Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 132
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ugasio se motor

Legendarni pilot Ivan Selak čudom spasio MIG i život

morh, mig
Foto: Ivan Selak
1/2
09.07.2014.
u 11:15

Točno godinu dana nakon potpisivanja ugovora o remontu MiG-ova u Ukrajini još nijedan zrakoplov nije potpuno ispravan

Prije nekoliko tjedana glavni probni pilot HRZ-a, legendarni brigadir Ivan Selak ponovno je gledao smrti u oči. Krenuo je na probni let s jednim od MiG-ova pristiglih iz ukrajinskog remontnog zavoda u Odesi, onog s brojem 134. Popeo se na 13 km visine i potom počeo probijati zvučni zid. Tada se čula detonacija, a u pilotskoj kabini se zadimilo. Selak je odmah osjetio da se ugasio moćni motor MiG-a, pa je njegova letjelica počela brzo padati kao kamen. Pribrani Selak pokušao je upaliti motor u poniranju. Nije uspjelo.

Je li remont obavljen?

Već je gledao kamo usmjeriti zrakoplov da ne stradaju civili, no krenuo je ipak još u jedan pokušaj pokretanja motora. I uspjelo je, kad je zrakoplov bio na šest km visine. Selak je sletio na Pleso, “134-ka” je otegljena u hangar. Ne zna se koliko je zrakoplov oštećen. Javnost o ovom incidentu nije obaviještena, no u vojnim krugovima ubrzo se pročulo što se i zašto dogodilo. Vrh zrakoplova, tzv. konus, nije došao u zahtijevanu poziciju koja je potrebna za nadzvučnu brzinu (morao se automatski pomaknuti prema naprijed) pa je udar zraka ugasio motor. Ovaj je incident prelio zadnju kap strpljenja u čaši. Kritičarima je postalo očito da Ukrajinci nisu obavili tzv. generalni remont, barem ne na pet zrakoplova koje su naši dokupili. To su tzv. “jemenci”, koje ta država nije željela preuzeti, pa su ponuđeni na prodaju HRZ-u. Kritičari ističu i činjenicu da od 5 “jemenaca” i dva naša dvosjeda, koliko je aviona stiglo iz Odese u RH, nijedan nije u potpuno ispravnom stanju. A prošlo je, upravo 8. srpnja, godinu dana otkako je potpisan ugovor s “Ukrspecexportom” prema kojemu će Ukrajinci u roku od godinu dana srediti svih 12 zrakoplova (za 13,9 milijuna eura + PDV).

Ukrajinska ekipa, koja već dva i pol mjeseca na Plesu pokušava obaviti preuzimanje prvih 5-6 zrakoplova ljutita je na naše probne pilote, tvrde da “pokušavaju izvesti nemoguće” s ipak starim kantama. Kažu da, za testiranja na zemlji, instrumenti pokazuju da je sve u redu s avionima, no onda ih na nebu “prikolju” naši piloti. U Zagreb je sada stigao i glavni pilot zavoda u Odesi Jura, pa se čekaju njegovi letovi.

Nećemo preuzeti zrakoplove dok ne budu 100 posto ispravni

brigadni general Dražen Šćuri

Skandal je potaknuo i reakciju Hrvatskog generalskog zbora, udruge koja okuplja 60-ak umirovljenih hrvatskih generala, koji bdiju nad sigurnosti RH. Poslali su 3. srpnja pismo adresirano na predsjednika RH Ivu Josipovića, Sabora Josipa Leku i premijera Zorana Milanovića. U pismu, koje je potpisao predsjednik HGZ-a general Pavle Miljavac, navodi se zabrinutost za “sposobnost OSRH u zaštiti suverenosti i kompromitiranoj vjerodostojnosti RH u preuzetim obvezama prema partnerima u NATO-u”. Pismu je priložena i analiza katastrofalne situacije s borbenim zrakoplovstvom. Na njoj su radila tri bivša zapovjednika HRZ-a, generali Josip Čuletić, Vladimir Bagarić i Josip Štimac. Oni ističu da je remont u Ukrajini doživio konačni fijasko.

Foto: Kristina Franić

Infografika: Kristina Franić

– Nije fijasko, ima još nekih sitnica koje trebaju biti popravljene, ne želim preuzeti nijedan zrakoplov dok ne budu u potpuno ispravnom stanju – rezolutan je Ante Kotromanović, ministar obrane. Odbacuje teze da Ukrajinci nisu u stanju izvesti kvalitetan remont te tvrdi kako “135-ica stalno leti, na njoj je obavljeno već 30 sati leta i odlična je”. Na pitanje da na 135-ici, navodno ne radi nav-kom oprema i radar, Kotromanović upućuje na zapovjednika HRZ i PZO-a, brigadnog generala Dražena Šćurija. No, dodaje: “Stvaramo novu eskadrilu i za to je potrebno vrijeme, a objede uvijek dolaze iz kruga zastupnika Rumunja koji nisu dobili posao.” Ministar ne razmišlja o otkazivanju ugovora.

Ruska stanica i NATO

General Šćuri potvrđuje kako radar na 135-ici još ima pogrešku. Očekuje da će funkcionirati i nav-kom oprema, tvrdi da radi i IFF transponder na “testnoj” 135-ici.

– Nećemo preuzeti zrakoplove dok ne budu sto posto ispravni – kaže Šćuri i navodi kako RH i sada raspolaže dežurnim parom zrakoplova. Riječ je o “rumunjima” (i trećem, 135-ici) koji, na sreću, nisu bili predviđeni za remont, pa su ostali u RH. Kritičari pak tvrde da u MORH-u opet prikrivaju skandal, da “jemenci” imaju ruske, umjesto američke radiostanice, što znači da ne mogu u komunikaciju sa zrakoplovima NATO-a!? Isporučeni MiG-ovi nisu opremljeni traženim NATO-ovim identifikacijskim uređajem (Thales TSC 2050), nego ruskim SRZO identifikacijskim uređajem koji je potpuno neuporabljiv u NATO-ovu okruženju. Ovo, navodno izaziva negodovanje kontrole leta u Zagrebu jer se „novi“ MiG-ovi ne vide na hrvatskim radarima, što predstavlja i sigurnosni rizik, tvrde izvori Večernjaka. Sigurno je, međutim, da će se priča o, blago rečeno, kontroverznom remontu naše eskadrile nastaviti i zaoštriti.

>>Pročitajte pismo zabrinutih hrvatskih generala vrhu vlasti!

>>MORH: Svi MiG-ovi moraju biti ispravni, nećemo pristati na kompromis

>>Niti jedan MiG, nakon remonta u Ukrajini, nije potpuno ispravan

Komentara 205

Avatar Zizou10
Zizou10
19:17 08.07.2014.

Žalosno je to da možemo napraviti više štete nego koristi. Tobože mig-ovi služe za zaštitu hrvatskog neba i zračnog prostora, a sve su bliže fijasku da se strmoglave na neko hrvatsko naselje i naprave katastrofalne posljedice. Bolje da smo kupili švedsku eskadrilu koja nam je bila nuđena, više novca i mir barem 20 godina. Ovako imamo letjelice koje su u više smjerova opasne po život. .

DU
Deleted user
19:22 08.07.2014.

pišu josipoviću. kao da je taj ikada išta ikome riješio!

19
1995josip
19:19 08.07.2014.

Sada druže Kotromanoviću i odgovaraj za svoje loše i bahate postupke ! Kao prvo podnesi neopozivu ostavku i rezerviraj apartman u Remetincu kod Linićeve kumice Marine !

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije