na tronu

Zlatni D. Ćevid: Baš je super biti 
najbolji matematičar na svijetu

Foto: Marko Prpić/PIXSELL
domagoj ćevid,matematičari (1)
Foto: Marko Prpić/PIXSELL
domagoj ćevid,matematičari (1)
Foto: Marko Prpić/PIXSELL
domagoj ćevid,matematičari (1)
Foto: Marko Prpić/PIXSELL
domagoj ćevid,matematičari (1)
Foto: Marko Prpić/PIXSELL
domagoj ćevid,matematičari (1)
17.07.2012.
u 19:17
Ostali sudionici Olimpijade nisu od nas očekivali takav uspjeh. Samo su bliži susjedi znali što možemo napraviti, kaže Ćevid
Pogledaj originalni članak

Prvo olimpijsko zlato ove godine u ponedjeljak je u Hrvatsku donio Domagoj Ćevid, učenik zagrebačke V. gimnazije, riješivši 94,15 posto testa na 53. međunarodnoj matematičkoj olimpijadi u Argentini.

– Biti najbolji na svijetu super je osjećaj, međutim, natjecanje nije bilo puko rješavanje zadataka, već i vrlo dobra zabava – priznao je Ćevid koji je na prošlogodišnjoj olimpijadi osvojio srebro. Proslavit će, kako kaže, s prijateljima te s kolegama koji su se iz Argentine također vratili s medaljama. Matija Baucić iz XV. gimnazije osvojio je srebrnu medalju, dok su se Matija Milišić, Vlatka Vazdar i Borna Vukorepa, iz iste škole, kući vratili s broncom.

– Osjećaj je neopisiv, nismo se tome nadali, ali se ponosimo time – rekla je Vlatka Vazdar, jedina djevojka među osvajačima medalja. Pod vodstvom Matije Bašića i Mee Bombardelli, hrvatski su predstavnici na 53. olimpijadi osvojili ukupno 25. mjesto, što je treći najbolji rezultat u povijesti Hrvatske, a od ukupno 548 natjecatelja, zlatni Ćevid završio je na 33. mjestu, što je najbolji rezultat matematičara otkad se Hrvatska natječe.

– Moramo priznati da ostali sudionici natjecanja nisu očekivali takav uspjeh od nas. Samo bliži susjedi znali su što smo mi, zapravo, sposobni napraviti – rekao je Ćevid, čijim se uspjehom ipak najviše ponosi njegova majka.

Sljedeće godine Olimpijada će se održati u Kolumbiji, a iako će većina ovogodišnjih dobitnika tada biti na fakultetu, Hrvatskoj se ponovno predviđa najmanje jedna medalja.

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 6

TV
tvrtko3
07:54 19.07.2012.

Ej meni izbrisan komentar jer sam naveo da su Vukorepa i Ćevid porijeklom iz Drniša. Svaka čast "administratoru".

FL
flok
19:56 17.07.2012.

dečki, čestitam koliko vidim, dalmatinska zagora porijeklom, pa neka oni "urbani" pričaju što hoće,

FL
flok
20:01 17.07.2012.

dakle, uz informatiku, sad su i matematičari na tronu