Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 136
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Potpredsjednik EK u Zagrebu

Hrvatskoj prijeti nadzor jer nije provela obećane reforme

26.02.2016., Zagreb - Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Tihomir Oreskovic sastao se s potpredsjednikom Europske komisije za euro i socijalni dijalog Valdisom Dombrovskisom Photo: Patrik Macek/PIXSELL
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
28.02.2016.
u 08:00

Ohrabreni smo jer smo vidjeli da novi Vladini planovi imaju momentum reformi, rekao je potpredsjednik EK Vladis Dombrovskis

Potpredsjednik Europske komisije Vladis Dombrovskis donio je u Zagreb dramatično upozorenje Bruxellesa da bi Hrvatska mogla biti prva članica nad kojom bi se mogao pokrenuti postupak korektivnih mjera, odnosno neki oblik nadzora jer ne provodi preporučene reforme.

Premda nova vlada ne može biti odgovorna za neispunjena obećanja prethodne, pojačan diplomatski pritisak na Zagreb ne dolazi slučajno uoči donošenja proračuna i paketa reformi koji treba predočiti Bruxellesu do 15. travnja. Unatoč reformskoj retorici, smjernice koje su objavljene ovaj tjedan pokazuju da bi i Oreškovićeva vlada najradije zadržala politiku sitnih koraka koja se temelji na nastojanju da se što više novca povuče iz fondova, manji dio duga pokrije prodajom državne imovine, ali ne bi išli u znatniju promjenu strukture državne potrošnje.

‘Situacija je vrlo ozbiljna’

Unatoč tome što smo lani ostvarili povijesno najveću vrijednost robnog izvoza i prihoda od turizma, stopa rasta BDP-a zastala je na 1,6 posto. EK je jučer izašla s najpesimističnijim upozorenjem koje je jedna institucija izrekla o Hrvatskoj, a ono glasi da bi skroman rast koji smo postigli lani mogao biti maksimum ako se vladajuće garniture i dalje budu ponašale po starome.

– Situacija je vrlo ozbiljna – rekao je premijer Tihomir Orešković nakon sastanka s Dombrovskisom. Premijer je odgovornost prebacio na svoje prethodnike.

– Nažalost, izgubili smo četiri godine. One reforme koje je bivša Vlada obećala nisu dale rezultate – rekao je Orešković najavljujući da će on sam “manje govoriti, a više raditi”.

– Važno je sada djelovati. Današnji sastanak bio je dobra prigoda da upoznamo nove Vladine planove. Ohrabreni smo jer smo vidjeli da ima momentum reformi – rekao je Dombrovskis ponudivši Hrvatskoj svu moguću tehničku pomoć.

Uvoz rastao 14 posto

Prethodnoj se vladi zamjera što se oglušila o većinu preporuka koje su trebale dovesti do smanjenja javnog duga, ubrzavanja rasta i poboljšanja dugoročnih izgleda za zemlju. Državni zavod za statistiku objavio je jučer da je zadnji kvartal 2015. rast BDP-a bio manji od očekivanja – 1,9 posto.

Pokazalo se da su sve kategorije ukupne potražnje, posebno osobna potrošnja stanovništva, izvoz te investicije u fiksni kapital bile veće nego u odličnom prethodnom kvartalu, ali kvartalni je rast bio samo 1,9 posto jer se pokazalo da je povećana potražnja na domaćem tržištu u znatno većoj mjeri nego prije pokrivena uvozom koji je rastao oko 14 posto! Nešto niži rast od onog koji je projiciran u Vladinim smjernicama povećat će pritisak na ministre da do proračuna uštede više nego što su u prvom krugu planirali. I naglašavanje mogućeg nadzora moglo bi više biti u funkciji discipliniranja ministara, nego što prijeti ozbiljna opasnost od toga.

Ekonomist Velimir Šonje upozorava da Hrvatskoj trebaju dvije-tri godine ozbiljne fiskalne prilagodbe da konsolidira svoje javne financije na temelju strukturnih reformi, privatizacije i boljeg korištenja državne imovine.

>>Od 6 ekonomskih preporuka, Hrvatska nije u potpunosti ispunila niti jednu!

>>Večernji neslužbeno vidio nacrt zaključaka Eurogrupe, evo što je napisano

Komentara 68

Avatar abakus
abakus
08:41 28.02.2016.

Bitno da "Hrvatska raste", je li...? Četiri godine ne da nisu napravili ništa od onoga što su trebali napraviti, nego su nas umjesto toga svađali i dijelili, a pored toga svađali nas i sa svim susjedima (osim jednima, naravno). Sada ne samo da nam prijete kazne zbog preporuka EK koje nisu poštovali i napravili, već se nalazimo u situaciji da budemo u smislu transporta roba pretvoreni u slijepo crijevo Europe - jer nas u Mađarska i Slovenija namjeravaju željeznički zaobići i potpuno izolirati, čime će i naše velike luke spasti na mrvice, umjesto da postanu vrata u Europu i jedna od velikih izvora prihoda za našu zemlju. U EU je inače upravo u tijeku program dodanog željezničkog povezivanja (2014. - 2020.) za što je EU izdvojila silan novac - a kod nas se u željeznicu ništa ne ulaže, ne postoje nikakvi projekti za povlačenje dijela tog novca i ulaganje u željezničku infrastrukturu, za što je bivša vlada imala jedinstvenu priliku u okviru tog europskog programa i propustila je (što ćemo, imali su oni važnijeg posla oko uvođenja gay braka i programa navlačenja kondoma u osnovne i srednje škole...). Apeliram na sve medije, apeliram na famozne lijevoliberalne "kulturnjake", apeliram na sve one "udruge civilnog društva" - prestanite okupirati javnost idiotskim temama kapa i toga što je tko rekao/napisao prije 20 godina! Prestanite Vladi nametati nebitne teme i okupirati je svojom uobičajenom ideološkom papazjanijom, mi zaista više nemamo vremena za to! Pustite ljude da se ekipiraju i rade, izgubili smo četiri prevažne godine i ZAISTA nemamo više vremena za izgubiti ni jedan jedini mjesec! Pa koliko inteligencije treba da biste to shvatili? Koliko inteligencije treba da biste shvatili kako smo protekle 4 godine imali vlast nesposobnih ljudi, koji su svoju nesposobnost skrivali ideološkim nasiljem - a što sada zdušno nastavljaju i vi na to jednako zdušno i dalje nasjedate i i dalje potpomažete...? Dosta bi bilo toga! Saberite se malo: Gospodarstvo, željeznica, to su jedine teme o kojima biste sada trebali postavljati pitanja Vladi. A članove bivše vlade skinite konačno s naslovnica, imali su 4 godine da naprave nešto i nisu napravili NIŠTA - sada treba mira i prilike za rad novoj vladi, u kojoj imate zaista vrhunskog stručnjaka. Prekinite s ovom baražnom vatrom i pustite ljude da rade, jer smo u teškim problemima.

BU
Bulaba
08:23 28.02.2016.

Opet jedne te iste gluposti. Ne postoji, niti je ikada postojao, ikakav rast izvoza, 90% se radi o tehničkoj prilagodbi novom stanju, odnosno ulasku u EU, a ostatak je promjena tečaja euro-dolar. Kako uopće može postojati rast robnog izvoza, ako nema rasta industrijske proizvodnje? Praznimo naša ogromna skladišta možda? Osim turizma, sve ostalo je u debelom minusu kao i zadnje 4 godine u kojima smo izgbili 2% BDP-a, 3% proizvodnje i 10% zaposlenih u proizvodnim djelatnostima, kao da je bio rat.

Avatar bosanac1951
bosanac1951
08:32 28.02.2016.

Hrvatskoj prijeti nadzor jer nije provela obećane reforme...Pa kako to, zar nije zoka rekao da su sve reforme proveli ? Još se busa u prsa da su novoj vladi ostavili sve sređeno.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije