loodo šprehanje

'Veselim se trenutku kad ću se na njemačkom izraziti i u inozemstvu'

Foto: Sergej Novosel Vučković
'Veselim se trenutku kad ću se na njemačkom izraziti i u inozemstvu'
11.12.2013.
u 18:18
Dominka i Ivana-Maria podučavaju verbalnom, pisanom i likovnom izražavanju na njemačkom
Pogledaj originalni članak

U Kustošiji, tik uz prugu, u dvorištu i podrumu obiteljske kuće, osjećat ćete se kao da ste – u Njemačkoj.

Ivana-Maria Došlić pokrenula je Udrugu LOODo, s kreativnim igraonicama njemačkog jezika.

– Na zahtjev roditelja iz kvarta pokrenuli smo radionice učenja njemačkog jezika jer je takvih u gradu jako malo, uglavnom su engleske – kaže Ivana, izvorna govornica njemačkog, koja s kolegicom Dominkom Babić, kojoj je njemački također materinski jezik, klince podučava “šprehanju”.

U veselju i igri

Vode igraonice za predškolce, vrtićance i učenike od 1. do 4. razreda osnovne škole. A oni jezik najmoćnije europske zemlje, koji slovi kao zahtjevan, usvajaju u veselju i igri.

– Roditelji ne percipiraju njemački jezik kao nužan i podjednako važan kao dominantni engleski – smatra Iva. Engleski, dodaje, djeca uče i prije formalnog obrazovanja, kroz crtiće i filmove, na internetu, dok je s drugim jezicima, koji se u školi uče tek od 4. razreda, teže.

Inspiraciju za naziv udruge dobila je od imena sinova.

– Ne znači da smo ludi, ali nastojimo pružati polaznicima “ludu zabavu”, educiramo ih i stripu i kreativnim načinima izražavanja, osim osnovnog verbalnog – kažu Ivana i Dominka.

– Najviše mi se sviđaju učiteljice, traže da puno govorimo na njemačkom, a veselim se trenutku kad ću se na tom jeziku izraziti i u inozemstvu – kaže Rebeka.

Djevojčica Đana napominje, pak, da joj je njemački i lakši od engleskog koji uči u školi jer je nastava u maloj grupi opuštenija i veselija. Dino se dobro nosi okružen curama, a odmah se predstavio:- Ich bin Dino und ich bin 9 jahre alt.Ovih dana i kod njih je zavladao blagdanski duh pa uče, među ostalim, o tome da je kićenje bora za Weihnachten, Božić, počelo upravo u Njemačkoj u 16. stoljeću.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.