Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 183
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Kriva procjena?

HNK Osijek otkazao suradnju Ozrenu Prohiću nakon javnog pritiska

Patrik Macek/PIXSELL
15.04.2024.
u 12:55

Hrvatsko narodno kazalište u Osijeku angažiralo Prohića za režiju opere Bedřicha Smetane "Prodana nevjesta" čija je premijera zakazana za 3. svibnja ove godine, ali Prohićevo ime u međuvremenu je nestalo sa stranica HNK Osijek

U jeku skandala s Daliborom Matanićem mnogi su se iznova okrenuli Akademiji dramske umjetnosti, ustanovi koja je promptno odustala od nastavka suradnje s posrnulim redateljem, dok im istovremeno u ladicama stoje brojne prijave protiv drugih profesora koji još nisu adekvatno sankcionirani.

U tom kontekstu, mnogi su se ovih dana prisjećali podjednako javno prozivanog Ozrena Prohića, koji je za maltretiranje studentica "nagrađen" time što i dalje prima plaću i suodlučuje o kadroviranju u toj ustanovi, ali na predavanja, radi zaštite studenata, ne mora dolaziti. Prošloga tjedna u javnosti se pojavila i vijest da je Hrvatsko narodno kazalište u Osijeku angažiralo Prohića za režiju opere Bedřicha Smetane "Prodana nevjesta". Premijera je zakazana za 3. svibnja ove godine, ali Prohićevo ime u međuvremenu je nestalo sa stranica HNK Osijek.

– Nedovoljno ozbiljno procijenivši težinu optužbi koje se Ozrenu Prohiću stavljaju na teret, angažirali smo ga kao redatelja opere Bedřicha Smetane "Prodana nevjesta". Uvidjevši ozbiljnost iznesenih optužbi, izvještavamo javnost kako smo s današnjim danom raskinuli suradnički odnos s redateljem Prohićem. HNK u Osijeku i dalje ostaje mjesto nulte tolerancije na bilo koji oblik nasilja. Odlučni u tome da nastavimo obogaćivati kulturnu ponudu u regiji raznovrsnim programima, a potaknuti izvrsnim odjekom predstava koje nudimo našoj publici te bilježeći nezapamćenu posjećenost, ustrajat ćemo na izvrsnosti i poticajnom radnom okruženju – rekao nam je osječki intendant Vladimir Ham.

Tko će i hoće li završiti Prohićev posao u Osijeku, hoće li zbog toga premijera biti odgođena ili otkazana, te koliki će honorar Prohić dobiti za još jedan posao kojega je zbog pritiska javnosti oslobođen, jučer smo dodatno pitali intendanta Hama, no zamolio nas je za malo strpljenja.

– Na sva ova pitanja imat ću odgovor tek nakon konzultacija s kolegama u HNK, jer dok ne sagledamo sve izazove koji nas okružuju trenutačno, ne želim ni vas ni javnost dovoditi u zabludu. Nakon ovotjednog kolegija ću sigurno imati većinu informacija – rekao nam je intendant.

Komentara 1

Avatar mrIvan
mrIvan
00:42 16.04.2024.

Otkaz indendantu je najmanje što se može očekivati u ovom slučaju. I to prije no što "završi konzultacije s kolegama"...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije