Večernji list
  • Podijeliti
    Podijeli
    Facebook Twitter
  • Natrag na članak

Do zategnutije kože i ljepše kose na prirodan način: Obnovite kolagen pomoću ovih 6 namirnica

Kolagen je protein koji u tijelu ima ulogu svojevrsne 'armaturne mreže' jer drži na okupu kožu, zglobove, tetive, kosti i hrskavicu. S godinama ga prirodno proizvodimo sve manje pa ne čudi što se oko njega vrti cijela beauty i fitness priča. Ipak, prije dodataka prehrani, vrijedi provjeriti možemo li kolagen dobiti iz hrane. Dobra vijest je da neke namirnice zaista sadrže kolagen, dok neke pomažu tijelu da ga lakše stvara.
Kolagen je protein koji u tijelu ima ulogu svojevrsne 'armaturne mreže' jer drži na okupu kožu, zglobove, tetive, kosti i hrskavicu. S godinama ga prirodno proizvodimo sve manje pa ne čudi što se oko njega vrti cijela beauty i fitness priča. Ipak, prije dodataka prehrani, vrijedi provjeriti možemo li kolagen dobiti iz hrane. Dobra vijest je da neke namirnice zaista sadrže kolagen, dok neke pomažu tijelu da ga lakše stvara.
Foto: Shutterstock
Share
Podijeli
Facebook Twitter
Juha od kostiju (temeljac): Juha od kostiju jedan je od najpoznatijih prirodnih izvora kolagena jer dugim kuhanjem iz kostiju i vezivnog tkiva prelazi u juhu. Najčešće se kuha od goveđih ili pilećih kostiju, uz dodatak povrća. Što se dulje kuha, to juha obično postaje 'želatinoznija', što je znak otpuštenog kolagena. Može se piti kao topli napitak ili koristiti kao baza za variva, umake i rižota.
Juha od kostiju (temeljac): Juha od kostiju jedan je od najpoznatijih prirodnih izvora kolagena jer dugim kuhanjem iz kostiju i vezivnog tkiva prelazi u juhu. Najčešće se kuha od goveđih ili pilećih kostiju, uz dodatak povrća. Što se dulje kuha, to juha obično postaje 'želatinoznija', što je znak otpuštenog kolagena. Može se piti kao topli napitak ili koristiti kao baza za variva, umake i rižota.
Foto: Shutterstock
Share
Podijeli
Facebook Twitter
Koža piletine i puretine: Koža peradi sadrži dosta vezivnog tkiva, a time i kolagena. Zbog toga se upravo iz pilećih dijelova, posebno kože i hrskavice, često dobivaju kolagenski pripravci. Ako jedete piletinu, izbor dijelova s kožom znači i više prirodnog kolagena u obroku. Naravno, važno je pripremu prilagoditi vlastitim prehrambenim navikama i zdravstvenim ciljevima.
Koža piletine i puretine: Koža peradi sadrži dosta vezivnog tkiva, a time i kolagena. Zbog toga se upravo iz pilećih dijelova, posebno kože i hrskavice, često dobivaju kolagenski pripravci. Ako jedete piletinu, izbor dijelova s kožom znači i više prirodnog kolagena u obroku. Naravno, važno je pripremu prilagoditi vlastitim prehrambenim navikama i zdravstvenim ciljevima.
Foto: Shutterstock
Share
Podijeli
Facebook Twitter
Sardine i losos (s kožom): Riba s kožom donosi kolagen upravo iz kože i vezivnog tkiva, a dodatno nudi i omega-3 masne kiseline. Sardine su praktične jer se često jedu cijele, s kostima dovoljno sitnima da se mogu probaviti, pa time unosite i više 'strukturnih' dijelova. Losos sa zapečenom kožom također je popularan izbor jer je koža jestiva i nutritivno bogata.
Sardine i losos (s kožom): Riba s kožom donosi kolagen upravo iz kože i vezivnog tkiva, a dodatno nudi i omega-3 masne kiseline. Sardine su praktične jer se često jedu cijele, s kostima dovoljno sitnima da se mogu probaviti, pa time unosite i više 'strukturnih' dijelova. Losos sa zapečenom kožom također je popularan izbor jer je koža jestiva i nutritivno bogata.
Foto: Shutterstock
Share
Podijeli
Facebook Twitter
OGLAS
Želatina: Želatina je praktički 'kuhani' kolagen. Dobiva se iz životinjskog kolagena i u kuhinji se koristi za zgušnjavanje i učvršćivanje. Nalazimo je u klasičnim desertima poput želea, panna cotte ili domaćih voćnih žele-kocki. U slanim varijantama pojavljuje se u hladetini i sličnim jelima. Ako je cilj unos kolagena kroz hranu, želatina je jedan od izravnijih načina.
Želatina: Želatina je praktički 'kuhani' kolagen. Dobiva se iz životinjskog kolagena i u kuhinji se koristi za zgušnjavanje i učvršćivanje. Nalazimo je u klasičnim desertima poput želea, panna cotte ili domaćih voćnih žele-kocki. U slanim varijantama pojavljuje se u hladetini i sličnim jelima. Ako je cilj unos kolagena kroz hranu, želatina je jedan od izravnijih načina.
Foto: Shutterstock
Share
Podijeli
Facebook Twitter
Iznutrice (osobito jetra): Iznutrice ne sadrže kolagen kao koža ili kosti, ali su bogate nutrijentima koji podržavaju opće zdravlje tkiva. Jetra je poznata po visokom udjelu željeza, vitamina A i B vitamina, koji sudjeluju u brojnim procesima obnove u tijelu. U tradicionalnoj kuhinji često se koristi upravo zato što 'diže' nutritivnu vrijednost obroka.
Iznutrice (osobito jetra): Iznutrice ne sadrže kolagen kao koža ili kosti, ali su bogate nutrijentima koji podržavaju opće zdravlje tkiva. Jetra je poznata po visokom udjelu željeza, vitamina A i B vitamina, koji sudjeluju u brojnim procesima obnove u tijelu. U tradicionalnoj kuhinji često se koristi upravo zato što 'diže' nutritivnu vrijednost obroka.
Foto: Shutterstock
Share
Podijeli
Facebook Twitter
Jaja (posebno bjelanjak): Jaja ne sadrže kolagen kao takav, ali su dobar izvor aminokiselina potrebnih tijelu za izgradnju proteina, uključujući i kolagen. Bjelanjak je posebno bogat proteinima pa je popularan u prehrani sportaša i onih koji paze na unos proteina. U praksi, jaja su jednostavan način da svakodnevno 'pojačate' proteinsku bazu prehrane. Najlakše ih je uklopiti kroz doručak, salate ili brze večere.
Jaja (posebno bjelanjak): Jaja ne sadrže kolagen kao takav, ali su dobar izvor aminokiselina potrebnih tijelu za izgradnju proteina, uključujući i kolagen. Bjelanjak je posebno bogat proteinima pa je popularan u prehrani sportaša i onih koji paze na unos proteina. U praksi, jaja su jednostavan način da svakodnevno 'pojačate' proteinsku bazu prehrane. Najlakše ih je uklopiti kroz doručak, salate ili brze večere.
Foto: Shutterstock
Share
Podijeli
Facebook Twitter

Ne propustite

dnevni horoskop

Zvijezde spremaju preokret: Vodenjake pogađa kreativna eksplozija, a Ribe dobivaju nagradu koja mijenja sve

Zagreb: Pjeva?ica Lidija Ba?i?
ATRAKTIVNA

FOTO Lidija Bačić u ovoj haljini otvorenih leđa pozirala je u blagdanskom izdanju prije devet godina

storyeditor/2025-12-22/PXL_061225_143028978.jpg
Premium sadržaj
Video sadržaj
PRESJEK JESENSKOG DIJELA

Sezona promjena: Dinamo je zasluženo na vrhu, a Hajduk ima pravi identitet

Nuklearna elektrana Krško
Premium sadržaj
Video sadržaj
PRIPREME ZA RAZDOBLJE NAKON KRŠKOG

Vlada napravila prvi korak prema gradnji nuklearke na hrvatskom teritoriju

1/