Kolumna

Raspjevane fontane osim što su atraktivne poslužit će i za promociju starih hitova

Foto: Igor Soban/PIXSELL
fontane
Foto: Robert Anic/PIXSELL
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL
24.07.2015., Zagreb - Pogled na Hrvatsku narodnu banku iz fontane. Photo: Davor Puklavec/PIXSELL
Foto: Anto Magzan/Pixsell
23.07.2016., Zagreb - Gradonacelnik Milan Bandic otvorio je Vukovarsku ulicu i pustio tri nove fontane u probni rad. Photo: Anto Magzan/PIXSELL
07.09.2016., Zagreb - Zagrebacki gradonacelnik Milan Bandic svecano je otvorio zagrebacke fontane. U glazbenom dijelu programa nastupili su Prljavo kazaliste, Ivana Kindl, te orkestar i solisti Kazalista Komedija pod ravnanjem Kresimira Batinica: Renata S
Fontane
09.03.2018.
u 08:29
Netko pametan rekao je zašto svirati kao svi drugi kada imamo i mi što ponuditi
Pogledaj originalni članak

Većina noviteta koji su došli u grad nisu naišli na plodno tlo ili prošli bez prvotnoga negodovanja okoline ili nezaobilaznoga uspoređivanja s drugim europskim i svjetskim metropolama.

Mnogi ljudi koji odu u inozemstvo vrate se doma stavljajući na pijedestal sve što vide u stranim gradovima, a svaki oblik napretka ili pokušaja stvaranja nečega drukčijega u vlastitu dvorištu potpuno i nemilosrdno uguše. Reakcija proizišlih iz takvoga mentalnoga sklopa nisu bile pošteđene ni Bandićeve fontane. Sada su nezaobilazni dio zagrebačke vodene razglednice, a nasmijana lica turista koji im se dive, koliko god mnogi ne željeli to priznati, uzrokuju osjećaj ponosa što se nalaze baš u gradu u kojem živimo. Iste su te fontane lani pozitivno pokleknule pred svjetskim trendovima stvaranja glazbenih vodoskoka čime su (p)ostale jedna od zanimljivijih turističkih atrakcija u gradu. Na repertoaru su se u izvedbi Zagrebačke filharmonije našle skladbe poput Gotovčeve opere Ero s onoga svijeta i Jelačić-marša Johanna Straussa.

Ovogodišnji repertoar šarenit će se, također u izvedbi Zagrebačke filharmonije, starim gradskim hitovima Ive Robića, Tonija Leskovara, Vice Vukova i dr. Dok budimpeštanske, barcelonske, beogradske, skopske, praške i dubajske fontane “plešu” na taktove Stonesa, Whithey Houston, grupe Queen i drugih megazvijezda svjetskoga glazbenoga neba čije hitove znaju svi, zagrebačke će posjetitelje zabavljati zvuci domaćih šlagera za koje nisu čuli ni mnogi mlađi građani, kamoli turisti. Međutim, upravo to može i treba biti prednost takvoga odabira glazbene liste jer će “rasplesane” fontane postati promotorice zvukova koji se zasigurno više ne mogu čuti u klubovima.

Dokaz je to, ujedno, da zagrebački osjećaj za kulturu i lijepo još živi i da nam ne trebaju druge metropole da se ugledamo na njih. Jer, zašto svirati kao svi drugi kada imamo toliko toga svoga što možemo ponuditi?

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pažnje?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 2

Avatar Niškorist
Niškorist
11:02 09.03.2018.

Tko bu to platil ?

DO
dopizdilomi
21:29 09.03.2018.

Raspjevane fontane izgledom prekrasne (običan četverokut) a još "ljepše" izgleda ukrašena okolina zelenilom i cvijećem. Djeca iz osnovne škole ljepše bi smislila i uredila okolinu.