Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 151
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
neće biti potrebna putovnica

Hrvati u Švicarsku od 11. ožujka samo s osobnom

osobna iskaznica
Foto: Slavko Midzor/PIXSELL
1/2
04.03.2016.
u 16:42

Potpisivanjem navedenog protokola, postignut je prvi formalni korak u konačnom rješavanju statusa hrvatskih državljana u Švicarskoj, a koji proizlazi iz punopravnog članstva RH u EU

Hrvatskim državljanima od 11. ožujka za putovanja u Švicarsku više neće biti potrebna putovnica. U tu će državu, ako putuju turistički na rok od 90 dana, moći ući u samo s osobnom iskaznicom , priopćilo je danas hrvatsko Ministarstvo vanjskih poslova. Novi režim između dviju država rezultat je sporazuma koje je hrvatski MVEP postigao u okviru rješavanja ukupnog statusa hrvatskih državljana u Švicarskoj.

U Bruxellesu je danas predsjedavajući Vijećem EU, veleposlanik Kraljevine Nizozemske pri EU Pieter de Gooijer, u ime država članica, a uz prethodne ovlasti Hrvatske, potpisao sa Švicarskom Konfederacijom i europskim institucijama Protokol III, kojim se Sporazum o slobodi kretanja osoba između EU i Švicarske proširuje na Hrvatsku. Potpisivanjem navedenog Protokola postignut je prvi formalni korak u konačnom rješavanju statusa hrvatskih državljana u Švicarskoj, a koji proizlazi iz punopravnog članstva RH u EU. Podsjećamo kako s pristupanjem Republike Hrvatske Europskoj uniji Švicarska nije potpisala Protokol o slobodi kretanja na Hrvatsku pozivajući se na rezultate svojeg referenduma o useljeničkim kvotama iz veljače 2014., kažu iz MVEP-a.

– Ministarstvo vanjskih i europskih poslova pozdravlja potpisivanje Protokola i izraženu spremnost Švicarske za njegovu ratifikaciju bez odgode. MVEP također pozdravlja odluku Ministarstva vanjskih poslova Švicarske Konfederacije o ukidanju obveze korištenja putovnica za hrvatske državljane koji putuju u turističke svrhe donesenu na dan potpisivanja Protokola, ne čekajući uobičajenu punu ratifikaciju istog – komentirali su sa Zrinjevca.

>> Koje su najbolje putovnice na svijetu: njemačka prva, švedska druga, a hrvatska?

Komentara 25

Avatar Olujni
Olujni
17:09 04.03.2016.

Novinar je "samo" zaboravio napisati da će Švicarska dozvoliti rad Hrvatima bez radnih dozvola POSTEPENO, dakle ne odmah, a najkasnije za 10 godina, dakle Švicarci su nam uvalili PRIJELAZNI rok duži nego što je bio maximalni rok EU od 7 godina, koji na sreću u našem slučaju nije uveden od 90% članica EU.

Avatar Admin nabijem te
Admin nabijem te
17:07 04.03.2016.

super

DK
dr kaunda
22:42 04.03.2016.

Sad nam to nije potrebno malo su Svicarci zakasnili jer sad su ,,domoljubi,, na vlasti a oni su obecali da ce zaustavit iseljavanje

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije