Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Otmica Tomislava Salopeka

Pusić se vratila u Hrvatsku. Egipatski portal: Moguće da se rok produži za još 48 sati

Tomislav Salopek
Foto: YouTube
1/4
08.08.2015.
u 01:25

Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar­-Kitarović jutros je telefonski razgovarala s egipatskim predsjednikom Abdel Fatah al-Sisijem oko sudbine otetog Hrvata Tomislava Salopeka

U petak u 17.35 sati istekao je rok koji su islamisti dali egipatskim vlastima da oslobode muslimanske žene nakon kojega su zaprijetili da će ubiti otetog Hrvata Tomislava Salopeka. U večernjim satima nije bilo novih informacija o sudbini otetog Hrvata.

Prva potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić se nakon niza obavljenih razgovora, među ostalim i s egipatskim ministrom vanjskih poslova, u petak kasno navečer vratila u Hrvatsku, priopćili su večeras iz MVP-a. Hrvatska vlada i Ministarstvo vanjskih i europskih poslova nastavljaju raditi na rješavanju slučaja otetog hrvatskog državljanina no zbog osjetljivosti situacije, u ovom trenutku ne možemo otkrivati detaljnije informacije, dodali su iz MVP-a.

Neki izvori koji imaju veze sa terorističkom organizacijom ranije su napisali da je moguće da će se taj rok produžiti za još 48 sati, piše egipatski portal Alyaom Al Sabea (7. dan) koji izlazi u Sueskom kanalu. No tu informaciju portala nitko nije službeno potvrdio. .

U videu objavljenom u srijedu poslijepodne postavili su rok od 48 sati. Islamska država objavila je i digitalni sat koji je otkucavao preostalo vrijeme, a prema tom satu, prema hrvatskom vremenu, rok je bio u 17.35 sati. Sat je u međuvremenu uklonjen s interneta

Egipatske vlasti pojačale su potragu za Salopekom, piše Saudijska press-agencija SPAPolicija i vojska koordiniraju potragu za taocem koji radi za francusku naftnu kompaniju CGG, stoji u obavijesti SPA. 

Jedan egipatski sigurnosni dužnosnik koji je htio ostati anoniman kazao je za AP da snage za hrvatskim taocem tragaju diljem zemlje, posebno u pokrajinama Matrouh koja graniči s Libijom, Beheira u delti Nila, Wadi Gedid na jugozapadu zemlje i Gizi pokraj Kaira, prenosi Egypt Independent.

On je također kazao da je Salopekov vozač kojeg su otmičari izvukli iz automobila i ostavili na cesti rekao da su naoružani napadači imali beduinski naglasak.

Sestra egipatske zatvorenice pozvala Islamsku državu da ne pogubi Hrvata

Sestra jedne žene koja se nalazi u zatvoru u Egiptu zbog navodne povezanosti s Muslimanskim bratstvom pozvala je Islamsku državu da ne pogubi hrvatskog taoca, javlja AP, a prenosi usnews.com

Doaa el-Taweel, sestra zatvorene fotografkinje i aktivistice Esraae el-Taweel, u petak je rekla da je njezina sestra nevina, ali da je ne bi trebalo osloboditi na štetu druge nevine osobe.

Pusić se sastala sa Shoukryjem, Grabar- Kitarović razgovarala s Al-Sisijem

Ministrica vanjskih poslova Vesna Pusić završila je sastanak s egipatskim kolegom Samehom Shoukryjem. Glasnogovornik egipatskog ministarstva Ahmed Abu Zaid izjavio je da će egipatske vlasti učiniti sve što je u njihovoj moći da bi zaštitile hrvatskog taoca, ističući da za terorizam nema milosti te da će se uz pomoć zajedničkih snaga s regionalnim i međunarodnim saveznicima boriti protiv bilo kojeg oblika terorizma.

Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar­-Kitarović jutros je telefonski razgovarala s egipatskim predsjednikom Abdelom Fattahom al-Sisijem oko sudbine otetog Hrvata Tomislava Salopeka. Iz Ureda predsjednice kažu da ona čini sve kako bi se spasilo našeg državljana. Predsjednica je o ovome razgovarala i s predstavnicima još nekih država, a razgovor s egipatskim predsjednikom prvi je koji je obavljen iz njezina privremenog Ureda u Splitu.

Otac otetog Salopeka, Zlatko Salopek, zamolio je otmičare u razgovoru za AFP da puste njegova sina. – Molim ljude koji drže moga sina da ga puste da se vrati svojoj obitelji jer je jedini motiv zbog kojega je on otišao u vašu zemlju bio da zaradi kruh za svoju djecu – rekao je za AFP Zlatko Salopek. 

O slučaju otetog Tomislava Salopeka na Twitteru oglasila se i Jadranka Kosor.

- Molimo za T. Salopeka. I da V. Pusić iz Egipta donese vijesti koje obitelj i svi mi želimo i čekamo- napisala je bivša premijerka.

Nakon što su pripadnici Islamske države objavili video s hrvatskim taocem, članovi ISIL-ovih internetskih foruma raspravljali su o "ispravnosti" otmice i prijetnji ubojstvom Tomislava Salopeka.

– Koji je njegov grijeh? Samo tražim objašnjenje – jedan je od komentara koji prenosi portal Vocativ.com.

Ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić jučer je zajedno sa suprugom i sestrom otetog Hrvata otputovala u Egipat kako bi pokušale pomoći egipatskim vlastima u oslobađanju Tomislava Salopeka iz ruku ISIL-a.

Tomislav Salopek otet je u Kairu 22. srpnja dok je išao na posao, a radio je kao menadžer za francusku tvrtku Company General Geoscience. Salopeka je, prema svemu sudeći, otela skupina Wilayat Sinai (Sinajska provincija). Prema objašnjenju svjetskih stručnjaka za terorizam, Al-Qa'ida i ISIL bore se za prevlast pa je ova otmica najvjerojatnije ISIL-ova propaganda za prikupljanje sljedbenika.

>> 'Hrvatska diplomacija ima ograničen utjecaj, ali mora pokušati učiniti sve'

>> Vesna Pusić sa suprugom Tomislava Salopeka stigla u Egipat

>> Objavili video: Islamisti prijete da će ubiti Hrvata otetog u Egiptu u roku od 48 sati

Komentara 278

RI
RI813
10:14 07.08.2015.

nek bog se smiluje nad nedužnim covjekom

Avatar WindFucker
WindFucker
14:41 07.08.2015.

Ukoliko se dogodi najgore, dio krivice pada i na našu politiku koja nije u stanju napraviti gospodarski pomak i omogućiti mladima da žive i rade u Hrvatskoj već su primorani odlaziti u inozemstvo trbuhom za kruhom.

NV
novo vriijeme
10:30 07.08.2015.

A KGK jutros zove Egipat, 30h nakon objave ultimatuma, veliko razočaranje

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije