PRVIH MJESEC DANA

Tomašević otkrio planove: Rezat će se plaće, vijećničke naknade, službenih auta 40 umjesto 140

Foto: Slavko Midzor/PIXSELL
Tomašević najavio prve rezove: Broj službenih automobila smanjuje se sa 140 na 40
Foto: Slavko Midzor/PIXSELL
Tomašević najavio prve rezove: Broj službenih automobila smanjuje se sa 140 na 40
Foto: Slavko Midzor/PIXSELL
Tomašević najavio prve rezove: Broj službenih automobila smanjuje se sa 140 na 40
Foto: Slavko Midzor/PIXSELL
Tomašević najavio prve rezove: Broj službenih automobila smanjuje se sa 140 na 40
Foto: Slavko Midzor/PIXSELL
Tomašević najavio prve rezove: Broj službenih automobila smanjuje se sa 140 na 40
13.07.2021.
u 11:01
Vraćeni su i svi skupocjeni automobile, a ostavljeni su Megani, Octavija i Corse
Pogledaj originalni članak

Što je učinjeno u prvih mjesec dana mandata i koji su idući koraci gradske vlasti, otkrio je na današnjoj konferenciji za medije gradonačelnik Zagreba Tomislav Tomašević sa zamjenicima Danijelom Dolenec i Lukom Korlaetom.

Dolenec je kao prijedloge s kojima uskoro planiraju ići najavila smanjenje plaća rukovodećih kadrova (pročelnika i posebnih savjetnika) i smanjenje vijećničkih naknada.

- Radi se o uštedama oko 20 milijuna kuna na godišnjoj razini - kazala je.

Nema više Audija, Mercedesa...

- Što se tiče natječaja o nabavi vozila, našli smo način da poništimo taj ugovor i našli smo način da smanjimo korištenje tih službenih vozila. Čak sedam predsjednika gradskih četvrti koristilo je službene automobile 24 sata dnevno. Ne znam po kojoj osnovi. Vratili smo i sve ove skupocjene automobile, a ostavili Megane, Octaviju i Corse. Broj vozila smanjili smo sa 140 vozila na 40. Jedna od prvih stvari koje smo napravili je i da smo promijenili sve članove Povjerenstva za dodjelu javnih površina. Odluka o davanju javnih površina u zakup će ići u izmjene. Uskoro će ići javno savjetovanje. Vidjet ćemo koji će to biti najbolji mogući model koji će onemogućiti reket koji je bio u praksi sve ove godine - kazao je Tomašević.

- Kredit za likvidnost dižemo samo na godinu dana kako bismo riješili problem rashoda i prihoda privremeno. Jasno je da financijska slika Grada i Holdinga nije dobra. Ovo zaduženje je bilo za likvidnost. Na jesen ćemo gledati s bankama i državom rješenje za refinanciranje koje će biti dugoročno rješenje i koje će nam omogućiti vrijeme da restrukturiramo financije Grada i Holdinga. Jako veliki dio proračuna za ovu godinu je potrošen jer je bila predizborna godina. Naš manevar za rebalans nije velik. S prvim prijedlogom smanjenja troškova od svih 27 ureda nismo zadovoljni. Planirano je 0 kuna za Zagreb iz Fonda solidarnosti. Naš zadatak je povući što više novca od milijardu i 200 tisuća kuna koliko je na raspolaganju - rekao je Tomašević.

Govoreći o smanjivanju plaća pročelnika i savjetnika, Tomašević je istaknuo da je nelogično da pročelnici i posebni savjetnici imaju veće plaće nego gradonačelnik i saborski zastupnici.

- Moja plaća kao gradonačelnika je za oko tisuću kuna manja nego kao zastupnika. Zamjenici imaju oko 15 tisuća kuna. Nije jasno kako posebni savjetnici imaju veće plaće nego gradonačelnik. Takav sustav plaća nisam vidio niti u jednom drugom gradu. Gradonačelniku su očigledno plaće služile kao neka vrsta džeparca.

Dodao je da će vijećničke naknade koje sada iznose 1300 kuna mjesečno bez obzira koliko bilo sjednica i drugih obaveza vijećnika biti limitirane.

O kritikama na imenovanja bez natječaja

Rekao je da apsolutno ne žali zbog imenovanja bez natječaja.

- U tim okolnostima i danas bih donio istu odluku. Stanje je bilo jednostavno neodgodivo. Podsjetit ću da smo imenovali dvoje članova, a raspisali smo natječaje za ostalih troje. Pristiglo je nešto manje od 60 prijava na taj natječaj do sada - rekao je.

Odgovarajući na pitanja o pokretanju postupka Povjerenstva za sukob interesa protiv njega, rekao je:

- Što se tiče Holdinga, to je zanimljiva tema. Budući da su Uprava i NO Holdinga, koje smo mi smijenili, postavljeni od strane skupštine trgovačkog društva, a ne Gradske skupštine, upravo u zadnje tri godine kada je trenutni sastav Povjerenstva za sukob interesa. Zašto tada nitko nije pokrenuo postupak?

Dodao je da poštuje rad Povjerenstva, ali da će osporavati njegovu odluku na Upravnom sudu vezano uz slučaj da je to u ingerenciji Skupštine, a ne gradonačelnika. - Nije dobro da imamo dvostruke standarde - ocijenio je.

Osvrćući se na angažiranje sestre člana NO Holdinga za javnobilježnički posao, rekao je da su u tom trenutku trebali osobu od povjerenja, ali je istaknuo da su se dogovorili da ona neće obavljati nikakve javnobilježničke poslove za Holding, iako to ne nalaže zakon.

- Od 27 pročelnika koje smo zatekli, a čiji mandati su neopozivi, 10 je otišlo, neki su ostali u sustavu, neki su samo privremeno tu. Gospodin Jelić će otići u kolovozu. Nama je u cilju da to bude tranzicija, a ne revolucija, jer uredi moraju funkcionirati - kazao je gradonačelnik. 

Upitan koja je razlika između njegove vlasti i Bandićeve, s obzirom na imenovanja dijela članova Nadzornog odbora i Uprave bez natječaja, angažiranje sestre člana NO Holdinga za javnobilježnički posao i slično, Tomašević je odgovorio:

- Vidim da u oporbi već povlače paralele. Ovdje gore se nalazi bijeli salon koji je bio ozvučen, gdje USKOK tvrdi da se nosio novac u torbama, i sada to uspoređivati s ovim slučajevima... Javni natječaj za vrijeme Bandića za NO i Upravu Holdinga nikad nije raspisan. Natječaji za pročelnike koje ćemo uskoro raspisati neće biti fejkani kao što je to radio Bandić - rekao je Tomašević.

Komentirao je i insinuacije Domovinskog pokreta da je prijedlog restrukturiranja Gradske uprave radila vanjska firma.

- Naravno da to nije točno. Nikakva firma nije radila odluku o preustroju, niti je to radio profesor Kopić. To smo radili mi uz suradnju s različitim sektorima. Morali smo paziti na jako puno zakona jer se neki uredi ne smiju spajati. Kada se odluka donese, mi svaku odluku šaljemo Ministarstvu uprave na suglasnost. Ovdje smo to učinili unaprijed - rekao je.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 101

ST
stefj
11:10 13.07.2021.

He, he, mesija se obraća svojim sljedbenicima i misionarima (novinarima)...

FR
franc251
10:57 13.07.2021.

Dva prajda u mjesec dana, uhljebljivanja, sukobi interesa, gaženje obećanja, zaduživanje grada. Zbilja su poduzetni.

Avatar Majda
Majda
12:00 13.07.2021.

Al je lud,vraćat BMW,a uzet škodu,pa svi znam da je BMW puno bolji...