Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 121
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Šteta od poplava

Apel EU zastupnika i kandidata Europskoj komisiji: Pomozite Hrvatskoj i susjednim zemljama

poplave iz zraka
Foto: Davor Javorović/PIXSELL
19.05.2014.
u 18:14

Apeliramo da Europska komisija učinkovito i brzo pomogne Hrvatskoj i susjednim zemljama u naknadi dijela šteta od katastrofa - poručuju eurozastupnici i kandidati zajedničke koalicijske liste koju čine HDZ, HSS, HSP AS, BUZ, HDS i ZDS

Zastupnici u Europskom parlamentu Dubravka Šuica, Zdravka Bušić, Ivana Maletić, Andrej Plenković, Davor Stier te Ruža Tomašić te kandidati Zajedničke koalicijske liste - HDZ, HSS, HSP AS, BUZ, HDS i ZDS: Marijana Petir, Ivica Tolić, Ivan Tepeš, Željana Zovko, Ivan Sablić i Milivoj Špika uputili su europskom povjereniku za regionalnu politiku Johannesu Hahnu apel za potporu Hrvatskoj uslijed poplava.

- Poštovani povjereniče Hahn, Hrvatsku, a osobito područja Slavonije i dijela Banovine, proteklih su dana pogodile katastrofalne poplave nezabilježenih razmjera. Odnijele su i ljudske živote, a procjenjuje se kako će materijalne posljedice šteta biti veće nego ikada do sada u Hrvatskoj.

U pogođenim hrvatskim županijama proglašeno je izvanredno stanje i poduzimaju se mjere obrane od poplava. Sve nadležne službe, uz potporu Hrvatske vojske, su na terenu. Evakuacije više tisuća unesrećenih građana su u tijeku. Diljem Hrvatske organizirane su akcije prikupljanja pomoći nužnih potrepština koje u krajevima pogođenim poplavama nedostaju, a doniraju se i novčana sredstva.

Indeks razvijenosti županija koje su pogođene poplavama je niži od nacionalnog prosjeka, što ovim jedinicama područne samouprave dodatno otežava financiranje obnove stradalih kuća i gospodarskih objekata. Napominjemo kako su obilne kiše i nabujale rijeke prouzročile prirodne katastrofe i u Bosni i Hercegovini te u Srbiji. Kao zastupnici u Europskom parlamentu i kandidati na koalicijskoj listi predvođenoj Hrvatskom demokratskom zajednicom obraćamo se Vama - nadležnom povjereniku za mobiliziranje sredstava iz Europskog fonda solidarnosti za pomoć državama članicama u situacijama ovakvih elementarnih nepogoda.

Apeliramo da Europska komisija učinkovito i brzo pomogne Hrvatskoj i susjednim zemljama u naknadi dijela šteta od katastrofa. Kao aktualni, ali i budući zastupnici, snažno ćemo se založiti za donošenje odluke u Europskom parlamentu o davanju potpore Hrvatskoj iz Europskog fonda solidarnosti - stoji u pismo povjereniku Hahnu.

>> Dok Gunjani napuštaju poplavljene kuće, u njih osim vode prodiru i pljačkaši!

Komentara 14

KL
klamerko
18:27 19.05.2014.

Kako to da zastupnici SDP, HNS, IDS i ostali zastupnici, političari iz oporbe (orah, hdssb, laburisti) to također nisu uputili? Kako to da se Milanović i Josipović još uvijek nisu oglasili što se toga tiče?? Misli li HDZ jedini donekle hrvatski u ovoj državi?

Avatar Carrera
Carrera
20:07 19.05.2014.

Svaka čast kandidatima sa HDZ-ove liste, jedino je njima očito stalo do pomoći nastradalima, dok kandidata sa SDP-ove liste nema ni čuti ni vidjeti, sakrili se u mišju rupu! Također, treba napomenuti da dok Hrvatima kuće odnosi mulj, SDP-ov kandidat Milorad Pupovac organizira pomoć Srbiji!

OL
oluuja
18:24 19.05.2014.

BRAVO, Za Europu Za Hrvatsku Za HDZ SVI skupa za poplavljena područja Bravo

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije