Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Edukacija javnosti

Ministarstvo radi smjernice za konzumaciju žvakaćih guma

dijete
Foto: ilustracija
30.03.2015.
u 00:15

Nebriga u Hrvatskoj sve je izraženija jer je indeks kojim se mjeri stanje zuba od 1991., kada je bio 2,6, do danas skočio na 3,99

Koliko je i kakvih slatkiša dopušteno pojesti, a da ne uništimo zdravlje zubi – odgovorit će iz Ministarstva zdravlja gdje pripremaju smjernice za konzumaciju slatkiša i žvakaćih guma. Također, uskoro će se uz reklamu za neki zdravi obrok, napitak, slasticu naći i upozorenje koliko sadrže skrivenog šećera jer stručnjaci rade i na smjernicama za oglašavanje zdrave hrane i pića. Sve je to dio Strateškog plana za zaštitu i promicanje oralnog zdravlja iz čijeg je nedavnog predstavljanja najviše odjeknuo podatak kako od 12-godišnjaka u Hrvatskoj samo vršnjaci u Bugarskoj od svih europskih zemalja imaju lošije stanje zuba.

– Moramo osvijestiti ljude koji su slatkiši zdraviji, a koji nisu i na koji se način uopće konzumiraju, koliko i u kojem razdoblju. I educirati javnost da stomatologu treba ići četiri puta godišnje – rekla je Ivana Ćuković Bagić koja je radila na Strateškom planu.

Na koji će način regulirati odgovornost pacijenata da odu zubaru u Ministarstvu još nisu definirali, ali se na predstavljanju Strateškog plana mogao čuti primjer danske prakse gdje se slučaj djeteta s četiri karijesa prijavljuje pučkom pravobranitelju jer je riječ o nebrizi. A ta je nebriga u Hrvatskoj sve izraženija jer je indeks kojim se mjeri stanje zuba (KEP znači karijes, ekstrakcija, plomba) od 1991., kada je bio 2,6, do danas skočio na 3,99, uz podatak kako čak 60 posto djece u Hrvatskoj ima barem jedan karijes.

>> Oralno zdravlje hrvatskih građana jedno od najlošijih u Europskoj uniji

>> Najugroženije je zdravlje zubi - 12- godišnjaka!

Komentara 3

DU
Deleted user
08:39 30.03.2015.

Jesenti milu bigulicu, ne morem bilivit' da ćemo uskoro biti ponosni vlasnici Strateškog plana za zaštitu i promicanje oralnog zdravlja! Imat ćemo smjernice za žvakanje guma! Pa to je epohalna vijest, nema nas Amerika! To je ono što se traži - j...eš tamo nekakve glupe planove o obnovi i unaprjeđivanju industrije, poljoprivrede, turizma, željezničkog prometa i sličnih tričavih stvari! Mi doista znamo što su nam prioriteti. Što bi se reklo modernih hrvatskim - I am very proud of being Croat.

MA
mare100
10:20 30.03.2015.

Normalno da je skočilo kad odvedemo djecu kod zubara ili ortodonta većinu stvari moramo nadoplatit jer je HZZO i djeci ukinulo,a taj iznos je uvijek da ti pamet stane.To vam nije zanemarivanje već neimaština.

KI
killthesnake
17:23 30.03.2015.

A dali ministarstvo vodi racuna da je u 99.9 % proizvoda prisutan umjetni zaslađivač "aspartam" ?ta kancerogena tvar im ne smeta !?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije