financira zagrebačka županija

Zgrada suda u Zaprešiću kreće u cjelovitu obnovu, potpisan ugovor u vrijednosti od 4,34 milijuna eura

Foto: Zagrebačka županija
Foto: Zagrebačka županija
22.03.2023.
u 14:45
Sradala je u petrinsjkom potresu, a sredstva su dodjeljena u sklopu javnog poziva za financiranje troškova saniranja šteta i obnove zgrada javne namjene oštećenih potresom na području Zagrebačke županije
Pogledaj originalni članak

Petrinjski potres, među ostalim, razorio je i zgradu suda, gruntovnice i katastra u Zaprešiću, no uskoro će krenuti u cjelovitu obnovu, a koju će u potpunosti financirati Zagrebačka županija. 

Ugovor u vrijednosti od 4,34 milijuna eura danas su potpisali župan Stjepan Kožić i zaprešićki gradonačelnik Željko Turk, a sredstva su dodjeljena u sklopu javnog poziva za financiranje troškova saniranja šteta i obnove zgrada javne namjene oštećenih potresom na području Zagrebačke županije.

Taj je natječaj raspisan lani u travnju, a kroz decentralizirana sredstva do kraja 2024. osigurano nešto više od 21 milijun eura.

– Do sada smo potpisali 75 ugovora ukupne vrijednosti 16,6 milijuna eura i vjerujem da će nas ta pomoć Vlade RH pratiti i kasnije kako bi obnovili sve javne objekte. Najveći dio sredstava do sada je otišao u Zaprešić s obzirom da su tamo i najveće štete od potresa. Prošle godine potpisali smo ugovore za obnovu zgrade Pučkog otvorenog učilišta, za projektnu dokumentaciju, elaborate te sanaciju škole, a kad k tome dodamo današnji ugovor riječ je o ukupno 7,6 milijuna eura – istaknuo je Kožić.

Zaprešićki je gradonačelnik ovom prilikom istaknuo i kako radovi na obnovi Pučkog otvorenog učilišta dobro napreduju, a da su se današnjim ugovorom stvorili preduvjeti i za raspisivanje natječaja za obnovu zgrade suda.

– Obnova obje zgrade izrazito je važna za Grad Zaprešić i za naše stanovnike. Teško smo našli privremene adekvatne lokacije za izmještanje službi i svi jedva čekamo povratak u obnovljene zgrade – poručio je Turk.

3. obljetnica potresa

Ivica Lovrić: U vrijeme Bandića obnovili smo 162 škole i vrtića. Tomašević se time hvali, a nije napravio ništa

Mi smo odradili posao, a oni su povukli novac. Od 160 milijuna eura koje smo za obnovu odgojnih ustanova osigurali u dogovoru s Ministarstvom obrazovanja, nova vlast na kraju neće povući niti polovicu. Povlačenje novca iz Fonda veliki je Tomaševićev fijasko što će se vidjeti u lipnju kada prođe rok, rekao je Lovrić gostujući u studiju Večernjeg TV

Župan Kožić osvrnuo se i na gotovo 64 milijuna eura koji se ulažu pak u prometnu infrastrukturu, odnosno za sanaciju klizišta, mostova te županijskih i lokalnih cesta na 250 punktova, a za što su sredstva osigurana iz Fonda solidarnosti EU. 

– Na cestama diljem županije je niz obilaznih pravaca i privremenih regulacija, a ovim putem molimo sve naše žitelje za strpljenje u prometu – dodao je Kožić.

ISTRAŽUJEMO

Kako početi investirati i planirati mirovnu? Evo zašto o tome trebate razmišljati već u dvadesetima

Rano počnite planirati mirovinu, pametno birajte investicije i budite dosljedni u svojim financijskim odlukama kako biste uživali u financijski stabilnijoj budućnosti, poručuju financijski stručnjaci i savjetuju početi sa štednjom već od prvog zaposlenja. Međutim, kako početi investirati i planirati mirovinu kada nam se teško uopće zamisliti u budućnosti, pogotovo ako smo tek u dvadesetima?

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 1

Avatar Jopa
Jopa
17:55 22.03.2023.

Nadam se da ne grade kao u Turskoj.