Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 39
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ostojić traži povjerenstvo

Ines Strenja-Linić objasnila zašto je glasovala protiv rasprave o Lozančiću

Odbor za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost
Foto: Marko Lukunic/PIXSELL
1/12
18.02.2016.
u 15:51

– Ne može to biti način da se netko nekome sviđa ili ne sviđa, zakon ne predviđa situaciju u kojoj je izgubljeno povjerenje razlog zašto nekoga možete maknuti – rekao je predsjednik Odbora Ranko Ostojić

Predsjednik Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost Ranko Ostojić nakon sjednice je najavio da će SDP tražiti osnivanje istražnog povjerenstva koje će utvrditi okolnosti oko razrješenja Lozančića. Zamjera vladajućoj većini što je odbila raspravu o smjeni dviju čelnih osoba sigurnosno-obavještajnog sustava prije isteka njihova mandata, a planira tražiti i tumačenje da utvrdi je li legitimno da oni skinu tu točku s dnevnog reda.

– Većina očito ne želi ni razgovarati o temi, iako znaju da mogu odbiti bilo kakav zaključak koji bi bio predložen od onih koji čine manjinu u odboru. Ali strah od rasprave je logičan, a onog trenutka kad u postupku inicijative za smjenu čelnih ljudi SOA-e navedete da su prekršili zakon, a zapravo nitko ne zna tko je utvrdio da je došlo do kršenja zakona, kad na onom tijelu koje je po zakonu predviđeno da treba razgovarati o ovakvim temama, pa možda i samo donijeti odluku o tome je li zaista je bilo kršenja pravila, odbijen je zahtjev da se razgovara o tome, izvrši stručni nadzor i da članovi Odbora budu upoznati sa svim razlozima zašto je netko smijenjen – kaže Ostojić te dodaje da javnost ostaje uskraćena za priliku da dobije informaciju zašto je predsjednica bez argumenata razriješila Lozančića.

Većina očito ne želi ni razgovarati o temi, ali strah od rasprave je logičan

Ranko Ostojić

– Ne može to biti način da se netko nekome sviđa ili ne sviđa, zakon ne predviđa situaciju u kojoj je izgubljeno povjerenje razlog zašto nekoga možete maknuti. Moram naglasiti da će nakon ovog odbijanja vladajućih da uopće razgovaraju o takvoj temi, SDP iskoristiti svoju mogućnost da pokrene postupak s istražnim povjerenstvom, zatražiti da vidimo što je bilo, ali očito ćemo doživjeti istu situaciju, a to je da će vladajući pokušati i tu nadglasavanjem zaustaviti da se o ovoj situaciji išta sazna – najavljuje Ostojić. Najavljuje i da je na sljedećoj sjednici Odbora na dnevnom redu rasprava o izvješću SOA-e o obavljanju poslova za prošlu godinu, pa ga zanima tko će ga braniti.

– I nadam se da nikome neće pasti na pamet da tako nešto skine s dnevnog reda, ali ako ja ne budem s druge strane imao onoga s kime mogu razgovarati, onda ću ja to skinuti s dnevnog reda jer je to moje pravo – zaključio je Ostojić.

Iako je neki dan sa saborske govornice rekla da će tražiti da Odbor raspravlja o Lozančićevoj smjeni, Mostova Ines Strenja-Linić danas je ipak glasovala protiv toga.

– Most je nakon uvida u ovu situaciju, koja je vrlo kompleksna, donio odluku da nećemo tražiti saslušanje gospodina Lozančića jer ovo nije stvar u ovom trenutku pojedinca nego kompletne situacije unutar obavještajnog sustava koja će očito trebati određene promjene. Obavještajni sustav je kompleksan i za njegove promjene trebat će konsenzus svih stranaka i svih klubova i vjerojatno će trebati donijeti neka nova zakonska rješenja. Mi ostavljamo premijeru da u miru, uvidom u cijelu situaciju, donese svoju odluku i u tome ga podržavamo kao Most – objasnila je svoj potez Strenja-Linić te dodala da u ovom trenutku ne žele ni na koji način utjecati na proces koji je u tijeku, a to je da premijer Orešković sagleda cijelu situaciju i donese svoju odluku.

HDSSB-ov Josip Salapić želio je raspravu o Lozančiću.

– Ovo je pitanje trebalo otvoriti. Ovaj odbor nije tu da šuti, nego da raspravlja kada je u pitanju nacionalna sigurnost. Postoje li zakonski razlozi za smjenu, o tom – potom. Treba raspraviti, ne štitimo nikoga. Trebamo štititi zakon – smatra Salapić.

HDZ-ov potpredsjednik odbora Miroslav Tuđman kaže da je politički razlog zbog kojega su vladajući odbili raspravu taj da bi tada Odbor “uletio u proces koji još nije završen jer se još čeka odluka premijera”.

– Tu je i moralni razlog, u situaciji kada bivši premijer kaže da šačica probisvijeta mijenja jednog čelnika službe, to znači da su predsjednica države i članovi probisvijeti – zamjera Tuđman koji se, tvrdi, zalaže za raspravu o cijelom sustavu nacionalne sigurnosti koji treba, smatra, dodatno urediti.

>> Točka o Lozančiću skinuta s dnevnog reda glasovanjem na zahtjev Domoljubne koalicije

>> Gordana Sobol: Odbor ima pravo utvrditi je li SOA radila zakonito

Komentara 98

DU
Deleted user
16:18 18.02.2016.

Ma sve je jasno. Sdp pravi probleme a predsjednica samo postuje Ustav.

DU
Deleted user
15:58 18.02.2016.

Što se tu ima rasprvljati u sboru? Zakon kaže predsjednica i premijer odlučuju o sudbini te osbe,amen!

Avatar abakus
abakus
16:05 18.02.2016.

"Strah od rasprave je logičan.", kaže Ostojić. Sjećam se i nekih drugih slučajeva straha od rasprave. Recimo, prave rasprave o ulasku u EU nije nikad bilo - svima nama servirani su pamfleti o prednostima ulaska u EU na razini turističke brošure te je promijenjen zakon o referendumu da se ne bi slučajno dogodilo da referendum o tome propadne. Nije nikad bilo ni prave rasprave o biznisu "antifašizma". Ne sjećam se ni prave rasprave o bivšem totalitarnom režimu. Eh, da, a što je bilo s raspravom o ukidanju Ureda za istraživanje komunističkih zločina koji je samo najednom ugašen? Što je bilo s raspravom o smjenjivanju 40 urednika na HRT-u 2012? Jesmo li imali raspravu o opravdanosti ugradnje toplinskih razdjeljnika, npr.? Puno toga bivša vlast je napravila bez ikakve rasprave. Ne sjećam se da im je to tada smetalo.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije