali Ljubinka i Petar Dobrijević i komentiranje odgledanog, sjećanja, analize na rasporedu su od 16 sati.

Drugoga dana predavanje u 11 sati održat će Katja Šimunić na temu "Uvod u Bolero", povijesno-teorijski pogled na najznačajnije koreografije Ravelove partiture. Govorit će se i o sjećanju Ljubinke Dobrijević na rad na Béjartovu Boléru, njezino sjećanje na plesanje Béjartova Boléra,  o zapisima Petra Dobrijevića na Béjartove koreografije Boléra te o zapisivanju i prenošenju koreografije.

U sklopu radionice koja počinje u 13 sati vidjet će se videozapisi koreografije Boléra Mauricea Béjarta te će se potom ona i analizirati nakon čega će uslijediti i praktično svladavanje dijela plesne solo-dionice Béjartove koreografije Boléro.

>> Balet i suvremeni ples na oltaru kulture

>> 'Dinko Bogdanić, koji blati moj rad, učlanio se u SDP sa 64 godine života da bi bio zaštićen'

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije