Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 193
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Mons. Želimir Puljić, predsjednik HBK

Papa Franjo za Stepinca je čuo još od svog oca

Želimir Puljić
Foto: Zeljko Mrsic/PIXSELL
08.03.2016.
u 11:48

Papa mi je rekao da je kanonizacija odgođena jer mu je patrijarh Irinej pisao i naveo neke sporne stvari iz njihove perspektive

O susretu hrvatskih biskupa s papom Franjom razgovarali smo s predsjednikom Hrvatske biskupske konferencije mons. Želimirom Puljićem, nadbiskupom zadarskim.

Kako je bilo na susretu s papom?

Susret s papom Franjom protekao je u prisnoj i prijateljskoj atmosferi. Papa je pokazao da poznaje naš mentalitet i prisjetio se svojih susreta s Hrvatima koji su živjeli u Argentini, nekih svećenika s kojima se susretao na svećeničkim sastancima, kao i ispovjednika pred kojima se ispovijedao. Napomenuo sam mu da je fra Berislav Ostojić preminuo, na što je dao do znanja da je čuo za to i da će mu ovih dana netko od tih hrvatskih znanaca iz Argentine navratiti. Sjetio se i prve hrvatske veleposlanice u Argentini koja je ondje rođena, a išla je u školu s njegovom sestrom. A onda je rekao kako ga je nedavno posjetio novi veleposlanik koji govori španjolski. Prisjetio se i susreta s našom predsjednicom, s kojom je također razgovarao na španjolskom.

Što vam je papa rekao o kanonizaciji kardinala Stepinca?

Za Stepinca je rekao da je čuo za njega preko svoga pokojnog oca. A glede kanonizacije, spomenuo je kako je ona odgođena jer mu je patrijarh Srpske pravoslavne crkve Irinej pisao i naveo neke sporne stvari iz njihove perspektive. Papa je zbog toga odlučio da se formira mješovito tijelo sastavljeno s hrvatske i srpske strane koje bi promotrilo skupa ulogu kardinala Stepinca prije rata, u ratu i poslije rata. Njihova zadaća nije, međutim, raspravljati o njegovoj svetosti jer je to već učinila Kongregacija za proglašenje svetim i blaženim. Sažetak stavova Kongregacije dostavljen je svojedobno i Sinodu Srpske pravoslavne crkve.

Zna li se kada bi kardinal Stepinac mogao biti proglašen svetim?

Ne zna se točan datum proglašenja kardinala Stepinca svetim. Razvidno je, međutim, iz razgovora s papom Franjom i njegovim državnim tajnikom kardinalom Parolinom, da to ne bi trebalo dugo trajati. Članovi mješovitog radnog tijela su imenovani. Traži se još predsjedajući kojeg će postaviti Sveta Stolica pa komisija može uskoro započeti s radom.

Budući da se radi o vatikanskoj komisiji za suradnju s SPC-om, očekivalo se i neko ime iz Vatikana, no sva su iz Hrvatske. Je li na taj način papa vratio lopticu na naš teren?

Komisija je zapravo radno tijelo sastavljeno od predstavnika iz Srpske pravoslavne crkve s jedne strane, kao i predstavnika s hrvatske strane koje će sazivati predsjedajući sa strane Svete Stolice. To nije vraćanje loptice na naš teren. Od početka je, naime, bilo govora kako papa želi da to radno tijelo bude sastavljeno od predstavnika dviju Crkava i naroda pod supervizijom Svete Stolice.

Koliko dugo će raditi ta komisija?

Rad komisije ili mješovitog radnog tijela ne bi trebao dugo trajati. Jer, njegova zadaća nije ulaziti u meritum samog procesa, koji je obavila Kongregacija za proglašenje svetim i blaženim. Tom radnom tijelu predsjedat će i sazivati ga netko koga će Sveta Stolica imenovati za tu službu. On će na početku rada izložiti i metodologiju rada, način sastajanja, te precizirati do kada ima raditi spomenuta komisija. U razgovorima je u više navrata ponovljeno kako će njihova zadaća biti da zajedno promotre ulogu kardinala Stepinca prije rata, u ratu i poslije rata. 

>> U papinoj komisiji Bozanić te biskupi Škvorčević i Perić 

>> Donosimo dokumente iz Vatikana koji potvrđuju: komunisti su otrovali Stepinca

Komentara 47

R1
R1971D
11:50 08.03.2016.

Puljiću, kada opet sretneš Irineja, hoćeš li ga ljubiti 3 puta?

Avatar Dameanu
Dameanu
14:33 08.03.2016.

Jest, monsinjore, cuo je. A takodjer je cuo od gl. rabina.

CR
CROLINDA
13:13 08.03.2016.

blaženi Alojzije moli za nas ko i prije - prikaži nas Gospodinu - nas i našu Domovinu

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije