Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Darinko Kosor:

'Više je članova SDP-a uhićeno nego što se članova HSLS-a ispisalo zbog koalicije'

Karamarko Kosor
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
17.09.2014.
u 16:00

Prve reforme: Porezna, državnog sektora i teritorijalnog ustroja

S Darinkom Kosorom, predsjednikom HSLS-a i zagrebačke Gradske skupštine, razgovarali smo o njegovoj koaliciji s HDZ-om, kako će taj sporazum utjecati na postojeću koaliciju s Milanom Bandićem na gradskoj razini...

Do nedavno ste tvrdili da ni SDP ni HDZ nego da nas samo HSLS i snage političkog centra mogu izvući iz krize. Što se promijenilo u manje od pola godine?

Građani su na europskim izborima imali priliku glasovati za opciju centra, za koaliciju Nacionalnog foruma, HSLS-a i PGS-a. Građani su izborom dali jasne političke smjernice, a ja uvijek poštujem volju građana. Jasno je da će se na idućim državnim izborima borba voditi između dva bloka: lijevog centra i desnog centra. Budući da Vlada lijevog centra u tri godine nije apsolutno ništa napravila, logično je da se HSLS, koji je prije tri godine imao najbolji gospodarski program, odazvao pozivu HDZ-a o zajedničkom izlasku na izbore i zajedničkoj izradi gospodarskog programa. Naša koalicija nije svjetonazorska, ali je prava gospodarska koalicija!

Često govorite da bi još jedan mandat Zorana Milanovića na čelu Vlade bio katastrofa za naciju. Po čemu je vaš novi politički partner Tomislav Karamarko bolji od Milanovića?

Zoran Milanović pokazao je što može, što zna i što želi. Bez obzira na to što predsjednika HDZ-a neki mediji napadaju zbog njegovih javnih nastupa, gospodin Karamarko još nije imao priliku pokazati što zna i što želi. Ja sam vječni optimist i vjerujem da se mora dogoditi da nakon dvadeset i nešto godina u Hrvatskoj dođe vlada koja će provoditi stvarne reforme i koja će, neovisno o tome hoće li se zamjeriti određenim društvenim ili socijalnim skupinama, učiniti ono što je u dugoročnom interesu građana i budućih generacija. U tom smislu u Zorana Milanovića nemam više povjerenje, a i službene ankete sklone ljevici pokazuju da mu vjeruje tek nešto više od 10% građana.

Nabrojite nam četiri reforme koje očekujete da će nova vlada provesti odmah na početku mandata. Jako je važno da nova vlada u prvih šest mjeseci nakon izborne pobjede donese sve najvažnije reformske odluke i zakone. Tako to rade ozbiljne europske vlade koje nisu kukavičke kao Kukuriku koalicija. Među najvažnije reforme pripadaju promjene poreznih politika koje će rasteretiti gospodarstvo i posebno privatni sektor, reforma državne uprave i državnih tvrtki te reforma teritorijalnog ustroja zemlje. Normalno, treba vrlo ozbiljno osmisliti i reformu mirovinskog i zdravstvenog sustava. Sustavi kakvi su danas dugoročno nisu održivi. Detalje ćemo razraditi u zajedničkoj radnoj skupini za gospodarstvo u koju će HSLS dati svoje najbolje ljude – našeg ekonomskog stratega Josipa Budimira, predsjednika udruge hrvatskih menadžera Vladimira Ferdeljija, najvećeg hrvatskog naftnog i plinskog stručnjaka Jasminka Umičevića i jednu od najvećih stručnjakinja za europske fondove Renatu Šeperić-Petak.

Vidite li sebe u budućoj vladi ili u Saboru?

Ne vidim se ni kao član ni kao potpredsjednik Vlade, ali ću kao predsjednik koalicijske stranke učiniti sve da u budućoj vladi sjede najstručniji i najbolji ljudi, oni koji znaju donositi odluke. A tko će u Sabor, odlučit će tijela stranke za godinu dana. Vjerujem da ćemo imati svoj klub zastupnika.

Pretpostavljam da će, pobijedite li na izborima, premijer biti Tomislav Karamarko. Tko bi iz vrha HDZ-a mogao ispuniti te stručne kriterije o kojima govorite i postati ministar?

Mogu govoriti samo uime HSLS-a, kandidate HDZ-a ne bi bilo pristojno komentirati. No, ako već inzistirate, siguran sam da bi jedna Martina Dalić imala mjesto u tom timu.

U Zagrebu koalirate s Milanom Bandićem, a sada na državnoj razini s HDZ-om. Hoće li koalicija u Zagrebu biti ugrožena?

Ne. HSLS nema koaliciju u Gradu Zagrebu s gradonačelnikom Bandićem, već sporazum o suradnji u Gradskoj skupštini. Većina u Gradskoj skupštini ostaje onakva kakva je i bila prije potpisivanja sporazuma s HDZ-om na državnoj razini.

Nisu svi u HSLS-u zadovoljni koalicijom s HDZ-om, neki su zbog toga istupili iz stranke, neki govore i da ih je sram.

Iz stranke se ispisalo pet članova od njih 20.000. Više je članova SDP-a uhićeno zadnjih mjeseci nego što se članova HSLS-a ispisalo zbog sporazuma s HDZ-om. Središnje vijeće stranke, koje ima 54 člana, donijelo je odluku uz samo četiri suzdržana glasa, a Predsjedništvo HSLS-a (15 članova) uz samo jedan glas protiv. To jasno govori o jedinstvu u toj odluci. Odluka nije bila lagana, o ponudi HDZ-a razmišljali smo više od godinu dana, no ono što HSLS donosi u koaliciji i budućoj vladi – naglasak na gospodarskim reformama – važno je za građane i puno važnije od političkog jala s ljevice.

Što ako desni partneri u kampanji budu zastupali stavove koje HSLS ne može prihvatiti, o Hrvatima i gostima i slično?

To su “kibi-dabi“ pitanja. HSLS sporazumom zadržava svoja svjetonazorska stajališta te će ih i dalje jasno zastupati.

>> Karamarko i Kosor – poruka puno bitnija od izbornog potencijala

>> HSLS-u tri zastupnika i mjesto u novoj vladi?

Komentara 19

US
U sridu
20:32 17.09.2014.

Sve za fotelju,moral je postao nepoznanica medju hrvatskim politicarima a mogu reci i politicarima uopce.

ST
strsljen2013
17:38 17.09.2014.

Svako sa svakim samo da se ostane na Vlasti jer Vlasta je.................

Avatar kontraadmiraI
kontraadmiraI
17:53 17.09.2014.

Zar je Darinko Kosor ono što treba Hrvatskoj? Zar misli da je konačno došao red i na njega da se oslasti u vrhu vlasti? Nema sumnje, treba podržati referendum koji će, između ostalog, zabraniti predizborne koalicije. Darinko Kosor nema nikakve šanse postići ikakav zapažen rezultat. Nanjušio je priliku za uhljebljenje i prikrpao se HDZ-u. S obzirom da će samostalno dobiti 2% neće se ni približiti Saboru, ali na temelju predizborne koalicije uhljebiti će se na čelu nekog ministarstva ili više njih raspoređujući svoje poslušnike. Zar želimo gledati Kosora u ulozi koju sad odrađuje Pusićka sa svojim partijskim kadrovima?? Nije sposobna prijeći ni izborni prag, a zaposjela je 20% vlasti! Sama je na čelu Ministarstva vanjskih poslova i još "prva potpredsjednica Vlade", Anka Mrak-Taritaš je na čelu ministarstva graditeljstva, Ivan Vrdoljak je u Ministarstvu gospodarstva, Andrea Zlatar Violić u Ministarstvu kulture. To je stranka koja nema gotovo nikakvu podršku birača, ne prelazi ni izborni prag, a tolike ovlasti ima. Hrvatskom doista može vladati bilo tko. I s bilo kakvim namjerama. Ovo se može zaustaviti demokratizacijom društva, tj. inicijativom za raspisivanje novog referenduma "Birajmo zastupnike imenom i prezimenom".

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije