Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 164
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
istraživanje

Izmjene Zakona 
o radu: Sve više 
se traže radnici 
na određeno

Nezaposlenost
05.01.2013.
u 17:52

Najtraženija zanimanja su konobari, programeri, kuhari, prodavači, ..., a i najviše se traže osobe sa srednjom stručnom spremom.

Prema istraživanju portala MojPosao najtraženija zanimanja na tržištu u prošloj godini bili su konobari, programeri, prodavači, kuhari, prodajni predstavnici, knjigovođe, komercijalisti, frizeri, administratori i terenski komercijalisti. U oko 52 posto oglasa tražilo se stalno zaposlenje, gotovo trećina posloprimaca, odnosno njih oko 31 posto, bila je spremna zaposliti se na pola radnog vremena, a u 48 posto oglasa tražilo se radno iskustvo.

SSS najtraženiji

Bez obzira na gospodarsku krizu i više nezaposlenih osoba, na portalu MojPosao objavljeno je više od 14.000 natječaja za slobodna radna mjesta, što je povećanje od 17 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Za prodajna radna mjesta objavljeno je 24 posto oglasa i 30 posto životopisa. U turizmu i ugostiteljstvu 18 posto oglasa i isto toliko životopisa, za administrativna zanimanja devet posto oglasa i 22 posto životopisa.

S obzirom na vrstu zaposlenja, u 2012. objavljeno je ukupno 52 posto oglasa za stalno zaposlenje, što je tri posto manje nego u 2011. godini kada se 55 posto oglasa odnosilo na stalno zaposlenje. Također, 52 posto oglasa pružalo je mogućnost zaposlenja na određeno. Takvi pokazatelji naznačuju skorašnju fleksibilizaciju rada koja se planira uvođenjem izmjena Zakona o radu. U 13 posto objavljenih oglasa tražili su se honorarni djelatnici, a šest posto oglasa odnosilo se na studentske poslove (oglasi predviđaju mogućnost obilježavanja više vrsta zaposlenja za isto radno mjesto). S druge strane, 96 posto posloprimaca zainteresirano je za stalni posao, no više od polovice ih je bilo zainteresirano i za honorarni rad (57%). Trećina je bila spremna na radni odnos na pola radnog vremena, a 14 posto na sezonski posao, no ne zna se je li riječ o posloprimcima koji traže dodatni posao ili posloprimcima koji u nedostatku zaposlenja traže bilo kakav posao.

Tijekom 2012. godine, poslodavci su najčešće tražili kandidate sa srednjom stručnom spremom, pa je u 51% oglasa srednja stručna sprema bila uvjet za uspješno prijavljivanje na natječaj. Među srednjom stručnom spremom najtraženiji su bili konobari, prodavači, kuhari, prodajni predstavnici i knjigovođe. S druge strane, 54 posto posloprimaca je u online životopisima kao stupanj obrazovanja navelo srednju stručnu spremu. Postotak oglasa i životopisa u kojima se zahtijevala visoka stručna sprema iznosio je 31 posto za oglase i 21 posto za životopise. U 41 posto oglasa tražilo se poznavanje stranih jezika, a najviše napredno znanje engleskog jezika koje se tražilo u 58 posto oglasa, dok se u 17 posto oglasa tražilo osnovno poznavanje engleskog jezika.Najviše posloprimaca u svojim online životopisima navodi napredno poznavanje engleskog jezika, njih 40 posto, dok ih 20 posto navodi profesionalno poznavanje.

Osnovno poznavanje engleskog jezika navodi 18 posto tražitelja posla.

I njemački jezik tražen

Njemački jezik je drugi po zastupljenosti – malo više od petine posloprimaca, odnosno oko 22 posto, navodi osnovno poznavanje njemačkog jezika. Na trećem mjestu nalazi se talijanski čije temelje poznaje 10 posto tražitelja posla. U odnosu na prošlu godinu poslodavci manje traže informatičke vještine. U 28 posto oglasa traži se poznavanje rada na računalu, a u 2011. traženo je u malo manje od trećine oglasa (31%). Od oglasa u kojima se uvjetuje poznavanje rada na računalu, u većini se tražilo poznavanje rada u Wordu (91%) i Excelu (89%). U polovici oglasa tražilo se radno iskustvo, i to prosječno dvije godine i osam mjeseci. Tijekom 2012. godine poslodavci su objavili 460 oglasa koji su sadržavali oznaku kojom se osobe s invalidnošću potiču na ravnopravno natjecanje za određeno radno mjesto. U odnosu na prošlu godinu, ove je godine takvih oglasa 18 posto manje.

>>Posla nije bilo pa je odlučila otvoriti galeriju u Ozlju

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije