Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 179
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
MOST

Petrov predložio predsjednika Sabora, u HDZ-u ga pitali za uvjete pod kojima bi mogli sklopiti vladu

Božo Petrov
Foto: Slavko Midžor/PIXSELL
1/5
02.12.2015.
u 22:45

Most ne želi prihvatiti kandidata za predsjednika Sabora koji se neće izabrati konsenzusom

Uoči sutrašnje prve sjednice Hrvatskog sabora, Most je održao još jednu rundu razgovora sa SDP-om i HDZ-om. Tri su teme bile na stolu, potvrdio je čelnik Mosta Božo Petrov.

– Razgovarali smo o odgovorima koje su nam poslale koalicija Hrvatska raste te Domoljubna koalicija na naše reformske prijedloge. Razgovarali smo i o tome kako mi vidimo buduću vladu, a to je ono što tražimo od početka, zajednička reformska vlada, a posljednja tema je bila Sabor, no o tome više sutra – rekao je nakon posljednjeg sastanka Božo Petrov koji je nakon toga otišao na prvu sjednicu Kluba zastupnika Mosta. Ona je, kako doznajemo, rezultirala time da Most na sjednicu ide bez zajednički usuglašene odluke te da će prema ponašanju dvije velike koalicije procijeniti što i kako dalje.

Većinom zadovoljni

Iako on to nije želio večeras potvrditi, kako neslužbeno saznajemo od nekih sudionika sastanaka, Petrov je ponudio da SDP i HDZ za predsjednika Sabora predlože i potvrde Roberta Podolnjaka. Zoran Milanović je prvotno tu ideju prihvatio, zajedno sa svojim koalicijskim partnerima. U HDZ-u je pak, kako neslužbeno doznajemo, priča tekla malo drugačije, oni nisu skloni toj ideji, ali je nisu ni odbili, već će odluku donijeti na sjednici Kluba zastupnika prije sjednice Sabora. Navodno su od Petrova tražili da kaže pod kojim uvjetima bi mogli zajedno sklopiti Vladu, na što su dobili tišinu s Mostove strane. Tako da je i dalje nejasno kako će proći prva sjednica Sabora. Naime, Most ne želi prihvatiti kandidata za predsjednika Sabora koji se neće izabrati konsenzusom.

SDP nakon sastanaka nije imao službenih izjava, dok je šef HDZ-a Tomislav Karamarko rekao da je njihov kandidat Željko Reiner, dok o Mostovu prijedlogu tek trebaju vijećati na sutrašnjem Klubu zastupnika. Po pitanju odgovora na reformske prijedloge Mosta, u toj stranci bili su većinom zadovoljni odgovorima SDP-a i HDZ-a, iako dio njih nije najbolje razjašnjen pa su tražili dodatna pojašnjenja stranaka.

– Načelna suglasnost je velika i jedni i drugi su suglasni, pa ćemo vidjeti. A naša daljnja pozicija je ista, znači reformska vlada, nastavljamo s razgovorima – objasnio je osnivač glasnogovornik Mosta Nikola Grmoja.

Ružica Vukovac pak kaže da bi najviše problema moglo biti s osnivanjem poljoprivredne banke, bar iz njezine pozicije pregovaračice za poljoprivredu.

– To je nama najvažnija stvar i o njoj pričamo već tjednima, čak smo ispred udruge OPG Život organizirali okrugli stol i od toga odstupiti nećemo. Smatram da je to najvažnija stvar ako krenemo jačati taj sektor – objasnila je Vukovac.

Mostu smeta što se sva odgovornost za sastavljanje Vlade prebacuje na Most, a ne na SDP i HDZ.

– Vi uvijek stavljate najveću odgovornost na stranku koja ima deset posto mandata u Saboru. Nije odgovornost na manjoj političkoj opciji. Odgovornost je na opcijama koje imaju veći postotak mandata – objasnio je Podolnjak koji nije želio unaprijed nagađati koliko će priča sa sastavljanjem Vlade trajati, već je znakovito rekao da ustavnopravni stručnjaci tvrde da proces konzultacija može trajati najmanje dva mjeseca, možda i dulje.

I dalje na 15 zastupnika

Grmoja je potvrdio i da je Most i dalje na 15 zastupnika, ali i dodao da ga je Stipe Petrina zvao kako bi se „vratio“ Mostu, no da će na to pristati ako se javno ispriča Mostu. Ipak, sat vremena poslije Petrina je to demantirao tvrdnjom da je Grmoja „lažljivi štakor“.

>> Božo Petrov otkrio o čemu su razgovarali sa SDP-om i HDZ-om

>> Evo kako su članice Hridi odgovorile na poziv da vrate mandate Mostu

Komentara 65

IV
Ivopetokraka
23:40 02.12.2015.

Poljoprivredna Banja a tko je osnivač te Banje GIGA, ovi stvarno nisu normalni. Nece s jednima nece s drugima s tko su oni da naređuju sto su radili do sada. Izbori odmah a njima jos jednog psihijatra poslati.

IV
Ivopetokraka
23:41 02.12.2015.

Stipe Petrina je to demantirao i rekao to su kaži smrdljivog stskora

DR
Dreamliner
23:18 02.12.2015.

Ma Bozo vi igrali lutriju i dobili ogromni dobitak. Sad se posvadjali oko dobitka. Malo bi trosili tu malo tamo. Svi vam se uvlace a vi nedate nikome. Ode zgoditak i povjerenje. Propustili ste povjesni zgoditak.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije