Stvaralaštvo

Umjetnik kojeg su u Grčkoj prokleli izlagat će u Galeriji Karas

Foto: Slavko Midžor/PIXSELL
Umjetnik kojeg su u Grčkoj prokleli izlagat će u Galeriji Karas
13.05.2011.
u 21:21
Zbog priprema za izložbu 32-godišnji je Kavallieratos ovih dana boravio u Zagrebu
Pogledaj originalni članak



Nemam hrabrosti i za Muhameda, priznao je grčki umjetnik Dionisis Kavallieratos prisjetivši se kletve koju je na njega bacio pravoslavni redovnik zbog, kako je smatrao, nepriličnih i uvredljivih prikaza Isusa Krista i Djevice Marije.

Radovi su bili izloženi u Ateni, a onda je na adresu galerije stiglo neobično pismo - kletva na dvije stranice ispisana krasopisom.

– Željeli su mi i suditi, no sudski su istražitelji valjda zaključili kako je sve to zapravo smiješno pa su odbacili tužbu – dodao je Dionisis.

Živcirali susjede Nijemce

Skandal je pak 2008. naglo pao u zaborav.

– Pobune u Grčkoj bile su mi oduzele publicitet – nasmijao se umjetnik.

Iza priče o kontroverzama ipak stoji tek srdačan slikar i kipar čija su djela humoristična. – Stvarao sam pseudomitologije, smiješne priče – objašnjava.

Kavalllieratos će potkraj rujna u HDLU-ovoj galeriji Karas postaviti izložbu “Ballad of Chicken Banana”, radi čega je ovih dana boravio u Zagrebu.

Izložba skulptura i crteža pričat će, kaže, o avanturama “kokoš banane”.

– Sve je počelo prljavom i seksualnom šalom na račun kokoši, koja je na kraju postala junak, nešto poput junaka stripa – zainteresirao je Dionisis...

Koka je, naime, doista postojala. On i njegovi cimeri u svome berlinskome domu u centru grada imali su četiri kokoši, za koje su u vrtu sagradili i kućicu u obliku piramide. Kokodakanje je, prisjeća se, užasno živciralo susjede Nijemce, no “presudila” im je - gradska lisica.

– Vidio sam je kada je ponovo došla, bila je siva, odvratna – ispričao je, ali njegova će kokoš s izložbe ipak imati sretan kraj.

Sve su to gluposti, prigovorio bi netko, a Kavallieratos bi se - složio.

Pio samo hrvatsko pivo

– Moja je umjetnost smiješna jer volim tako progovarati o ozbiljnim stvarima. I obrnuto, gluposti prikazivati kao nešto ozbiljno – objasnio je.

A kakva su mu očekivanja od zagrebačke izložbe?

– Nadam se da će ljudi doći i ponijeti novac – ispalio je, no taj je Grk u par dana u Zagrebu uspio obići gotovo sve muzeje, proslaviti Praznik rada u Maksimiru i piti samo hrvatsko pivo, a predstavljanje Zagrepčanima iznimno ga raduje.

Iako je, kaže, lijep osjećaj imati novac u rukama, važno je znati da je djelo u dobrim rukama.

– Želiš da taj netko cijeni tvoje djelo, da ga nije spremio u ostavu i da ga ne vidi samo bogataška supruga – iskren je umjetnik.

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.