Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Zakoni

Novi zakon o platnom prometu – osam mjeseci priprema za banke

Novac
Arhiva VL
29.04.2010.
u 10:58

Glavni je cilj novog zakona o platnom prometu koji će biti u primjeni od početka sljedeće godine usklađivanje načina poslovanja hrvatskih banaka s praksom Europske unije.

Novi zakon o platnom prometu uvelike će utjecati na način poslovanja hrvatskih banaka, zaključak je konferencije "Platni promet u Hrvatskoj – utjecaj i opseg zakonodavne reforme“, održane danas u organizaciji revizorsko-konzultantske tvrtke Deloitte, na kojoj je sudjelovalo tridesetak menadžera iz odjela za platni promet petnaestak hrvatskih banaka. O spomenutim temama i svojim iskustvima vezanim za usklađivanje institucija s regulativom govorili su Deloitteovi stručnjaci iz Luksemburga i Hrvatske - priopćeno je iz Deloitta.

Glavni je cilj novog zakona usklađivanje načina poslovanja hrvatskih banaka s praksom Europske unije. Banke imaju još osam mjeseci za prilagodbu postojećih poslovnih procesa i procedura te informacijskih sustava novoj zakonskoj regulativi, čija implementacija počinje 1. siječnja 2011. godine.

- Osam mjeseci djeluje dugo, no riječ je o veoma složenom procesu prilagodbe na strateškoj i operativnoj razini. Novom zakonskom okviru morat će se prilagoditi cjelokupna strategija pružanja usluga platnog prometa te poslovni procesi i procedure, što uključuje preraspodjelu odgovornosti, promjene u informacijskim sustavima i niz drugih prilagodbi banaka - naglasila je Aida Kirlin, menadžerica u odjelu za poslovno savjetovanje tvrtke Deloitte.

Naše iskustvo s bankama iz zemalja Europske unije, nastavila je, pokazuje da proces prilagodbe može trajati i do godinu dana te zahtijeva visoku razinu stručnosti, multidisciplinarne timove te blisku suradnju gotovo svih odjela. Važno je razumjeti da ovo nije jednostavno usklađivanje sa regulativom te može imati velik utjecaj na prihode banaka. Pokazalo se da su neke banke bile prisiljene napraviti znatne prilagodbe svojih cijena usluga. Stoga je moj savjet bankama da pristupe procesu prilagodbe svojih poslovnih i informacijskih sustava s velikom ozbiljnošću te u što kraćem roku.

Nova regulativa temelji se na direktivi o platnim uslugama (Payment Services Directive, PSD) Europske komisije, koja ima za cilj usklađivanje infrastrukture nacionalnih platnih prometa u svim zemljama Europske unije.

- Riječ je o još jednom koraku u naporima Europske komisije za postizanje učinkovitijeg platnog prometa, koji bi među ostalim povećao transparentnost bankarskih proizvoda i usluga te rezultirao povećanom zaštitom prava klijenata banaka. Do sada su svoje zakonodavstvo s navedenom direktivom, uz 27 članica Europske unije, uskladile i tri članice europskoga ekonomskog prostora: Island, Lihtenštajn i Norveška - objašnjava Aida Kirlin.

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije