Zagreb film festival

Zbog njega pitaju hoće li na ZFF-u biti i "onaj prevoditelj"

Foto: Jurica Galoic/PIXSELL
Zbog njega pitaju hoće li na ZFF-u biti i "onaj prevoditelj"
20.11.2015.
u 14:00
Publika u kinu Europa nerijetko smijehom ili pljeskom nagradi doskočice i sažetke poduljih govora prevoditelja Maria Dobrića
Pogledaj originalni članak

Uz odlične filmove te redatelje, scenariste, glumce ili producente koji kao gosti poprate projekcije, Zagreb film festival (ZFF) ima još jednu posebnost koja mu daje dozu atraktivnosti i šarma, a to je – prevoditelj.

Malo ozbiljnija ekipa

Ovih dana, dok traje 13. ZFF, i on se prometnuo u svojevrsnu zvijezdu festivala jer ga gotovo svake večeri u kinu Europa publika nagradi smijehom ili pljeskom, reagirajući tako na njegove doskočice, sažetke poduljih govora ili pak odmjerene i doslovne prijevode. Stoga ih s nestrpljenjem iščekuju i oni koji s engleskim nemaju problema. I dok mu se ugodan glas dobro čuje, teže ga je vidjeti jer se uvijek zavuče u neku nišu bliže pozornici i tek tu i tamo izviri. A on je 36-godišnji Zagrepčanin Mario Dobrić, koji prevodi, ili je prevodio, i u Motovunu, na Animafestu, ZagrebDoxu, Subversive festivalu...

– Dva dana prije otvaranja 4. ZFF-a ponudili su mi posao, a ja sam prihvatio jer taj tjedan ionako nisam imao ništa pametnije raditi. I tako sam upao u ekipu ZFF-a gdje sam prevoditelj, zapravo festivalski tumač, već devet godina. S vremenom sam se opustio pa uspijem tu i tamo malo "zasoliti" prijevod. Kako je festival rastao, svi su u ekipi postali malo ozbiljniji i jedini si mogu priuštiti da se povremeno zafrkavam i nasmijem ljude. Naravno, kada se radi o filmu ozbiljnije tematike, prilagodim se tome. No, uvijek sam spreman ubaciti nešto što bi publiku opustilo. Ljudima to valjda godi jer mi prilaze s pohvalama, a iz ZFF-a su mi rekli da su im stizale i poruke s pitanjem: "Hoće li na festivalu biti i onaj vaš prevoditelj?" Profesionalci mi pak znaju uputiti i kritiku zbog ovako slobodnog stila – kaže Dobrić, dodajući da ZFF ima sjajne filmove i odlične goste pa je i atmosfera takva.

Na odlasku se rasplakao

– Evo, jedan od glavnih glumaca islandskog filma "Ovnovi" neki se dan na odlasku doslovno rasplakao. Grlio je sve ljude iz ekipe. A glavni glumac "Saulova sina" rekao je da je naš festival ozbiljan, ali ima neki poseban šarm – navodi Dobrić.

ISTRAŽUJEMO

Kako početi investirati i planirati mirovnu? Evo zašto o tome trebate razmišljati već u dvadesetima

Rano počnite planirati mirovinu, pametno birajte investicije i budite dosljedni u svojim financijskim odlukama kako biste uživali u financijski stabilnijoj budućnosti, poručuju financijski stručnjaci i savjetuju početi sa štednjom već od prvog zaposlenja. Međutim, kako početi investirati i planirati mirovinu kada nam se teško uopće zamisliti u budućnosti, pogotovo ako smo tek u dvadesetima?

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 1

MO
motherofthree
15:13 20.11.2015.

Ako je to isti lik koji je "prevodio" na One Take Film Festivalu, on je krelac a ne prevoditelj. Prevođenje nije nečijih 10 rečenicsa svesti u dvije riječi. Čak ni kad je dobra atmosfera u pitanju.