Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 9
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Zaposlenici Agrokora:

'Prevelik je to sustav da bi samo tako propao. Naći će se već neki izlaz!'

Konzum
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
1/4
06.04.2017.
u 22:03

Radnici su optimistični, dobili su uskrsnice, pa se nadaju da ni plaća neće kasniti.

Dobili su uskrsnice, pa se tješe da plaća neće kasniti. Robe u trgovinama i na kioscima sve je manje, ali snalaze se kako znaju i umiju. A Antoniju Alvarezu vjeruju više nego nekom domaćem političaru koje je mogao biti isturen na njegovu trenutnu poziciju. Ipak, preveliko mu povjerenje ne poklanjaju.

– Alvarez će napraviti sve da spasi tvrtku, no to ne znači da spašava radnike – kažu.

I dok se sa Severinom lakše slikaju i poziraju, imena i prezimena u razgovorima s novinarima ne otkrivaju, na spomen fotografiranja naglo zašute. Premale su im plaće da bi, kažu, davali ikakve izjave i svoja mišljenja, uostalom pravila tvrtke još odavna im brane iznošenje ikakvih informacija.

'Nitko nam ništa ne govori'

– A i nisu to neke provjerene informacije. Iz tvrtke ionako nama radnicima nitko ne govori ništa, ono što znamo, čitamo u novinama pa međusobno komentiramo – kažu djelatnice Tiska u Zagrebu. U neku će “dublju” analizu tek onda kada im obećamo da nećemo otkriti adresu kioska pa zaključuju: “Sve ovo izgleda kao dobar plan za razdvajanje i pojedinačnu prodaju svake tvrtke. Nema šanse da Agrokor propadne, a opet nema nikoga tko ima baš toliko novca da pokupuje sve.”

Složit će se i zagrebački i karlovački zaposlenici i Konzuma i Tiska da Alvarez uvijek ima prostora reći da nije mogao ništa napraviti, no svoj će rad bez sumnje naplatiti. – Ipak, stranac je, više vjerujemo njemu nego nekom našem “stručnjaku” kojeg gura politika – kazat će karlovački djelatnici. Neće kriti, za njih kasna politička “intervencija” ne znači ništa. – Osjećam se kao i svi moji kolege, jadno i očajno, jer svi su već dugo znali da Agrokor ima probleme, ali nitko nije reagirao. Već godinama imamo male plaće, jedva prosječne, radimo dan i noć i gledamo kako Todorić širi svoje carstvo i troši novac. Svi su znali da se ta priča mora jednom raspasti i sada se raspala tako da ćemo mi radnici ostati bez posla, dobavljači bez novca i tržišta. Ljuti smo na politiku koja je gledala što se događa i to sve odobravala već godinama. I zašto ne snose posljedice i veliki menadžeri koji su dobivali nagrade u tvrtki godinama za odličan posao?

Zašto se Todoriću ne smije sjesti na njegove račune, ali na naše može kada smo dužni državi i bilo kome? Sve je to užas! – kazat će djelatnice. Da im i kupci svojim pitanjima unose dodatnu nervozu, svjedoče zaposlenici osječkog Tiska. – Neprestano nam je ta situacija u glavi, djelatnici pričaju međusobno, a i kupci stalno zapitkuju pa nam to dodatno unosi nervozu. Valjda će sve biti dobro... A što se tiče Alvareza, nemam pojma što bih mislila! Nitko od nas nikada prije za njega nije čuo – kažu u osječkim kioscima. Splitski zaposlenici poručuju: “Ako kažu da će biti dobro, onda im vjerujemo.” Uostalom 15. u mjesecu, kada dobivaju plaće, uskoro je, pa će toga datuma biti i mnogo toga jasnije.

Sve Vlade su krive

– Sada poručuju da će biti dobro i mi im vjerujemo. Radimo normalno i čekamo 15. kada trebamo dobiti plaću pa ćemo vidjeti je li dobro ili nije. Ja se ne bojim. Rodica mi je radila u Kerumu, a sada sjedi za istom blagajnom i radi za Mamića. Neće trgovina propasti! – kazala je tako zaposlenica u jednom od splitskih Konzuma.

Ipak, vidljivo ih ljuti spomen političara pa, jasno poručuju, rasprave u Saboru na ovu temu ih ne impresioniraju. – Svi koji su vodili ovu državu krivi su što smo sad ovdje. Slušamo što govore, svi su sve znali, a dopustili su da dođe do ovoga. Ne raspravljaju u Saboru oni o nama, već o našem gazdi. Možda bih stvarno vjerovala premijeru Plenkoviću da nešto dobro želi učiniti za sve nas, ali s obzirom na to da mu je ministar financija Todorićev direktor, nisam sigurna – kažu djelatnice.

Ipak svi oni, bez obzira na gradove u kojima rade i nakon ljutnje i očekivanja zaključuju isto: “Prevelik je ovo sustav da bi država dozvolila da propadnemo. Naći će se izlaz!”

>>Radnici Konzuma podržavaju napore za očuvanje radnih mjesta

>>'Ne slažem se sa svojim partnerom koji je pokrenuo stečaj nad Konzumom. Podržavam Agrokor i obitelj'

Ključne riječi

Komentara 54

DU
Deleted user
22:51 06.04.2017.

strucnjaci..vi koji uvik sve znate..kad nema vise rjesenja..recite mi..hoce li od sutra..roba u todora..poskupiti ili pojeftiniti..ha..ha..

DU
Deleted user
22:18 06.04.2017.

lazi..kradi..bogati se..ne mozes propasti..i odgovarati..netko ce to vec platiti..zivio komunisticki kapitalizam..i slobodno trziste..

ZG
zgblabla
23:23 06.04.2017.

..ja sam sretan jer bandić nije pokazao nikakv interes da kupi agrokor i da ispred svakog konzuma izgradi fontanu

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije