Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
nemojte

Ovo su 4 greške koje radimo kada je hrana u pitanju

hrana
Foto: Thinkstock
1/3
03.11.2015.
u 07:00

S toliko različitih informacija koje nam se "serviraju", nije čudno ako ste zbunjeni i ne znate: što je zdravo, a što nije.

Ovo je zdravo, ovo nije....

S toliko različitih informacija koje nam se "serviraju", nije čudno ako ste zbunjeni i ne znate: što je zdravo, a što nije. 

Ako tražite informacije na nekim internetskim stranicama, lako možete naći čak i vrlo oprečne informacije. 

 Stoga je Karan Nijhawan, osnivač FitOprtunity.com i strastveni ljubitelj fitnessa otkrio koje su četiri najveće greške koje radimo kada je riječ o našoj prehrani i poručuje: Nemojte ih raditi i vi!

'Rezanje kalorija'

Kada želite izgubiti višak kilograma i biti u formi, prvo što ćete najvjerojatnije napraviti je 'rezanje kalorija'. Teoretski, to je logičan korak, ali mnogi postavljaju previsoke ciljeve i zbog nerealnih ciljeva i ubrzo odustanu. To može biti vrlo obeshrabrujuće, a agresivno rezanje kalorija nije održivo i vjerojatno će vam se obiti u glavu. Kad - tad!

Tijelo nema dovoljno vremena za prilagodbu i ne zna kako odgovoriti. Primjerice, ako ste stalno jeli  2.500 kalorija na dan i sada ste smanjili na 1500 kalorija, vašem organizmu trebat će neko vrijeme da "odluči" jeste li u fazi gladovanja i preživljavanja. 

Potrebno je postupno smanjivati unos kalorija, primjerice, za 10 - 15 posto na tjedan dva i pratiti kako ćete se osjećati.

 Izbacivanje ugljikohidrata

Jedna od najčešćih pogrešaka kod ljudi koji pokušavaju reducirati težinu je "izbacivanje ugljikohidrata" iz prehrane. "Ugljikohidrati su zlo!" Potrebno je znati razlikovati jednostavne i složene ugljikohidrate jer ih ne smijemo potpuno izbaciti iz naše svakodnevne prehrane s obzirom na važnu ulogu koju igraju za naše zdravlje. Uklanjanje ugljikohidrata iz prehrane smanjit će nam razinu energije i ostaviti osjećaj tromosti. Nekoliko eksperimenata je već dosada pokazalo kako je potpuno izbacivanje ugljikohidrata iz prehrane loše za naše zdravlje. Mozak ne funkcionira ispravno, a nakon nekoliko dana bez ugljikohidrata osjetit ćete kako su i najobičniji, rutinski zadaci koje obavljate svakodnevno, postali preteški. 

Grickanje

Ako gledate TV u nekom dobrom društvu zasigurno ste po mislili kako biste mogli nešto i prigristi, barem za vrijeme reklama. To grickanje je jedan od najvećih neprijatelja za liniju i održavanje tjelesne težine. 

Trošite "bogatstvo" na dodatke prehrani

Namirnice ne možete zamijeniti nekom tableticom. Radije birajte zdravije namirnice i jedite sezonsko voće i povrće. Ako idući put pomislite kako je vrijeme za nove doze  dodataka prehrani, pročitajte sastojke na deklaraciji. AKo su navedeni neki sastojci koje ni ne možete pročitati, ostavite to i kuhajte svoje obroke, ne trošite novce!  

>>Smijemo li pojesti ostatak namirnice nakon što uklonimo pljesnivi dio?

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije