Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 27
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Josip Salapić

Penava mora biti gradonačelnik i Hrvatima i Srbima

Josip Salapić
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
22.08.2014.
u 17:00

Nisam Glavašev poštar koji nosi poruke Josipoviću, niti smo s predsjednikom u tajnom paktu!

S Josipom Salapićem, predsjednikom Kluba zastupnika HDSSB-a, razgovarali smo o predsjedničkim izborima, Vukovaru, ćirilici...

Predstoje nam predsjednički izbori, nametnulo se pitanje hoće li desnica imati jednog kandidata, dakle HDZ-ovu Kolindu Grabar-Kitarović, ili će Savez za Hrvatsku imati svog kandidata. Koji je stav HDSSB-a?

Dogovor je svih članica Saveza za Hrvatsku da ćemo zajednički, dakle svih osam stranaka, u rujnu donijeti odluku o predsjedničkim izborima.

Budući da su Grabar-Kitarović i Josipović favoriti, isplati li se Savezu iscrpljivati sa svojim kandidatom?

Moramo procijeniti je li nam prioritet ići na predsjedničke izbore ili se pripremati za parlamentarne. Uzet ćemo u obzir sve parametre, ali osam je članica koje o tome moraju odlučiti.

HDZ se ne libi poručiti da mu je HDSSB zanimljiv partner za parlamentarne izbore, no istovremeno pregovaraju s Hrastom pa se stječe dojam da žele rasturiti Savez za Hrvatsku. Ima li šanse za dogovor HDSSB-a i HDZ-a?

Preko raznoraznih portala puštaju se razni spinovi. Što se tiče suradnje HDSSB-a i HDZ-a, s naše strane nije bilo kontakata. Na Predsjedništvu stranke jedino smo odlučili da ćemo u dogovoru s našim lokalnim ogrankom u Vukovaru dati potporu HDZ-ovu gradonačelniku Penavi. I to zato da se ne bi ponavljali izbori jer to bi bio teret na trošak Vukovaraca, a za svoju potporu nismo tražili ništa.

Kad smo već kod Vukovara, kako ćete se postaviti o pitanju ćirilice nakon odluke Ustavnog suda koji je zabranio referendum o ćirilici, ali je rekao da se to pitanje u Vukovaru mora riješiti?

Upravo u mandatu HDZ-a izmijenjen je Statut Grada Vukovara koji je omogućio uvođenje ćirilice. Odluku Ustavnog suda treba poštovati, a HDSSB će preko svoje vijećnice u vukovarskom Gradskom vijeću učiniti sve da suživot između Hrvata i hrvatskih državljana srpske nacionalnosti bude na najvišoj mogućoj razini. Tenzije se moraju spustiti i o ćirilici mora se postići potpuni konsenzus. Čudi me gradonačelnik Penava koji je nakon odluke Ustavnog suda dao onakvu izjavu. On mora biti gradonačelnik svih Vukovaraca, dakle i Hrvata i Srba, a ne samo HDZ-ovih birača.

On praktički ne prihvaća odluku Ustavnog suda?

Samo neozbiljan političar može tako govoriti. Dali smo mu potporu za Vijeće, ali pratimo sve njegove poteze i takva mu izjava nije bila potrebna. U Osječko-baranjskoj županiji, u općini Erdut, godinama imamo ploče na ćirilici i nitko ih nikada nije razbijao. Treba biti odgovoran, a ne lupati gluposti i govoriti da sad u 2014. nešto ne vrijedi, a na to smo se obvezali i ulaskom u EU.

Čelnik SDSS-a iz Vukovara rekao je da će tražiti što širu primjenu ćirilice u Vukovaru, ali da se o mjestima posebnih stradanja, poput Ovčare, može razgovarati. Što o tome mislite?

Ono što proizlazi iz odluke Ustavnog suda i već stoji u Ustavu i zakonima, najvažnije je da se ne vraćamo u prošlost i ne otvaramo još svježe rane. Vukovar ima posebno mjesto i HDSSB će u Saboru tražiti da se donese zakona po kojem bi se određena mjesta u Hrvatskoj proglasila mjestima posebnog pijeteta – i hrvatskog naroda, ali i hrvatskih državljana srpske nacionalnosti. To bi bila i Škabrnja i Dalj i Vukovar. Zalagat ćemo se da se sva prava koja pripadaju nacionalnim manjinama poštuju, ali treba i naći rješenje za nastale probleme.

Uskoro HDSSB ima izborni Sabor, Šišljagić je najavio povlačenje s mjesta predsjednika. Koliko će biti kandidata za novog predsjednika?

To će se odlučiti na tijelima stranke. Prvi ešalon Predsjedništva HDSSB-a odlučio se povući i pomladiti vodstvo stranke u skladu s modernizacijom HDSSB-a, ali ostat će prisutan u tijelima stranke.

Bilo je teza da je Glavaš u dogovoru s Josipovićem i da će zato Savez imati svog kandidata kako bi naštetili HDZ-ovoj kandidatkinji?

Mene su kvalificirali kao Glavaševa poštara koji nosi poruke Josipoviću. Ja sam predsjednik Kluba zastupnika HDSSB-a, a predsjednik je pozvao sve klubove zastupnika radi ustavnih izmjena u radna tijela. To su spinovi onih koji se boje HDSSB-a pa izmišljaju da smo s Josipovićem u tajnom paktu.

>> HDSSB-ovac Salapić oženio se s bivšom predsjednicom Mladeži HDZ-a

Komentara 17

AJ
ajmo
17:15 22.08.2014.

Naravno da Penava mora biti svima Gradonačelnik i mora objasniti Srbima da je ovo Hrvatski grad i da su ga Srbi srušili uz pomoč Srbije i da smo ga mi obnovili iz proračuna RH te da je to naša svetinja po kojoj neče gaziti niti nas omalovažavati sa svojim pismom koji nitko nezna čitati pa ni oni sami.

VE
verakruz
22:10 22.08.2014.

Kome ti soliš pamet Salapiću??? Pobjeguljo! Da si ostao u pobjedničkoj stranci HDZ-u imao bi pravo nešto reći. Ovako samo nastojiš bit neki faktor, a u stvari si običan kurton... Sjećamo se kad si navalio i umalo da ste podržali promjene Ustava oko Perkovića... Sramotni ste.

Avatar mileudarcina 1
mileudarcina 1
18:08 22.08.2014.

Onaj koji je već jedanput na prevaru doveo onog kleptomana na vlast , nesuđenog velečasnog, samostanskog ljubca svega i svačega , šta su ga lovili po parkingu ko zadnju ravu zbog krađe državne imovine, mislim da bi se trebao zavućzavuć u mišju političku rupu, rezerviranu za probranu stranačku buržoaziju i u miru uživat svoje stare umirovljeničke dane, al neda mu đava mira, malo mu bilo narodnog cirkusa pa oće još degeneka.....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije