Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Završene 30. Gavelline večeri

Najbolja predstava je Ibsenova “Hedda Gabler” gostiju iz Maribora

gavelline večeri
Foto: Davor Visnjic/PIXSELL
1/11
13.10.2015.
u 21:35

Nagrada za najbolju žensku ulogu dodijeljena je Anji Šovagović Despot, dok je za najbolju mušku ulogu nagrađen Ermin Sijamija

Svečanom dodjelom nagrada završene su slavljeničke, 30. Gavelline večeriGlavna nagrada, ona za najbolju predstavu u cjelini, pripala je gostima iz Maribora za  Heddu Gabler  Henrika Ibsena, u režiji Mateje Koležnik i produkciji Slovenskog narodnog gledališča iz Maribora.

Nagrada za najbolju žensku ulogu dodijeljena je Anji Šovagović Despot, za ulogu Violet Weston u predstavi  Kolovoz u okrugu Osage Tracyja Lettsa, u režiji Slađane Kilibarde, kazališta Gavella, dok je za najbolju mušku ulogu nagrađen Ermin Sijamija za ulogu Simona u  Divljem mesu  Gorana Stefanovskog, u režiji Dina Mustafića, Narodnog pozorišta iz Sarajeva.

Nagradu za najbolju režiju podijelile su ravnopravno dvije dvije redateljice: Mateja Koležnik za režiju predstave  Hedda Gabler  i Renata Carola Gatica za režiju predstava  # radninaslovantigona ZKM­a. Žiri, u sastavu dramaturginja Dora Delbianco, glumac Siniša Popović i redatelj Igor Vuk Torbica, ovu je (neuobičajenu) odluku obrazložio time što su se, kako kažu, obje autorice predstavile bitno različitim autorskim rukopisima.

Onaj Mateje Koležnik ocijenili su kao rukopis zrele autorice koja je upravo u Ibsenu pokazala sav sjaj svoje redateljske poetike, pročišćene od bilo kakvih viškova te maksimalno koncentrirane na glumačku igru,dok su kod Renate Carole Gatice prepoznali radikalno drugačiji autorski pečat od svih predstava koje su vidjeli na festivalu u kojem je ona vješto i jedinstveno izgradila svoju poetiku i to fuzijom žanrova i načinom iznošenja priče. 

>>Početak uz "Idomeneja" iz Splita

>>Nove i drugačije Gavelline večeri

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije