Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 57
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
09.11.2015. u 07:29

Nova vlast mora smoći snage odraditi ono što se u predizborno vrijeme kandidati nisu usudili izgovoriti. Ne zazivamo rezove, već red i rad

Sretno pobjednicima! Ova želja nije tek kurtoazna, pobjednicima će itekako trebati, uz znanje, mudrost i sreća u vođenju Hrvatske. Iako Vlada preuzima zemlju koja je punopravna članica Europske unije i NATO-a, ključni izazovi moraju se rješavati u Zagrebu, na Markovu trgu, hrvatskom pameću i umijećem. Sve je drugo alibi za nečinjenje. Večernji list će, kao i dosad, podržavati sve ono što je dobro za Hrvatsku, a kritizirati loše, ma koliko se to pobjednicima i njihovim simpatizerima sviđalo ili ne sviđalo. Tu nema kompromisa.

U dvadeset i pet godina hrvatske samostalnosti Večernji list bio je i ostao hrvatski, novine centra, medij koji okuplja i podržava sve ono što je dobro za domovinu. I u sljedeće četiri godine na prvom mjestu će nam biti interes Hrvatske i hrvatskih građana, nikako političkih i inih elita.

Hrvatskoj trebaju stotine reformi kako bi uhvatila korak sa zemljama poput Češke, Slovačke ili Poljske. Te zemlje, koje su u našoj općoj memoriji zapisane kao države siromašnih gostiju na bogatom Jadranu, danas su bogata klijentela koja više ne unajmljuje, nego kupuje najbolje apartmane uz more. Uspjeh im nije darovan, stvorile su ga same.

Pobjednici moraju smoći snage odraditi ono što se u predizbornom vremenu nisu usudili izgovoriti! Čitav niz stručnjaka upozorava kako Hrvati moraju više raditi, radni vijek se mora produljiti, administracija smanjiti, a neka postojeća prava rezati. Ne zazivamo rezove, već red i rad. Hrvatska je zaslužila da bude uređena i uljuđena zemlja.

Pred pobjednicima, ali i gubitnicima, stoji i važan zadatak smirivanja strasti i podjela koje su u kampanji dugoj četrnaest mjeseci (ova kampanja traje bez prestanka još od pretkampanje za predsjedničke izbore) ostavile itekako dubok trag na hrvatsko biračko tijelo. Prozivanje i dijeljenje na partizane i ustaše, Hrvate i Jugoslavene predugo egzistira u javnom prostoru da bi se moglo brzo zatomiti. Odgovornost je prije svega na političarima, a zatim i pred svima nama koji na ovaj ili onaj način krojimo javno mnijenje. Hrvatska opterećena gospodarskim, ali i demografskim problemima ne može dopustiti ovakve duboke podjele kojima jedna strana isključuje pravo drugoj (koja čini gotovo polovicu ukupnog stanovništva) na domoljublje.

Stoga je dugoročno važno to što je ova kampanja otvorila i nekoliko bitnih procesa za vrednovanje politike prvog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana. Nakon niza kritičkih osvrta koji su se godinama mogli čuti iz SDP-a na račun Tuđmanove ostavštine, Zoran Milanović kao čelni čovjek ljevice napravio je znatan zaokret kojim je u konačnici podržao Karamarkov projekt "retuđmanizacije". Franjo Tuđman tako je, barem u javnim nastupima ljevice i desnice, postao ključna povijesna ličnost najzaslužnija za uspostavu samostalne Hrvatske. Nažalost, kampanja za predsjedničke i za parlamentarne izbore pokazala je kolika je razina nerazumijevanja Tuđmanove politike pomirbe, zahvaljujući kojoj smo se uspjeli obraniti u Domovinskom ratu.

>>Rezultati DIP-a: HDZ-ova koalicija 59, SDP-ova koalicija 55, MOST 19 mandata

>>Petrov: Ovo nije pobjeda niti jedne stranke, Hrvati su pokazali do čega im je stalo

>>Izbori pokazuju da je Hrvatska zrela država. Nadam se da ćemo uskoro imati mandatara vlade

Komentara 15

Avatar abakus
abakus
07:45 09.11.2015.

"Hrvati moraju više raditi.", kažete, Klariću. Zašto bi radili, molim Vas, kad u zemlji koja demografski izumire i u kojoj je vrlo velik broj jedinaca većina tih jedinaca ima sasvim dovoljno obiteljskog nasljeđa da može vrlo lagano ponešto raditi za svoje potrebe i potrebe eventualnog jednog djeteta koje će imati - i koje će opet baštiniti puno toga i od oca jedinca i od majke jedinice? Ključ oporavka Hrvatske je demografska politika i rađanje više djece. To je vrlo dugotrajan proces oporavka, ali jedini koji će dati prave i trajne rezultate. Sve drugo je ništa.

DU
Deleted user
08:19 09.11.2015.

HDZ je usao u kampanju ideoloski,Tudjman,Tito,partizani,gdje je tko bio 91-e umjesto da su govorili kako ce provest taj svoj gospodarski program. Cini mi se da ga nisu ni imali,jer nista konkretno nisu rekli. Briga nekog gdje je tko bio 91,da nas je briga sami bi izbacili one nepostojece branitelje i lazne a onu famoznu abolaciju ceda ne bi dopustili. SDP u ove 4 godine nista nisu napravili a trebali su dosta toga,ne znam kako dobise ovoliko. Al po rezultatima izgleda da nije sve tako crno kao sto mislimo. Osobno se nadam bez obzira kome se MOST prikloni da ce lopovluku HDZ i SDP doci kraj,ako i oni nisu skloni lopovluku....

MA
Malenkost
08:36 09.11.2015.

"ključni izazovi moraju se rješavati u Zagrebu, na Markovu trgu, hrvatskom pameću i umijećem". Pa to je HR dovelo do neizlaznog stanja. Gdje je ta HR "Elita i Intelekt"? Balkan ostaje Balkan. Zar niste primjetili da Milanovic i Karamarko imaju "strane Mozgove" koje za savijete dobro placaju! Tose zove povjeenje u HR Inteligenciju - zar ne!!?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije