Gastroscena sve bogatija

Žlicom i vilicom po svijetu (za stolom restorana u Zagrebu)

22.09.2015., Zagreb - Otvorenje brazilskog restorana Rodizio do Brazil. Photo: Grgur Zucko/PIXSELL
09.06.2016., Zagreb - Restoran Takenoko, chef Moto Mochizuki. DKS_56138771 Photo: Danijel Berkovic/PIXSELL
01.06.2016., Zagreb - Novootvoreni Wurst bar u kojemu se po austrijskoj recepturi izradjuju virsli i slicna hrana. Tomislav Lukic Photo: Marko Lukunic/PIXSELL
15.06.2012., Zagreb - Restoran Carpaccio, natjecaj za naj restoran. Photo: Marko Lukunic/PIXSELL
03.10.2013., Zagreb - U bavarskom restoranu Maximilian gosti uzivaju kao na Oktoberfestu. Photo: Petar Glebov/PIXSELL
05.10.2009., Cakovec, Hrvatska - Visoki racuni za struju. Ilustracija. Photo: Vjeran Zganec-Rogulja/VLM/PIXSELL
08.08.2014., Zagreb - Novootvoreni tapas bar Mio Corazon vlasnice Marcele u Prolazu sestara Bakovic nudi raznovrsnu slatku i slanu ponudu hrane i pica. Photo: Sanjin Strukic/PIXSELL
21.10.2011., Savska 156, Zagreb - Kuhar Mex Cantine Valentino Martinovic napravio je specijalitet restorana pod imenom: Fajitas de Corderito. Photo: Sanjin Strukic/PIXSELL
22.04.2013., Zagreb - Hotel Dubrovnik, pripremanje steakova i hamburgera u American Steak Houseu.Photo: Zarko Basic/PIXSELL
04.01.2012. Zagreb - Originalni bosanski restoran Sofra (u prijevodu: trpeza). Photo: Daniel Kasap/PIXSELL
30.08.2013., Zagreb - Ali Ihsan Tanindi vlasnik je restorana Lokma u kojem posluzuje turske specijlitete. Photo: Sanjin Strukic/PIXSELL
03.02.2016., Zagreb - Novi ruski restoran The Pushkin's Office u Boskovicevoj 11. Photo: Tomislav Miletic/PIXSELL
10.12.2015., Zagreb - Vlasnica restorana Asia house Tang Chen slavi 25 godina rada u Hrvatskoj. Photo: Anto Magzan/PIXSELL
14.01.2016., Zagreb - Curry Bowl, prvi restoran u Zagrebu s tradicionalnom kuhinjom Sri Lanke. Brian Senaratne, Clement Senaratne vlasnici restorana. Photo: Marko Lukunic/PIXSELL
31.05.2012., Zagreb - U kompleksu Green Gold centru nalazi se restoran Les Ponts, koji ce uskoro prvi u Hrvatskoj dobiti Halal certifikat. Photo: Zarko Basic/PIXSELL
21.06.2016.
u 15:00
Najviše je kineskih i talijanskih koji su se prvi i počeli otvarati. Po brojnosti na zagrebačkoj međunarodnoj gastrosceni slijede oni koji nude japanske i meksičke specijalitete, a u zadnjih je nekoliko godina ponuda uistinu procvala.
Pogledaj originalni članak

Putovanje iz Zagreba ravno do Indije, Kine, Šri Lanke, Sjedinjenih Američki Država ili Brazila. Prijevozno sredstvo – žlica, vilica i nož. Internacionalni restorani jelovnicima, ali i uređenjem te ambijentom nude gostima hranu svoje zemlje, ali i dio kulture, pa ne čudi da su sve popularniji. Najviše je kineskih i talijanskih koji su se prvi i počeli otvarati. Po brojnosti na zagrebačkoj međunarodnoj gastrosceni slijede oni koji nude japanske i meksičke specijalitete, a u zadnjih je nekoliko godina ponuda uistinu procvala. I dok su u početku smatrani iznimno egzotičnima, danas je isprobavanje raznih kombinacija jela čija je imena ponekad nemoguće i izgovoriti postalo pravi hit. Zato su često upravo konobari ti koji se gostima ovih restorana trude objasniti neobične sastojke u još neobičnijim jelima. Ipak, većina je recepata, barem onih iznimno ljutih, prilagođena domaćim ukusima, pri čemu je ipak najvažnije sačuvati izvornost. Pa krenite – i dobar tek!

AUSTRIJA – Austrijske specijalitete u samo srce Zagreba donosi Wurst Bar. U ponudi nedavno otvorenog street food restorana u Harmici posebno se izdvajaju mesni specijaliteti, odnosno razne vrste kobasica koje se poslužuju uz kiselo zelje.

LIBANON – Dašak Orijenta u Zagreb donosi libanonski restoran Delicija Libanesi u Radničkoj 48. Na meniju se nalaze nacionalni specijaliteti poput falafela, sujoka, kibbeha i saude, a subotom se organiziraju i plesne večeri uz orijentalni ples.

MEKSIKO – Restorani Mex Cantina u Savskoj 154 te Pirates Karaka u Ulici Andrije Hebranga 12 svojim jelovnikom i ambijentom vode goste na put do Meksika. U ponudi se nalaze enchilade, tacosi, burritosi... punjeni mesom, povrćem i umacima.

RUSIJA – Ruski restoran The Pushkin’s office otvoren je početkom godine u Boškovićevoj 11 te donosi pravi staroruski štih. Na meniju, između ostalog, ima boršč, tradicionalnu juhu od cikle, ali i gulaš od jelena, vepra, muflona i medvjeda.

KINA – Xiaotong Chen-Li otvorila je prvi kineski restoran u Zagrebu – Asia u Novoj Vesi 88. Danas ih je u gradu još desetak, a među njima su i Asia House, Asia II, Asia Gold, China House, Panda, Kung Food, Peking, Kineski grad, Tian Tan, Mr. Chen...

SAD – Steak&Grill house u Hotelu Dubrovnik u ponudi ima američke mesne specijalitete. Među raznim odrescima posebno se izdvaja popularni njujorški stripsteak na žaru koji se poslužuje uz pečeni krumpir u ljusci.

FRANCUSKA – Iako je francuski restoran Les Ponts u Green Gold Centru u Radničkoj 50 preimenovan u restoran Mostovi 2, na njegovu se meniju i dalje mogu pronaći neki od specijaliteta francuske kuhinje po kojima je i poznat.

MAKEDONIJA – Restoran Sveti Nikola u Zvonimirovoj 78 te restoran Merak u Ilici 298 nude specijalitete makedonske nacionalne kuhinje. Mogu se ondje kušati, primjerice, vardarski odrezak, teleći medaljoni u umaku od tri papra...

JAPAN – Takenoko, Manzoku, Binimoto, Ginger i Evergreen restorani su u kojima se nude japanski specijaliteti. Najveći su hit sushiji, a većinom se pripremaju pred gostima koji biraju način rolanja i vrstu ribe koju žele.

NJEMAČKA – Prvi Bavarski restoran u Zagrebu donosi dašak Njemačke u grad, što jelovnikom što uređenjem i ambijentom. Smješten je na Radničkoj cesti 37, a na meniju se izdvaja Bayern burger, plata kobasica, ali i bogata ponuda piva.

JUŽNA KOREJA – Restoran Onsemi u Ulici kneza Mislava 1 a te Cro.K koji se nalazi na adresi Pod zidom 4 u ponudi imaju više od 50 jela. Riječ je o tradicionalnim korejskim receptima poput bibimbapa – riže, povrća, mesa i jaja s chilli umakom.

TURSKA – Sultan sis durum i tavuk sis kebap neka su od jela koja na svom meniju nudi restoran Lokma Istanbul. Od 2012. godine Zagrepčanima u Tkalčićevoj 59 služe autentične turske delicije, pa i nezaobilaznu kavu.

INDIJA – Iako su indijski specijaliteti iznimno začinjeni, u restoranu Royal India na Kaptolu 27 svaki gost sebi bira ljutinu koja mu odgovara. Samo jedan od specijaliteta je i ražnjić od cvjetače mariniran indijskim začinima u vrhnju.

ITALIJA – Tjestenine, njoki, pizze i bruschette samo su neka od jela koja se nude na meniju talijanskih restorana u Zagrebu. Među najpoznatijima u gradu su Boban, Nokturno, Paesano, Leonardo, Carpaccio, Il Secondo...

ŠPANJOLSKA – Tapas bar Mio Corazon u Radićevoj 16 osvojio je srca Zagrepčana posebnim španjolskim štihom. Uz popularno piće sangriju mogu se naručiti razni zalogajčići, u Španjolskoj poznati kao tapasi, ali i slastice.

BRAZIL – Na uglu Selske 215 i Horvaćanske 23 c smjestio se restoran Rodizio do Brasil. Posebnost je što se za fiksnu cijenu jede do sitosti. U ponudi su mesni, morski i vege meni, a vruća hrana na tanjure se poslužuje narezana s mačeva.

BOSNA I HERCEGOVINA – Specijaliteti tradicionalne bosanske kuhinje mogu se naći na meniju restorana Sofra na Rudeškoj cesti 169 a. Uštipci s kajmakom, pite, jela s roštilja, sogan dolma, bosanski lonac i ramstek na mostarski način samo su dio jelovnika.

ŠRI LANKA – Jelovnik restorana u Tkalčićevoj 44 osmislio je chef koji je kuhao i za Clintona. U pripremi jela koriste se razni začini i aromatična bilja, a posebno je poznat ulični specijalitet kottu, odnosno nasjeckane tortilje s mesom i povrćem.

 

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.