Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Stiže britanski ministar

Osebujni Boris Johnson u Zagrebu zbog Brexita, terorizma i zapošljavanja Hrvata

Mayor of London Boris Johnson unveils a replica of Palmyra's Arc of Triumph in Trafalgar Square, London. The original arch was built 1800 years ago to welcome the Roman Emperor Septimius Severus to Palmyra. It was destroyed by Islamic militants in Syria.
Foto: Richard Pohle/News Syndication/PIXSELL
1/7
07.11.2016.
u 13:30

Britanija je jedna od rijetkih država koja još nije ukinula ograničenja na zapošljavanje hrvatskih radnika te ih je lani produljila na tri godine

Britanski ministar vanjskih poslova Boris Johnson dolazi u srijedu u službeni posjet Hrvatskoj gdje će se sastati s premijerom Andrejem Plenkovićem i svojim hrvatskim kolegom Davorom Ivom Stierom, doznajemo iz diplomatskih krugova.

Osebujni političar koji je u dva mandata vodio London, predvodio kampanju za izlazak Britanije iz EU nakon čega mu je zamalo izmaklo premijersko mjesto u konzervativnoj vladi i koji je nakon stupanja na dužnost ministra ublažio prepoznatljivu retoriku – bilo da je riječ o pretjerivanju u primicanju agende euroskepticizma ili pak o uvredama kojima je častio i kolege i protivnike – u Zagrebu će razgovarati o Brexitu, odnosima dviju država i pravima hrvatskih građana nakon izlaska Britanije iz EU, ali i o sigurnosti i situaciji na jugoistoku Europe.

– Želimo ostati u odnosima koji će omogućiti dobru suradnju, pogotovo u pogledu sigurnosti i transatlantskih odnosa te po pitanju borbe protiv terorizma – prenose nam diplomati hrvatska očekivanja prije sastanka.

Foto: REUTERS/Peter Nicholls

Jedno od pitanja o kojima će se voditi pregovori između EU i Britanije bit će sloboda kretanja ljudi, koja je u Uniji – čiji je Britanija još dio – zajamčena kao jedno od temeljnih prava. No Hrvatska je u jedinstvenoj poziciji u usporedbi s ostalim članicama EU. Britanija je jedna od rijetkih država koja još nije ukinula ograničenja na zapošljavanje hrvatskih radnika te je lani produljila ograničenja na još tri godine.

– Nama je važno da hrvatski građani imaju isti status kao i ostali građani EU. Hrvatski građani su pravo na slobodu kretanja stekli ulaskom u EU bez obzira na to što se to pravo u Britaniji još ne primjenjuje. Stoga u bilo kojem budućem aranžmanu između Britanije i EU hrvatski građani moraju biti izjednačeni s ostalim građanima Unije – objašnjavaju.

Johnsonov posjet Hrvatskoj događa se u sklopu diplomatske inicijative i turneje po Europi nakon referenduma o Brexitu.

> > Boris Johnson prije Brexita napisao kolumnu za ostanak u Europskoj uniji

Komentara 11

MA
Manolo46
14:29 07.11.2016.

Boris je zakon, kao i David, kao i Theresa i dolazi iz Velike Britanije koja je praktička jedina država koja sustavno podržava Hrvatsku u svemu od onog trenutka otkad su zagriženi neprijatelji Hrvatske laburisti izgubili vlast. To je prijateljska zemlja za razliku od Njemačke koja zajedno sa Srbijom otvoreno radi protiv Hrvatske zadnjih 5-6 godina. Naravno, nije nikakvo čudo da "desničari" nisu primjetili tu promjenu paradigme. Njima ni home-uradak Vučića i Merkelice ne bi pomogao da shvate da se paradigma promjenila.

KA
Karapetrov
14:54 07.11.2016.

Muči ih dosadašnji odnos prema nama. Boje se da bi kao suverena europska država mogli otežati dobivanje beneficija koje žele nakon izlaska iz EU. Ako smo suverena zemlja koja se sjeća njihovih traktata o ratnim zločinima, ucjenjivanjem generalom Gotovinom i sličnim smicalicama kojima su usporavali naš ulazak u EU kako nebi previše odmakli Srbendama, treba se boriti svinm silama da dobiju "....." odnosno ništa više od ostalih nečlanica.

NE
nomen est omen
15:33 07.11.2016.

Britancima ne vjeruj ni kada tu poklone nose. Oni samo gledaju svoj intres, i mislim da je razlog dolaska samo taj da izvrše podjelu, zavadili pojedine zemlje u Eu, odnosno izvršile podjelu unutar Eu, kako bi lakše pregovarali. Njemačka jee zauzela čvrsto stajalište za pregovore u Eu. Treba pogledati samo zemlje koje je obišao tijekom posljednjih par mjeseci. U pitanju sz sve istočne zemlje u Eu. Stoga je lako zaključiti koji je razlog posjete.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije