MUO Poslastice i butelje na Zagreb wine gourmet festivalu

Za degustaciju vina plaćalo se i 350 kuna

28.02.2009.
u 00:53
Pogledaj originalni članak

Drugi Zagreb wine gourmet festival apsolutno je nadmašio prošlogodišnju ponudu gurmanskih poslastica, vina, kuharskih radionica i predavanja u Muzeju za umjetnost i obrt, koji je udomio najveći domaći enogastronomski događaj.

Čak 500 vrhunskih vina
Ondje se predstavilo 110 vrhunskih domaćih i stranih vinara iz Italije, Austrije, Mađarske, Slovenije, Srbije među kojima su i Jermann, Masciarelli, Polz Erich & Walter, predstavnici Felixa Callejo, Francois Lurton, Fratelli Martini, Lascina Bruni, Capana...

Posjetitelji su mogli kušati više od 500 vrhunskih vina i kušati domaće sireve, masline i djevičanska ulja, dalmatinski pršut, kulene, od jutra su se održavale kuharske radionice na kojima je vlastite kulinarske delicije pripremila Ines Ceccarelli iz restorana La Cerina. Pripremila je tjestenine punjene sirom u juhi s okusom crvene paprike u kojoj su uživali svi gledatelji u publici.

– Tjestenina je savršena, nevjerojatno žute boje. Temeljac za juhu je neobičan, od crvene paprike. Spoj je odličan, jako mi se svidio. A još me više oduševila vina ponuda talijanskih i austrijskih vina – rekao je Hrvoje. Kuharske prezentacije održali su i chef Deniz Zembo i Janez Bratovž. Vlastito umijeće predstavio je i naš cijenjeni kuhar Viljam Cvek s knjigom Pogled u ogledalo – kulinarske crtice, bilješke i fragmenti o uspomenama i zaboravljenim pričama koje je kroz jela ispričao čitateljima.

– Knjiga je napisana bez kompromisa, u njoj nećete naći ime niti jednog domaćeg ili stranog proizvođača namirnica, začina ili brenda. Veliki zanatlija ne može se postati bez velike ljubavi prema kuhanju, a kulinarstvo je pokazalo da za dobar okus nema pravila – rekao je Viljam Cvek, autor moderne kuharice u kojoj je spojio nezamislive namirnice, po čemu je nadaleko poznat.

I na prezentaciji knjige za posjetitelje su pripremljeni specijaliteti – krema od bundeve sa zapečenom slaninom, janjeći kotleti sa salatom od leće, poširane kruške s istarskom skutom, gusja jetra s malinama...

Nastavak danas
Naš najpoznatiji sommelier Željko Broćilović Carlos vodio je dvije degustacije – crnog pinota iz regije Alto Adige i zaboravljenog velikana chardonnaya za čiju se degustaciju trebalo izdvojiti 350 kuna. Radionice kuhanja, predstavljanja vina Južne Afrike i degustacije na programu su danas od 10.30 do 19 sati.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr