Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 29
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NEPOZNATI DETaLJI

Fotografija Tita i Jovanke u Iloku nakon njihovog vjenčanja

Tito s Jovankom i gostima na „Dunavki“ pokraj Iloka, nakon njihova vjenčanja u travnju 1952.
Muzej istorije Jugoslavije, Beograd
23.10.2013.
u 17:24

Vjerujem da će biti sahranjena neposredno pored groba Josipa Broza, to bi bilo primjerenije i najracionalnije, kazao je Veljko Odalović

Jovanka Broz bit će pokopana u subotu u Kući cvijeća na Dedinju uz vojne počasti jer je Titova udovica bila nositeljica partizanske spomenice. Sahrana Jovanke Broz bit će skromna ali dostojanstvena, rekao je jučer potpredsjednik Organizacijskog odbora za sahranu, glavni tajnik Vlade Veljko Odalović.

Omiljeno lovište

Podsjetio je da je Vlada Srbije prihvatila zahtjev obitelji da udovica predsjednika Jugoslavije Josipa Broza Tita bude sahranjena u Kući cvijeća. Odalović je kazao da se razmatra mogućnost da Jovanka bude sahranjena u istoj prostoriji gdje i Tito, ili u susjednoj.

– Vjerujem da će biti sahranjena neposredno pored groba Josipa Broza, to bi bilo primjerenije i najracionalnije – kazao je Odalović RTS-u.

Jovanka Broz preminula je u nedjelju, ali je i dalje glavna tema medija u regiji. Malo je tko znao da su se Josip Broz Tito i Jovanka Broz tajno vjenčali 15. travnja 1952. nedaleko od Iloka. Prema riječima Iločana vjenčanje je bilo tajno i održano je u Titovoj vili na Pajzošu (Dunavka) koja se nalazi između Šarengrada, Bapske i Iloka. Poslije je službeno, u knjigama, bilo zavedeno u matičnom uredu u Šarengradu. Iločani kažu da svi oni znaju za to vjenčanje i kako im to nije nova informacija. Ne znaju ni koliko je uzvanika bilo na vjenčanju, ali vjeruju da je na njemu bio samo uzak krug ljudi.

Vila na Pajzošu zapravo je bila vojna ekonomija, a prije toga i zemljište grofa Eltza. Riječ je o imanju od stotinjak hektara, na kojem su vinogradi i šume te nekoliko lovačkih kuća, razni objekti, vila, vinoteka i lovište. Tamo je bio sagrađen i helidrom pa je Tito često znao tamo navratiti i helikopterom. Iločani kažu da je obožavao loviti u tom lovištu koje je bilo ograđeno, a da je za te potrebe divljač natjerivana.

Šalili se i smijali

– Znali smo da je tamo bilo to vjenčanje, ali ga se ne sjećamo. Ipak smo mi tamo počeli kasnije raditi. Radili smo svoj posao i nismo nikad nikoga ništa pitali o njemu. Znam samo da nigdje u kući nisu bile postavljene bilo kakve fotografije koje bi podsjećale na to vjenčanje – kaže Rozalija Džalto koja je u Dunavki sa suprugom Mijom bila domar.

Sjeća se i vinoteke s više od 2000 boca vina, bačava rakije, ali i iznimno jakoga osiguranja koje je u vili bilo kad bi je Tito posjećivao. Za supružnike Broz kaže da su bili dobri prema njima i da su se uvijek lijepo ophodili s njima. Nisu imali često prilike za razgovor, ali Tito bi ih uvijek kada bi ih vidio, pozdravio, pitao kako su, što se radi i slično. Sjeća ih se i da su se često šalili i smijali.

>> Otvoreno pismo Saši Broz: mediji i povjesničari ne pišu o Titu kako o djedu

>> 'Jovankinom smrću završena je jugoslavenska epoha

>> 'Saša o Titu i Jovanki: Jednom je bila jedna ljubav koje više ni

>> U Titovoj blizini bilo je daleko gorih osoba od Jovanke

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije