bukovačko srce

Veće samopouzdanje mladih žena zadatak projekta Košnica

Foto: Željko Lukunić/PIXSELL
Veće samopouzdanje mladih žena zadatak projekta Košnica
Foto: Privatni album
Robert Demo
Autor
Mateja Šobak/VLM
31.01.2013.
u 20:00
Humanitarna udruga prvi put organizira akciju za pomoć djevojkama u odlučivanju što žele od života i kako to ostvariti
Pogledaj originalni članak

Osnaživanje mladih žena u dobi od 18 do 25 godina, odnosno povećanje njihove emancipacije i samopouzdanja te svjesnosti o važnosti aktivnog uključivanja u demokratsko društvo ovogodišnji je “zadatak” humanitarne udruge Bukovačko srce. Projekt je to naziva Košnica koji je začet u susjednoj Bosni i Hercegovini, a koji je tamo prošlo već 180 djevojaka.

– Djevojke koje su završile jednogodišnji trening dobile su certifikate te su, također, obučene da i same budu trenerice za daljnje širenje mreže – objasnio je Vedran Vinš Seman iz udruge Bukovačko srce te dodao kako se projekt dosad koncentrirao više na djevojke iz ruralnijih područja, iz patrijarhalnijih sredina, a tako će biti i u Hrvatskoj. Za uključivanje u projekt dovoljna je samo volja, a program se sastoji od interaktivnih radionica i praktičnih aktivnosti, a neke od tema koje se obrađuju jesu volonterstvo, rodno osvještavanje te ljudska prava i prava žena. – Cilj Košnice jest pomoći mladim sposobnim ženama da pronađu čime se žele baviti u životu te ih obučiti da upravo to mogu i ostvariti – rekao je Vinš Seman čija udruga djeluje već tri godine, međutim, tek ove kreće s većim, regionalnim projektom.

Dosad, Bukovačko se srce koncentriralo uglavnom na lokalnu zajednicu. – Osnovani smo s ciljem da pomognemo, a svake godine organiziramo sportski turnir, odnosno manifestaciju na kojoj prikupljamo sredstva za što je u tom trenutku potrebno – rekao je Dejan Dulikravić iz udruge Bukovačko srce.

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.