Drugi Zagreb wine gourmet festival apsolutno je nadmašio prošlogodišnju
ponudu gurmanskih poslastica, vina, kuharskih radionica i predavanja u
Muzeju za umjetnost i obrt, koji je udomio najveći domaći
enogastronomski događaj.
Čak 500 vrhunskih vina
Ondje se predstavilo 110 vrhunskih domaćih i stranih vinara iz Italije,
Austrije, Mađarske, Slovenije, Srbije među kojima su i Jermann,
Masciarelli, Polz Erich & Walter, predstavnici Felixa Callejo,
Francois Lurton, Fratelli Martini, Lascina Bruni, Capana...
Posjetitelji su mogli kušati više od 500 vrhunskih vina i kušati domaće
sireve, masline i djevičanska ulja, dalmatinski pršut, kulene, od jutra
su se održavale kuharske radionice na kojima je vlastite kulinarske
delicije pripremila Ines Ceccarelli iz restorana La Cerina. Pripremila
je tjestenine punjene sirom u juhi s okusom crvene paprike u kojoj su
uživali svi gledatelji u publici.
– Tjestenina je savršena, nevjerojatno žute boje. Temeljac za juhu je
neobičan, od crvene paprike. Spoj je odličan, jako mi se svidio. A još
me više oduševila vina ponuda talijanskih i austrijskih vina – rekao je
Hrvoje. Kuharske prezentacije održali su i chef Deniz Zembo i Janez
Bratovž. Vlastito umijeće predstavio je i naš cijenjeni kuhar Viljam
Cvek s knjigom Pogled u ogledalo – kulinarske crtice, bilješke i
fragmenti o uspomenama i zaboravljenim pričama koje je kroz jela
ispričao čitateljima.
– Knjiga je napisana bez kompromisa, u njoj nećete naći ime niti jednog
domaćeg ili stranog proizvođača namirnica, začina ili brenda. Veliki
zanatlija ne može se postati bez velike ljubavi prema kuhanju, a
kulinarstvo je pokazalo da za dobar okus nema pravila – rekao je Viljam
Cvek, autor moderne kuharice u kojoj je spojio nezamislive namirnice,
po čemu je nadaleko poznat.
I na prezentaciji knjige za posjetitelje su pripremljeni specijaliteti
– krema od bundeve sa zapečenom slaninom, janjeći kotleti sa salatom od
leće, poširane kruške s istarskom skutom, gusja jetra s malinama...
Nastavak danas
Naš najpoznatiji sommelier Željko Broćilović Carlos vodio je dvije
degustacije – crnog pinota iz regije Alto Adige i zaboravljenog
velikana chardonnaya za čiju se degustaciju trebalo izdvojiti 350 kuna.
Radionice kuhanja, predstavljanja vina Južne Afrike i degustacije na
programu su danas od 10.30 do 19 sati.
Za degustaciju vina plaćalo se i 350 kuna
Ubojita čestitka: Zašto je Anušić baš tako komentirao Vučićevu besmislenu želju da i Srbija kupi Rafale?
Hrvatskoj je stalo da se Srbija prestane baviti ratovima i mitovima pa, kad potroše 3 mlrd. eura za avione koji će biti slabiji od hrvatskih, shvatit će bit “čestitke”
Kolinda Grabar-Kitarović sutra slavi rođendan: Izdvojili smo 15 njezinih najboljih modnih kombinacija
Zaokret u Hajduku? Navijači primijetili detalj kod Marka Livaje: 'Nakon dugo vremena...'
- Kad je Livaja nasmiješen nakon dugo vremena onda znaš u kojem smjeru idemo - jedan je od komentara ispod objave Hajduka
Ovih dana neprestano kišete? Uzročnik nije samo pelud iz zraka, već i nametnik skriven u posteljini, tepihu i namještaju
Zdrav životni prostor ovisi o zraku koji udišemo, ali i o razini vlage kojoj smo svakodnevno izloženi. Idealna razina je od 40 do 60 posto vlažnosti, no često je ovaj raspon gotovo nemoguće održati.
Jednu grešku kod proljetnog čišćenja svi radimo, a oduzima nam više vremena i energije
Inflacija, poskupljenje hrane i potrepština za svakodnevnu upotrebu teme su koje nas svakodnevno dočekuju i pogađaju sa svih strana. Dio naše svakodnevice je pažljivo gledanje na svaki cent, a odlazak u trgovini više nije bezbrižna aktivnost, već prethodno pomno planiranje popisa za kupovinu.