Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Virovitičko kazališt

M. Hajoš: Virkas je gotov, spremamo veliku koprodukciju

Miran Hajoš
09.03.2013.
u 11:31

Kazalište virovitica unatoč manjim budžetima u kulturi nastavlja s programima koji odzvanjaju na nacionalnoj razini

Proglašenjem predstave “Balon” Teatra Exit za najbolji komad završen je još jedan festival Virkas u organizaciji Kazališta Virovitica i njezinog direktora Mirana Hajoša.

- Želja nam je da svake godine u Viroviticu dovedemo ponajbolje iz cijele regije - kaže Hajoš:

- Tako je ove godine izvedeno ukupno dvadeset osam kazališnih predstava, a sudjelovala su kazališta iz četiri države: Hrvatske, Slovenije, BiH te Srbije. Izuzetno je teško u ovakvoj financijskoj situaciji organizirati ovakav festival ali smo ponosni što su sve predstave su bile pune i publika koja je bila zadovoljna što znamo iz podatka da su ocjene publike bile sve iznad 4, a najbolja predstava Teatra Exit “ Balon” s ocjenom 4,97.

U društvu velikana

Čast svečanog otvorenja Virkasa pripala je upravo novom komadu virovitičkog kazališta, uprizorenje “Mačke na vrućem limenom krovu” u režiji slovenskog redatelja Same M. Strelca, a posebni trenutak na otvorenju dogodio se kada je izaslanik predsdnika Josipovića, potpredsjednik Hrvatskog sabora Nenad Stazić uručio Hajošu Orden Danice Hrvatske s likom Marka Marulića.

- Izuzetno mi puno znači to odlikovanje jer na neki način zaokružuje moje dvadesetogodišnje djelovanje kao ravnatelj Kazališta Virovitica, a isto tako da se nalazim u društvu dobitnika ovog ordena koji su svi redom na neki način velikani hrvatske kulture. Mislim da je to i nagrada svima koji su na bilo koji način pridonijeli razvitku Kazališta Virovitica i publici koja nas vjerno prati i dolaze u velikom broju na naše predstave.

“Mačka na vrućem limenom krovu” nazahtjevniji je dramski komad virovitičkog kazališta u posljednje vrijeme, a nakon predstava u svom gradu pripremaju se gostovanja u ostataku Hrvatske, ali i novi projekti.

- Jako smo zadovoljni “Mačkom” jer je ispunila naša očekivanja da zadovolji kao veliki dramski klasik i kritiku i publiku u čemu smo u potpunosti uspjeli. Dalnji projekti idu prema pravcu nove premijerne izvedbe ovaj puta se radi o “Mušici” koju ćemo izvesti na otvaranju Virovitičkog kazališnog ljeta 14. lipnja i naravno organizaciji tog Festivala, a koji se ove godine organizira po 10. put jubilarno. Igra se na otvorenom, u našem prelijepom parku, a ove godine bit će ukonponiran u to i mali blues festival... Osim toga smo u pripremama za jednu veliku koprodukciju četiri kazališta iz tri države, no o tome kada budemo se dogovorili.

Pregrijavanje atmosfere

Stanjeni budžeti Ministarstvu kulture, ali i lokalnih uprava posljednjih tjedana sve više zagrijavaju atmosferu kulturnjaka na noge kazališta izvan metropole. Hajoš se još uvijek nada da ima mjesta i vremena za popravke.

- Naravno da svakodnevni skandali koji se zadnjih dana događaju u kulturi ni najmanje ne olakšavaju poboljšanje sveukupne situacije u kulturi. Toplo se nadam da će ove greške ubrzo biti dovedene u najmanju moguću mjeru i time nama kulturnjacima omogućiti da se bavimo poslom koji najbolje znamo i time pridonosimo opstojnosti hrvatske države kao i njezinu promociju u cijelom svijetu.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije