Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 161
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PRESTIŽNA NAGRADA

Porin za životno djelo Hrvoju Hegedušiću i Davorinu Kempfu

Hrvoje Hegedušić
Foto: Davor Višnjić/PIXSELL
1/2
07.03.2016.
u 13:35

Statua će im se uručiti na svečanoj dodjeli 17. ožujka u Splitu

Hrvoje Hegedušić i Davorin Kempf dobili su Porin za životno djelo, a statua će im se uručiti na svečanoj dodjeli 17. ožujka u Splitu.

Porin za životno djelo dodjeljuje se umjetnicima koji su svojim znanjem i radom zadužili hrvatsku glazbu. Ovogodišnji dobitnici su glazbenik, skladatelj, producent i ton-majstor Hrvoje Hegedušić te pijanist i kompozitor Davorin Kempf. Prestižnu statuu Hegedušiću će uručiti Alfi Kabiljo, a Kempfu prošlogodišnji dobitnik Frano Parać.  

Hrvoje Hegedušić karijeru je započeo u grupi "Vokalni kvintet Hrvoja Hegedušića" 1957. godine. U sljedećim godinama bio je član skupine "Zagrebački vokalni kvartet" gdje je pjevao s Arsenom Dedićem, Anđelkom Kovačićem i Ivanom Bobincem te "Studio 64". Paralelno je radio i na Radio  Zagrebu kao ton-majstor gdje je ostao sve do 1984. godine. Hegedušić je  poznat po tome što je jedan od rijetkih koji je uglazbio stihove najvećih hrvatskih pjesnika poput Antuna Gustava Matoša, Dobriše Cesarića, Dragutina  Tadijanovića, Tina Ujevića... Za vrijeme Domovinskog rata objavljuje pjesmu "Vukovar", koja se ubraja u najveće uspješnice tog vremena. Nakon rata sa Zvonkom Špišićem, Zvonkom Zidarićem i Daliborom Paulikom osniva  internacionalni festival šansone Chansonfest. Početkom 2000. postaje direktor uspješnog festivala Zagrebfest. U karijeri je objavio šest albuma  i višestruki je dobitnik nagrade Porin.  

Njegov kolega Davorin Kempf diplomirao je glasovir, dirigiranje i  kompoziciju na Muzičkoj akademiji u Zagrebu. U SAD-u je magistrirao  kompoziciju da bi 1990. godine dobio titulu Master of Arts. Redoviti je  profesor na Muzičkoj akademiji u Zagrebu, a godinama je bio i umjetnički  ravnatelj Požeških orguljaških večeri. Njegove su skladbe izvodili na mnogim glazbenim festivalima i koncertima u Hrvatskoj i inozemstvu. Autor je raznih glazbenih emisija za Hrvatski radio te dobitnik mnogih nagrada i  priznanja.

>> Evo tko će sve nastupiti na ovogodišnjoj svečanoj dodjeli Porina!

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije