Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Bolja skrb

Djeca oboljela od upalnih bolesti crijeva dobivaju tranzicijsku kliniku

18.11.2014., Zagreb - Prof. Sanja Kovacek, govori o prvom projektu javno privatnog partnerstva u hrvatskom zdravstvu, koji se pokrece u djecjoj bolnici Klaiceva.
Foto: Marko Prpic/PIXSELL
20.11.2014.
u 19:00

Pet farmaceutskih tvrtki će u tri iduće godine svaka donirati po sto tisuća kuna za ovaj projekt

Klinika za dječje bolesti u Klaićevoj pokreće prvu tranzicijsku kliniku za djecu oboljelu od upalnih bolesti crijeva (Crohnova bolest i ulcerozni kolitis) čime domaći zdravstveni sustav dobiva potpuno novi oblik skrbi.

Upalne bolesti crijeva teška su kronična oboljenja sve učestalija u razvijenim zemljama pa tako i u Hrvatskoj. Svaki je četvrti oboljeli dijete, liječenje često traje cijeli život, a njegova je kvaliteta narušena teškim simptomima poput proljeva, krvavih stolica, temperature, bolova u trbuhu itd. Odrastanje i slijedom toga prelazak iz pedijatrijske skrbi u internističku može prouzročiti pogoršanje simptoma oboljele djece što je i razlog formiranja tranzicijske klinike u Klaićevoj.

Rizični period

– Postavlja se pitanje zbog čega je taj rizični period transfera iz jednog u drugi oblik skrbi rizičan. U pedijatrijskoj skrbi dijete je pod kontrolom i roditelja i liječnika, štoviše, ponekad više komuniciramo s roditeljima, a ne s pacijentom i oboljelo dijete misli da je netko drugi odgovoran za njegovo zdravlje, terapiju, kontrole... I onda prelazi u drukčiju skrb, više nema roditelja, sami postaju odgovorni za uzimanje lijekova, dogovaranje pregleda, kontrole su strože i taj je nagli prijelaz rizičan te su njegove posljedice znanstveno dokazane – objašnjava prof. dr. sc. Sanja Kolaček (na slici), predstojnica Klinike za pedijatriju spomenute bolnice i voditeljica Referentnog centra za dječju gastroenterologiju i prehranu.

Vrijedan projekt

Opisane posljedice mogu se sprečavati upravo tranzicijskom klinikom koja počinje s radom na početku nove godine. To konkretno znači da će djeca oboljela od upalnih bolesti crijeva imati period, uvjetno rečeno, prilagodbe tijekom kojeg će se o njihovoj kroničnoj bolesti ili, bolje rečeno, zdravlju brinuti i pedijatri i internisti iz druge bolnice u kojoj će se nastaviti liječiti. Koordinaciju projekta i sav dodatni organizacijski posao vodit će doktorandica koja će za trajanja projekta raditi na svojoj doktorskoj disertaciji upravo na temu tranzicijske skrbi o ovoj skupini malih pacijenata. Ovaj vrijedan projekt realizirat će se zahvaljujući donacijama pet farmaceutskih tvrtki koje će u iduće tri godine donirati svaka po sto tisuća kuna. 

>> Od 1. prosinca fizikalna terapija u Klaićevoj 92

Komentara 1

NV
novo vriijeme
22:05 20.11.2014.

Zar ministarstvo zdravlja nije imalo 500 000 kuna za tu tranzicijsku kliniku da su računi čisti. Nadam se da neće biti obaveza kupovine lijekova od istih donatora

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije