od blizneca do tomislavca

Ugostitelji žele da Sljemenska cesta bude dvosmjerna

Foto: Robert Anić/PIXSELL
Sljeme cesta
Foto: Robert Anić/PIXSELL
Sljeme cesta
Foto: Robert Anić/PIXSELL
Sljeme cesta
Foto: Matija Habljak/PIXSELL
Sljeme cesta
28.10.2014.
u 16:35
Udruženje ugostitelja Sljemena strahuje od propasti – poslovanje im je ove godine uništila kiša, a sada se boje da će sanacija trajati predugo
Pogledaj originalni članak

Od planinarskog doma Grafičar pa sve do Šestina prema Zagrebu je za sva vozila zatvoren promet – i tako već tri dana, otkako se cesta na tom dijelu urušila.

Cestom prema Pilama

Službeno je zatvoren te bez ikakve mogućnosti za prolazak i dio odvojka za Medvedgrad do Šestinskog Lagvića, koji su izletnici i ugostitelji znali koristiti kao alternativni pravac pa je tako jedini put za silazak s Medvednice moguć i dopušten preko Zagorja, cestom prema Pilama.

Foto: Robert Anić/PIXSELL

Tako postavljena regulacija potrajat će idućih tjedan dana, koliko se predviđa da će trajati hitna sanacija koja počinje već danas.

Nemogućnost prolaska razljutila je brojne vikend-posjetitelje te stvorila probleme Udruzi ugostitelja Sljemena koja okuplja sve planinarske domove i objekte koji posluju na Medvednici.

Naš je prijedlog da u parne sate polazak od Blizneca do vrha bude otvoren od 8 do 8.30 sati, dosta za prolazak svih vozila. Isto tako, u neparne sate prema dolje

Udruga ugostitelja Sljeme

Iako svjesni razloga zbog kojeg je cesta zatvorena i ozbiljnosti ugrožena prometa na tom dijelu, traže od odgovornih alternativno rješenje za problem prijevoza do Medvednice.
– Ovaj vikend zbog novonastale situacije bili smo svjedoci revoltiranih posjetitelja Sljemena koji su svoj odlazak morali organizirati preko Zagorja, odnosno na Pilu. Tu su i posjetitelji koji autobusom idu na Medvednicu, ali i onaj dio izletnika i planinara koji se pješice popnu na Sljeme, ali za spuštanje koriste autobusnu liniju – poručuju iz Udruge ugostitelja.

Predložili su rješenje – cesta bi tako od Blizneca do Tomislavova doma, uz posebnu regulaciju, bila dvosmjerna.

– Naravno da je potrebno stručno mišljenje, no naš je prijedlog da u parne sate polazak od Blizneca do vrha bude otvoren od 8 do 8.30 sati, gdje se ostavlja dovoljno vremena za prolazak svih vozila. Isto tako, u neparne sate prema dolje – objašnjavaju ugostitelji poručujući kako je iza njih kišna godina te teško da više mogu čekati i opstati.

– Ovo stvara velik problem i za zimsku sezonu te održavanje FIS trke Snježna kraljica. Svjedoci smo da je pri sanaciji ceste 2012. godine taj period bio duži nego što je prethodno dogovoreno – kažu.
Iz Parka prirode Medvednica poručuju da su na terenu zajedno s predstavnicima Gradskog ureda za prostorno uređenje, Zagrebačkih cesta i IGH još od subote.

Sanacija ceste

– Sanirat će se cesta u duljini do 40 metara. Sve dok ne završe radovi nema prolaska automobilima – kaže Snježana Malić-Limari, ravnateljica parka.

– Cijela je godina ekstremna, čak je sedam puta zabilježeno olujno nevrijeme, a aktivirala su se i klizišta. Samo protekli tjedan imali smo dvije teške situacije, a iz svega toga jasno je da je projekt obnove žičare prijeko potrebno realizirati – objašnjava ravnateljica parka te poručuje da treba popraviti jednu šumsku cestu kako bi imali alternativu za hitne slučajeve.

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 8

PA
patricword
00:07 29.10.2014.

Sve će to rođo iz Remetinca riješit,

DO
domani
16:56 28.10.2014.

Sljmenskom cestom treba zabraniti prijevoz za sva vozila osim organiziranog prijevoza.

ST
stefj
17:00 28.10.2014.

Jedna žičara bi više donijela nego proširenje ceste. Dati žičaru u koncesiju i to je to...