Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 60
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ĐURO DEČAK

'Ako sam Babiću potpisao potvrdu, tamo piše i ime onoga tko mi ju je dao na potpis'

Ivica Babić
Foto: Robert Anić/PIXSELL
1/4
01.02.2014.
u 12:15

“Babić je prošao ratišta zapadne Slavonije, a danas ga proziva onaj koji je pobjegao”, kaže general

Nakon jučerašnjeg ispitivanja u tužiteljstvu u Zagrebu, gdje je kazao da nije kriv i da nije ratni profiter koji je državu oštetio za 700.000 kuna, dr. Ivici Babiću određen je jednomjesečni istražni zatvor.

Pritvoren je zbog bojazni da bi na slobodi mogao utjecati na svjedoke te zbog opasnosti od bijega s obzirom na to da ima i državljanstvo Bosne i Hercegovine, gdje je rođen.

Pokažu li se sumnje tužiteljstva da je vođa štrajka liječnika dr. Ivica Babić varao državu gotovo dva desetljeća, istražitelji bi se trebali pozabaviti i time da otkriju tko mu je pomogao da postane ratni profiter. Da bi ishodio status ratnog vojnog invalida, Babić je uz pregršt liječničke dokumentacije morao imati i potvrdu svog zapovjednika o okolnostima stradavanja.

Odlučivao je Zagreb

Potvrđuje to i dr. Stjepan Feketić, bivši virovitičko-podravski župan te šef tročlane liječničke komisije koja je odlučivala o Babićevoj invalidnosti:

– Samog predmeta se ne sjećam pa ne mogu o njemu govoriti. Uglavnom, procedura je bila takva da je nalazima trebalo priložiti potvrdu o sudjelovanju u postrojbi te potvrdu o ranjavanju, zatim karton liječnika opće medicine, da se vidi kakav je zdravstveni status osobe bio i prije ranjavanja. Naša odluka nije bila konačna, već se nalaz slao drugostupanjskoj komisiji u Zagreb – tumači dr. Feketić.

Istražitelji ga, dodaje, do sada nisu ispitivali o dr. Ivicu Babiću.

Moguće je da sam ja potpisao Babiću potvrdu jer sam bio njegov direktno nadređeni. Ako jesam, onda na toj potvrdi na lijevoj strani stoji ime i prezime osobe koja mi je dala da to potpišem

Đuro Dečak

Okolnosti stradavanja dr. Ivice Babića ne sjeća se ni njegov ratni zapovjednik Đuro Dečak:

– Moguće je da sam ja potpisao Babiću potvrdu jer sam bio njegov direktno nadređeni. Ako jesam, onda na toj potvrdi na lijevoj strani stoji ime i prezime osobe koja mi je dala da to potpišem. Ako je nešto i lažirano, to je radila liječnička struka. Iako, mislim da se ovdje radi o političkom obračunu i političkom pritisku – kaže general Dečak pa na pitanje zašto se prije desetak godina, kada su počele kružiti priče o tome da je Babić lažni invalid, nije krenulo u rasvjetljavanje cijelog slučaja, odgovara:

– Pa tada liječnički sindikat nije bio u štrajku!

Bivši ministar branitelja Ivica Pančić govori da je tijekom mandata pokrenuo reviziju lažnih vojnih invalida, ali da se s njom stalo nakon što je ministrica branitelja postala Jadranka Kosor, koja pak ne želi javno polemizirati s Pančićem.

Kada je “slučaj Babić” dospio do Državnog odvjetništva, već je bila nastupila relativna zastara jer se krimen koji mu se sada stavlja na teret u to doba nije nalazio među kaznenim djelima za koje zastare nema. Pravnici s kojima smo razgovarali kažu da se, da je bilo političke volje, anonimka protiv dr. Babića na čistac mogla istjerati puno prije – revizijom kroz upravni postupak koji je trebalo pokrenuti Ministarstvo branitelja.

Prozivaju, a pobjegli su

I general Dečak smatra da se sve trebalo riješiti puno prije. O dr. Babiću on ima samo riječi hvale iako u mirnodopsko vrijeme nisu, kaže, bili na istim političkim stranama:

– Kad sam bio župan, on je bio vijećnik SDP-a. No, Ivica je bio moj dragovoljac, a potkraj 1991. godine postavio sam ga za načelnika saniteta. Taj je čovjek prošao ratišta zapadne Slavonije, a danas ga proziva onaj koji nije bio s nama, koji je pobjegao i grijao stražnjicu u Zagrebu – govori general Đuro Dečak.

Istražitelji ni njega nisu ispitivali o doktoru Babiću.

>> Uhićen Ivica Babić! Sumnjiče ga za ratno profiterstvo!

>> 'Babić je lažni ratni invalid, neka me tuži ako je to laž'

Komentara 91

Avatar Münchausen
Münchausen
12:29 01.02.2014.

Pa uglavnom branitelje prozivaju dezerteri i tatini sinovi koji su ratovali , pod jorgan planinom , no ipak treba shvatiti da je i drug Gabrić 91.g bio premlad za ratovanje , pa tek mu je bilo 30 g.Gabrić 91.g bio premlad za ratovanje , pa tek mu je bilo 30 g.

Avatar slavonac.sr.ng
slavonac.sr.ng
13:03 01.02.2014.

Ostavimo po strani Babića i Dečaka,kao osobe. Ovdje se radi o krivorvorenju dokumentacije o stradavanju u ratu,ili pri izvršenju borbenih zadaća ,van ratom zahvaćenog područja. Poznato je već i pticama na grani ,kako su Dečak, i Đakić " proizvodili " RVI.te svakom pametnom i odgovornam građaninu RH, a napose braniteljima, treba biti u interesu,da se pokrene revizija svih RVI ,kako oni pravi nebi bili stigmatizirani, zbog " lažnjaka "

MI
miso
12:31 01.02.2014.

Politika, politika, politika,... . To što se uhićuje osoba koja vodi aktuelni štrajk ponižava ovo društvo i stavlja ga uz bog jedna dalekoistočne zemlje.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije