Zlato na tanjuru: Imamo 6 recepata s kukuruzom šećercem koje morate isprobati
S prvim danima srpnja, otvorena je sezona mnogima omiljene ljetne delicije - kukuruza šećerca. Osim što osvaja slatkastim okusom, šećerac je bogat vlaknima, vitaminima B skupine, magnezijem te luteinom, koji čuva zdravlje vida. Njegova svestranost omogućuje bezbroj načina pripreme, od priloga i salata do glavnih jela. Mi smo izdvojili šest recepata.
Kuhani kukuruz na klasičan način: U kipuću, posoljenu vodu ubacite svježe očišćene klipove i kuhajte ih 10 do 15 minuta. Poslužite ih odmah, premazane maslacem i posute solju.
Dodate li u vodu malo šećera umjesto soli, kukuruz će biti još slađi i nježniji. Idealno za brzi međuobrok ili laganu večeru uz jogurt.
Pečeni kukuruz na roštilju: Kukuruz pecite direktno na roštilju dok ne poprimi zlatno-smeđu koricu i laganu hrskavost. Potom ga premažite maslacem pomiješanim s nasjeckanim češnjakom i svježim peršinom. Po želji ga dodatno začinite dimljenom paprikom ili ribanim sirom za jači okus. Odlično se slaže s mesnim jelima i ljetnim salatama.
Ljetna salata s kukuruzom i rajčicom: Pomiješajte zrna kuhanog kukuruza s nasjeckanom rajčicom, crvenim lukom, maslinovim uljem i limunovim sokom. Začinite solju, paprom i svježim bosiljkom ili mentom. Možete dodati i avokado ili feta sir za bogatiji okus i teksturu. Ova salata je savršen prilog uz roštilj ili lagani samostalni obrok.
Kukuruzna juha (Corn Chowder): Na malo maslaca prepržite nasjeckani luk, dodajte kukuruzna zrna, kockice krumpira i malo slanine, pa podlijte povrtnim temeljcem. Nakon 15 minuta kuhanja dodajte mlijeko ili vrhnje i nastavite kuhati dok ne omekša. Dio juhe možete usitniti štapnim mikserom kako bi bila kremastija. Poslužite posuto svježim vlascem ili s malo naribanog sira.
Pita s kukuruzom i sirom: U posudi pomiješajte jaja, kiselo vrhnje, kuhani kukuruz, malo paprike i naribani sir (gouda ili trapist). Smjesu ulijte u pripremljeno tijesto (kupovno ili domaće) i pecite 30 do 40 minuta na 180°C. Možete dodati i sitno nasjeckani mladi luk ili šunku za bogatiju verziju. Ukusna je topla, ali i hladna – savršena za piknik ili ručak za ponijeti.
Meksički kukuruz (Elote): Pečeni kukuruz namažite tankim slojem majoneze, pospite ribanim sirom (feta ili parmezan), chili prahom i prelijte limunovim sokom. Svaki zalogaj daje kontrast slatkog, kiselog i pikantnog okusa. Po želji dodajte svježi korijandar ili nekoliko kapi ljutog umaka. Ovaj street food klasik brzo postaje hit i na našim dvorišnim zabavama.